A szilvás-mákos rétes első lépéseként a tölteléket készítjük el. Ehhez a szilvákat kimagozzuk és negyedekbe vágjuk, majd a cukorral és a fűszerekkel együtt egy lábasban kb. 15 percig főzzük, hogy kissé összeessen. Beleszórjuk a keményítőt, elkeverjük, és hagyjuk egyet forrni, hogy kissé besűrűsödjön. (Ha aggódtok, hogy csomós lesz a ragu, keverjétek ki kevés hideg vízben a keményítőt, és így adjátok a raguhoz.)
A máktöltelék hozzávalóit közepes lángon, pár perc alatt összefőzzük egy másik lábasban.
A réteslapokat kihajtogatjuk és kiveszünk belőlük 4 db-ot. Ezeket egymásra rétegezzük, és mindegyik réteg közé kenünk egy kevés olvasztott vajat, hogy összetapadjanak. A rétes aljára rakjuk a máktöltelék ⅓-át, erre a szilvaragu darabosabb részéből rakunk még egy réteget, majd behajtjuk a két oldalát, és feltekerjük. A másik 4-4 réteslappal ugyanígy járunk el. A három rétest sütőpapíros tepsire rakjuk, lekenjük a tetejüket felvert tojással, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-22 percig sütjük.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd egy éles késsel felszeleteljük, és a megmaradt szilvaraguval, valamint porcukorral megszórva tálaljuk.

- Elkészítési idő: 40 perc
- Sütési idő: 20-22 perc
- Pihentetés: 15 perc