Húsételek

Tarhonyáshús

Tarhonyás hús

Hozzávalók
200 g
tarhonya
4 ek
sertészsír
1 fej
hagyma
só, bors
2 db
paradicsom
0.5 db
paprika
70 g
sűrített paradicsom
1 ek
pirospaprika
1 tk
őrölt kömény
400 g
sertéslapocka

Elkészítés
  1. A tarhonyás húshoz először a tarhonyát közepes lángon egy lábasban szárazon aranybarnára pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. Ugyanebben a lábasban elkészítjük a pörköltalapot. A zsíron üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, közben sózzuk, borsozzuk. Rádobjuk az apróra vágott paradicsomot, paprikát és 3-4 percig pirítjuk. 

  2. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és további 2 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát és a köményt, majd visszarakjuk a tűzre, és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Elfőzzük róla a vizet, majd újra felöntjük 2 dl vízzel, és ezt addig ismételgetjük, míg egy jó szaftos alapot nem kapunk.

  3. Ekkor jöhet bele a 2-3 cm-es kockákra vágott hús, majd ismét felöntjük 2 dl vízzel. Addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul, közben ha szükséges, pótoljuk a vizet. Egy jó szaftos pörköltet kell kapnunk.

  4. Ha a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a tarhonyát, 2 dl vizet és addig főzzük alacsony lángon, amíg a tészta meg nem puhul. Ha kell, közben adhatunk hozzá még egy kis vizet, és ha megpuhult a tarhonya, kész is vagyunk.

www.streetkitchen.hu

Egy igazi klasszikus, amire biztosan sokan emlékeznek a menzáról vagy otthon a nagymamáktól

A tarhonyás hús tipikusan az a magyar egytálétel, ami egyszerre hozza a paprikás alap melegségét és a pirosra pirított tarhonya jellegzetes, diós aromáját. Gyerekkori menzák és nagymamák konyhájának elengedhetetlen fogása, amely laktató, otthonos és isteni finom.

Hozzávalók

4 főre
200 g
tarhonya
4 ek
sertészsír
1 fej
hagyma
só, bors
2 db
paradicsom
0.5 db
paprika
70 g
sűrített paradicsom
1 ek
pirospaprika
1 tk
őrölt kömény
400 g
sertéslapocka

Elkészítés

  1. A tarhonyás húshoz először a tarhonyát közepes lángon egy lábasban szárazon aranybarnára pirítjuk, majd kiszedjük és félretesszük. Ugyanebben a lábasban elkészítjük a pörköltalapot. A zsíron üvegesre pirítjuk a finomra vágott hagymát, közben sózzuk, borsozzuk. Rádobjuk az apróra vágott paradicsomot, paprikát és 3-4 percig pirítjuk. 

  2. Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és további 2 percig pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, elkeverjük benne a pirospaprikát és a köményt, majd visszarakjuk a tűzre, és felöntjük kb. 2 dl vízzel. Elfőzzük róla a vizet, majd újra felöntjük 2 dl vízzel, és ezt addig ismételgetjük, míg egy jó szaftos alapot nem kapunk.

  3. Ekkor jöhet bele a 2-3 cm-es kockákra vágott hús, majd ismét felöntjük 2 dl vízzel. Addig főzzük, amíg a hús majdnem megpuhul, közben ha szükséges, pótoljuk a vizet. Egy jó szaftos pörköltet kell kapnunk.

  4. Ha a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a tarhonyát, 2 dl vizet és addig főzzük alacsony lángon, amíg a tészta meg nem puhul. Ha kell, közben adhatunk hozzá még egy kis vizet, és ha megpuhult a tarhonya, kész is vagyunk.

tarhonyas-hus
Tarhonyás hús (Fotó: Street Kitchen)

Ez a recept a hagyományos paprikás alapon indul, majd a tarhonya együtt fő a hússal, így teljesen átveszi az ízeket és szaftot. A végeredmény gazdag, sűrű, kanalazható, és minden egyes falatban ott van a klasszikus magyaros ízvilág.

Régi ízeket az asztalra - mert retró kajákból sosem elég:

Sajttal sűrített spenótfőzelék

Töltött paprika, ahogy azt kell

Tarhonyás lecsó

Ha tetszett a tarhonyás hús receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése