Vadételek

Tárkonyosvadraguleves

Tárkonyos vadraguleves
Tárkonyos vadraguleves fehér tálban tálalva

Hozzávalók
800 g
vaddisznócomb
2 ek
kacsazsír
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
1 szelet
zellergumó
(kb. 100 g)
150 g
csiperkegomba
8 szem
borókabogyó
150 ml
száraz fehérbor
1.5 l
zöldségalaplé
2 db
babérlevél
bors
200 g
tejföl
1 ek
liszt
1 csokor
friss tárkony
(vagy 2 tk szárított)
2 db
citrom
A tálaláshoz
friss petrezselyem

Elkészítés
  1. A vadhúst megtisztítjuk és falatnyi kockákra vágjuk, majd egy nagyobb lábasban, a zsíron több részletben körbepirítjuk, hogy szép pörzsanyag képződjön rajta, és félretesszük.

  2. Az edényben maradt zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, valamint a kockázott zellert. Néhány percig pirítjuk, majd beletesszük a felszeletelt gombát is, és együtt pároljuk tovább, amíg összeesik.

  3. Ezután visszatesszük a pirított húst, megszórjuk a kissé megtört borókabogyóval, majd felöntjük a fehérborral. Hagyjuk, hogy a bor nagy része elpárologjon, majd beleöntjük az alaplevet. Hozzáadjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük, és lassú tűzön 1,5–2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.

  4. Amikor a hús már omlós, egy kis tálban simára keverjük a tejfölt a liszttel és egy merőkanálnyi forró lével, majd folyamatos keverés mellett visszaöntjük a levesbe, hogy besűrűsödjön és krémes állagot kapjon.

  5. Ekkor adjuk hozzá a frissen aprított tárkonyt és a citromlevet, majd néhány perc alatt lassan összeforraljuk.

  6. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


www.streetkitchen.hu

Ha te is a tárkonyos levesek rajongója vagy, akkor ezt a vad verziót kár lenne kihagyni. Nem kell aggódni, nem kell leláncolni a lábast, de ízekben bizony odateszi magát!

A tárkonyos vadraguleves az őszi-téli szezon egyik legszívmelengetőbb levese – karakteres, sűrű, igazi tartalommal teli fogás, ami egy jól sikerült vadászat (vagy piacozás) után szinte kötelező. A vad húsának markáns íze gyönyörűen összeér a savanykás, frissítő tárkonnyal, a selymes tejföllel és a zöldségekkel – a végeredmény pedig egy rusztikus, mégis elegáns leves, ami simán elmegy főételnek is.

Hozzávalók

4 főre
800 g
vaddisznócomb
2 ek
kacsazsír
1 fej
vöröshagyma
(100 g/fej)
2 gerezd
fokhagyma
2 szál
sárgarépa
(100 g/szál)
1 szál
fehérrépa
(100 g/szál)
1 szelet
zellergumó
(kb. 100 g)
150 g
csiperkegomba
8 szem
borókabogyó
150 ml
száraz fehérbor
1.5 l
zöldségalaplé
2 db
babérlevél
bors
200 g
tejföl
1 ek
liszt
1 csokor
friss tárkony
(vagy 2 tk szárított)
2 db
citrom
A tálaláshoz
friss petrezselyem

Elkészítés

  1. A vadhúst megtisztítjuk és falatnyi kockákra vágjuk, majd egy nagyobb lábasban, a zsíron több részletben körbepirítjuk, hogy szép pörzsanyag képződjön rajta, és félretesszük.

  2. Az edényben maradt zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, valamint a kockázott zellert. Néhány percig pirítjuk, majd beletesszük a felszeletelt gombát is, és együtt pároljuk tovább, amíg összeesik.

  3. Ezután visszatesszük a pirított húst, megszórjuk a kissé megtört borókabogyóval, majd felöntjük a fehérborral. Hagyjuk, hogy a bor nagy része elpárologjon, majd beleöntjük az alaplevet. Hozzáadjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük, és lassú tűzön 1,5–2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.

  4. Amikor a hús már omlós, egy kis tálban simára keverjük a tejfölt a liszttel és egy merőkanálnyi forró lével, majd folyamatos keverés mellett visszaöntjük a levesbe, hogy besűrűsödjön és krémes állagot kapjon.

  5. Ekkor adjuk hozzá a frissen aprított tárkonyt és a citromlevet, majd néhány perc alatt lassan összeforraljuk.

  6. Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.


Ha tetszett a tárkonyos vadraguleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése