A vadhúst megtisztítjuk és falatnyi kockákra vágjuk, majd egy nagyobb lábasban, a zsíron több részletben körbepirítjuk, hogy szép pörzsanyag képződjön rajta, és félretesszük.
Az edényben maradt zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, valamint a kockázott zellert. Néhány percig pirítjuk, majd beletesszük a felszeletelt gombát is, és együtt pároljuk tovább, amíg összeesik.
Ezután visszatesszük a pirított húst, megszórjuk a kissé megtört borókabogyóval, majd felöntjük a fehérborral. Hagyjuk, hogy a bor nagy része elpárologjon, majd beleöntjük az alaplevet. Hozzáadjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük, és lassú tűzön 1,5–2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.
Amikor a hús már omlós, egy kis tálban simára keverjük a tejfölt a liszttel és egy merőkanálnyi forró lével, majd folyamatos keverés mellett visszaöntjük a levesbe, hogy besűrűsödjön és krémes állagot kapjon.
Ekkor adjuk hozzá a frissen aprított tárkonyt és a citromlevet, majd néhány perc alatt lassan összeforraljuk.
Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Tárkonyosvadraguleves
Ha te is a tárkonyos levesek rajongója vagy, akkor ezt a vad verziót kár lenne kihagyni. Nem kell aggódni, nem kell leláncolni a lábast, de ízekben bizony odateszi magát!
A tárkonyos vadraguleves az őszi-téli szezon egyik legszívmelengetőbb levese – karakteres, sűrű, igazi tartalommal teli fogás, ami egy jól sikerült vadászat (vagy piacozás) után szinte kötelező. A vad húsának markáns íze gyönyörűen összeér a savanykás, frissítő tárkonnyal, a selymes tejföllel és a zöldségekkel – a végeredmény pedig egy rusztikus, mégis elegáns leves, ami simán elmegy főételnek is.
Hozzávalók
A tálaláshoz
Elkészítés
A vadhúst megtisztítjuk és falatnyi kockákra vágjuk, majd egy nagyobb lábasban, a zsíron több részletben körbepirítjuk, hogy szép pörzsanyag képződjön rajta, és félretesszük.
Az edényben maradt zsiradékon üvegesre pároljuk a finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát és fehérrépát, valamint a kockázott zellert. Néhány percig pirítjuk, majd beletesszük a felszeletelt gombát is, és együtt pároljuk tovább, amíg összeesik.
Ezután visszatesszük a pirított húst, megszórjuk a kissé megtört borókabogyóval, majd felöntjük a fehérborral. Hagyjuk, hogy a bor nagy része elpárologjon, majd beleöntjük az alaplevet. Hozzáadjuk a babérleveleket, sózzuk, borsozzuk, majd lefedjük, és lassú tűzön 1,5–2 órán át főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul.
Amikor a hús már omlós, egy kis tálban simára keverjük a tejfölt a liszttel és egy merőkanálnyi forró lével, majd folyamatos keverés mellett visszaöntjük a levesbe, hogy besűrűsödjön és krémes állagot kapjon.
Ekkor adjuk hozzá a frissen aprított tárkonyt és a citromlevet, majd néhány perc alatt lassan összeforraljuk.
Friss petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Fontos még: mindig ellenőrzött, állatorvosi vizsgálaton átesett húst vásárolj vagy használj, mivel a vadon élő állatok húsánál nagyobb az esélye bizonyos fertőzéseknek (pl. trichinózis).
Mi illik másodikként a tárkonyos vadraguleves után?
Ha tetszett a tárkonyos vadraguleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!



