Lencsés ételek

Tárkonyosvöröslencse-leves

Tárkonyos vöröslencse-leves

Hozzávalók
20 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(140 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
10 g
sűrített paradicsom
100 g
sárgarépa
50 g
fehérrépa
200 g
vörös lencse
2 ek
szárított tárkony
1 tk
őrölt koriander
2 tk
curry
0.5 tk
római kömény
0.25 tk
őrölt kömény
0.5 tk
őrölt füstölt fűszerpaprika
1 tk
őrölt fűszerpaprika
0.5 tk
kurkuma
1 ek
daráltpaprika-krém
1.2 l
víz
só, bors
2 szál
szárzeller
(70 g/szál)
2 ek
tárkonyecet
0.5 db
citrom leve

Elkészítés

A tárkonyos vöröslencse-leveshez először olajat melegítünk egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. Beletesszük a sűrített paradicsomot és közepesen erős hőfokon fél perc alatt lepirítjuk. Mehet az alapba a karikára vágott répa és fehérrépa, majd 1 perc pirítás után a vörös lencse is.

Hozzáadjuk a tárkonyt, a koriandert, a curryt, a római köményt, a köményt, a kétféle fűszerpaprikát, a kurkumát és fél perc pirítás után a daráltpaprika-krémet is, majd felöntjük a vízzel. Amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon kb. 15 perc alatt készre főzzük.

A vörös lencsét nem kell beáztatni, pikk-pakk megpuhul. Amikor kész, beletesszük a szeletekre vágott szárzellert, ízesítjük a tárkonyecettel és a citrom levével.  

tarkonyos-voroslencseleves
Tárkonyos vöröslencse-leves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc

Kipróbáltad a tárkonyos vörölencse-leves receptjét? Ha ízlett, akkor tegyél egy próbát a következő kajákkal is!

Vöröslencse-fasírt, amivel tuti, hogy jól laktok!

Vöröslencse-főzelék aszalt paradicsommal

Indiai vöröslencse-krémleves

www.streetkitchen.hu

A vörös lencse a magyar konyhában nem a legelterjedtebb alapanyag. Pedig amellett, hogy rendkívül egészséges – jót tesz az anyagcserének, az emésztésnek, tele van omega-3 és omega-6 zsírsavakkal és rendkívül magas a magnéziumtartalma –, a főzési ideje is meglepően rövid, így pillanatok alatt szuper ételt készíthetsz belőle.

Hozzávalók

4 főre
20 ml
étolaj
1 fej
vöröshagyma
(140 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
10 g
sűrített paradicsom
100 g
sárgarépa
50 g
fehérrépa
200 g
vörös lencse
2 ek
szárított tárkony
1 tk
őrölt koriander
2 tk
curry
0.5 tk
római kömény
0.25 tk
őrölt kömény
0.5 tk
őrölt füstölt fűszerpaprika
1 tk
őrölt fűszerpaprika
0.5 tk
kurkuma
1 ek
daráltpaprika-krém
1.2 l
víz
só, bors
2 szál
szárzeller
(70 g/szál)
2 ek
tárkonyecet
0.5 db
citrom leve

A tárkonyos vöröslencse-leveshez először olajat melegítünk egy fazékban, hozzáadjuk a finomra vágott vörös- és fokhagymát, majd közepes hőfokon 5 percig dinszteljük. Beletesszük a sűrített paradicsomot és közepesen erős hőfokon fél perc alatt lepirítjuk. Mehet az alapba a karikára vágott répa és fehérrépa, majd 1 perc pirítás után a vörös lencse is.

Hozzáadjuk a tárkonyt, a koriandert, a curryt, a római köményt, a köményt, a kétféle fűszerpaprikát, a kurkumát és fél perc pirítás után a daráltpaprika-krémet is, majd felöntjük a vízzel. Amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon kb. 15 perc alatt készre főzzük.

A vörös lencsét nem kell beáztatni, pikk-pakk megpuhul. Amikor kész, beletesszük a szeletekre vágott szárzellert, ízesítjük a tárkonyecettel és a citrom levével.  

tarkonyos-voroslencseleves
Tárkonyos vöröslencse-leves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 30 perc

Kipróbáltad a tárkonyos vörölencse-leves receptjét? Ha ízlett, akkor tegyél egy próbát a következő kajákkal is!

Vöröslencse-fasírt, amivel tuti, hogy jól laktok!

Vöröslencse-főzelék aszalt paradicsommal

Indiai vöröslencse-krémleves

Ha tetszett a Tárkonyos vöröslencse-leves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept