Hozzávalók
A paprikához
- 150 g rizs
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 púpozott mk só
- 1 csapott tk bors
- 1 csapott tk majoranna
- 1 csapott tk pirospaprika
- 2 db tojás
- 8 - 10 db nagyobb paprika
A paradicsommártáshoz
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 4 ek olaj
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 gerezd zúzott fokhagyma (elhagyható)
- 600 ml passata
- só, bors
- 1 ek cukor
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 3 szál zellerzöld vagy angol zeller
- 1 csapott tk pirospaprika
- 1 csapott ek keményítő
Hozzávalók
A paprikához
- 150 g rizs
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 g darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- 1 púpozott mk só
- 1 csapott tk bors
- 1 csapott tk majoranna
- 1 csapott tk pirospaprika
- 2 db tojás
- 8 - 10 db nagyobb paprika
A paradicsommártáshoz
- 1 fej hagyma (kisebb)
- 4 ek olaj
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 gerezd zúzott fokhagyma (elhagyható)
- 600 ml passata
- só, bors
- 1 ek cukor
- 1 db zellergumó (kisebb)
- 3 szál zellerzöld vagy angol zeller
- 1 csapott tk pirospaprika
- 1 csapott ek keményítő
A töltelékhez a rizst átöblítjük, majd másfélszeres mennyiségű hideg vízben, kevés sóval közepes lángon addig főzzük, míg a víz eltűnik alóla, és a rizs 90%-osra készül (azaz még egy nagyon kicsit harapható belül, de már majdnem kész), majd lefedve hűlni hagyjuk.
Finomra vágjuk a vöröshagymát, lezúzzuk a fokhagymát, és a kihűlt rizzsel együtt a darált húshoz adjuk. A tölteléket sóval, borssal, majorannával, pirospaprikával ízesítjük, majd két egész tojást is elkeverünk benne. A paprikákat megmossuk, a csumájuknál körbevágjuk, eltávolítjuk a magházat, és szorosan, légmentesen megtöltjük őket. Pro tipp: ha a paprikák hegyénél egy kis bemetszést vágtok, könnyebb teljesen megtölteni, mert ott tud távozni a beszorult levegő.
Elkészítjük a paradicsommártást: az olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát egy jó teáskanál sűrített paradicsommal. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát (nem muszáj, de én szoktam bele tenni), ráöntjük a passzírozott paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a cukrot, a két-három darabba vágott zellergumót, a zellerszárat és a pirospaprikát, majd felöntjük 500 ml vízzel. Megkóstoljuk, hogy elég ízes-e, majd mikor enyhén forr a mártás, belepakoljuk a megtöltött paprikákat, és az edényt kicsit jobbra-balra megmozgatva eligazgatjuk őket. Akkor vagyunk jók, ha a mártás ¾ részben elfedi a paprikákat – ha ez nincs meg, még adjunk hozzá megfelelő mennyiségű víz-passata kombót + fűszereket.
Fedő alatt, kis lángon 45 percig főzzük, amíg megpuhulnak a paprikák és a töltelék is tökéletesen elkészül. Kihalásszuk a zellereket, a keményítőt kikeverjük 100 ml hideg vízzel, és a mártásba öntjük. Óvatosan összerázogatjuk az egészet, és további 5 percig főzzük kis lángon. Megkóstoljuk a mártást, ha kellőképpen édeskés-sós-paradicsomos, akkor félretesszük, és hagyjuk 15 percig pihenni. Köretként cikkekre vágott, jó sós vízben főtt burgonyát adunk hozzá.
Ha tetszett a töltött paprika receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!