Szilvás receptek

Szilvás-mákosrétes

Szilvás-mákos rétes

Hozzávalók
A szilvás töltelékhez
600 g
szilva
60 g
kristálycukor
1 mk
őrölt fahéj
1 csipet
őrölt szegfűszeg
1 ek
étkezési keményítő
A mákos töltelékhez
250 g
darált mák
180 ml
tej
100 g
kristálycukor
1 db
citrom reszelt héja
Az összeállításhoz
12 db
réteslap
60 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
porcukor a szóráshoz

Elkészítés

A szilvás-mákos rétes első lépéseként a tölteléket készítjük el. Ehhez a szilvákat kimagozzuk és negyedekbe vágjuk, majd a cukorral és a fűszerekkel együtt egy lábasban kb. 15 percig főzzük, hogy kissé összeessen. Beleszórjuk a keményítőt, elkeverjük, és hagyjuk egyet forrni, hogy kissé besűrűsödjön. (Ha aggódtok, hogy csomós lesz a ragu, keverjétek ki kevés hideg vízben a keményítőt, és így adjátok a raguhoz.)

A máktöltelék hozzávalóit közepes lángon, pár perc alatt összefőzzük egy másik lábasban.

A réteslapokat kihajtogatjuk és kiveszünk belőlük 4 db-ot. Ezeket egymásra rétegezzük, és mindegyik réteg közé kenünk egy kevés olvasztott vajat, hogy összetapadjanak. A rétes aljára rakjuk a máktöltelék ⅓-át, erre a szilvaragu darabosabb részéből rakunk még egy réteget, majd behajtjuk a két oldalát, és feltekerjük. A másik 4-4 réteslappal ugyanígy járunk el. A három rétest sütőpapíros tepsire rakjuk, lekenjük a tetejüket felvert tojással, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-22 percig sütjük.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd egy éles késsel felszeleteljük, és a megmaradt szilvaraguval, valamint porcukorral megszórva tálaljuk.

szilvas-makos-retes1
Szilvás-mákos rétes (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 20-22 perc
  • Pihentetés: 15 perc

A mák sokféle gyümölccsel jó barátságban van. Ha nem hiszed, próbáld ki ezeket a sütiket is:

Meggyes-mákos pite

Mákos citromtorta

Áfonyás-mákos zserbó

www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Szilvaszezon idején, ősszel készítsetek ti is fűszeresebb szilvás-mákos réteseket, mert szerintünk zseniálisan jók!

Hozzávalók

3 db réteshez
A szilvás töltelékhez
600 g
szilva
60 g
kristálycukor
1 mk
őrölt fahéj
1 csipet
őrölt szegfűszeg
1 ek
étkezési keményítő
A mákos töltelékhez
250 g
darált mák
180 ml
tej
100 g
kristálycukor
1 db
citrom reszelt héja
Az összeállításhoz
12 db
réteslap
60 g
olvasztott vaj
1 db
tojás
porcukor a szóráshoz

A szilvás-mákos rétes első lépéseként a tölteléket készítjük el. Ehhez a szilvákat kimagozzuk és negyedekbe vágjuk, majd a cukorral és a fűszerekkel együtt egy lábasban kb. 15 percig főzzük, hogy kissé összeessen. Beleszórjuk a keményítőt, elkeverjük, és hagyjuk egyet forrni, hogy kissé besűrűsödjön. (Ha aggódtok, hogy csomós lesz a ragu, keverjétek ki kevés hideg vízben a keményítőt, és így adjátok a raguhoz.)

A máktöltelék hozzávalóit közepes lángon, pár perc alatt összefőzzük egy másik lábasban.

A réteslapokat kihajtogatjuk és kiveszünk belőlük 4 db-ot. Ezeket egymásra rétegezzük, és mindegyik réteg közé kenünk egy kevés olvasztott vajat, hogy összetapadjanak. A rétes aljára rakjuk a máktöltelék ⅓-át, erre a szilvaragu darabosabb részéből rakunk még egy réteget, majd behajtjuk a két oldalát, és feltekerjük. A másik 4-4 réteslappal ugyanígy járunk el. A három rétest sütőpapíros tepsire rakjuk, lekenjük a tetejüket felvert tojással, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-22 percig sütjük.

Hagyjuk kicsit hűlni, majd egy éles késsel felszeleteljük, és a megmaradt szilvaraguval, valamint porcukorral megszórva tálaljuk.

szilvas-makos-retes1
Szilvás-mákos rétes (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 20-22 perc
  • Pihentetés: 15 perc

A mák sokféle gyümölccsel jó barátságban van. Ha nem hiszed, próbáld ki ezeket a sütiket is:

Meggyes-mákos pite

Mákos citromtorta

Áfonyás-mákos zserbó

Ha tetszett a Szilvás-mákos rétes receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept