A tiramisu-fánk elkészítésénél fontos, hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva. A cukrot beleszórjuk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadunk a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A maradék lisztet egy tálba tesszük a porcukorral, a csipet sóval és a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet, a rumot és a tojássárgáját, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Amikor összeállt a tészta, beleszórjuk az instant kávét is, és óvatosan összeforgatjuk, hogy a kávédarabok ne törjenek szét teljesen, és ne keveredjenek egyneműre a tésztával. Lefóliázzuk, és 40-45 percig meleg helyen kelesztjük.
Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni. Ezután forró, 170-180 fokos olajban, lefedve, 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A fánkot hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni.
A krémhez a porcukrot és a fahéjat habosra keverjük a tojássárgájával, aztán jöhet bele a rum és a mascarpone. Egy elektromos habverővel vagy robotgéppel addig habosítjuk, amíg egy könnyű, de stabil habos állagot kapunk. Habzsákba töltjük fánktöltő csőrrel, és a hűtőben teljesen lehűtjük. A fánk oldalába beszúrva a csőrt megtöltjük kb. 2 evőkanálnyi mennyiséggel. Cukrozatlan kakaóporral meghintve tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 2 óra