Fánkok

Tiramisu-fánk

Tiramisu-fánk

Hozzávalók
A tésztához
40 g
porcukor
300 ml
langyos tej
30 g
friss élesztő
500 g
liszt
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 db
tojássárgája
5 ml
fűszeres barna rum
2 tk
instant kávé
A sütéshez
kb. 1 l olaj
A krémhez
120 g
porcukor
1 tk
őrölt fahéj
4 db
tojássárgája
2 tk
fűszeres barna rum
500 g
mascarpone
A tálaláshoz
1 - 2 ek
cukrozatlan kakaópor

Elkészítés

A tiramisu-fánk elkészítésénél fontos, hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva. A cukrot beleszórjuk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadunk a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A maradék lisztet egy tálba tesszük a porcukorral, a csipet sóval és a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet, a rumot és a tojássárgáját, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Amikor összeállt a tészta, beleszórjuk az instant kávét is, és óvatosan összeforgatjuk, hogy a kávédarabok ne törjenek szét teljesen, és ne keveredjenek egyneműre a tésztával. Lefóliázzuk, és 40-45 percig meleg helyen kelesztjük. 

Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni. Ezután forró, 170-180 fokos olajban, lefedve, 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A fánkot hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. 

A krémhez a porcukrot és a fahéjat habosra keverjük a tojássárgájával, aztán jöhet bele a rum és a mascarpone. Egy elektromos habverővel vagy robotgéppel addig habosítjuk, amíg egy könnyű, de stabil habos állagot kapunk. Habzsákba töltjük fánktöltő csőrrel, és a hűtőben teljesen lehűtjük. A fánk oldalába beszúrva a csőrt megtöltjük kb. 2 evőkanálnyi mennyiséggel. Cukrozatlan kakaóporral meghintve tálaljuk.

tiramisu-fank
Tiramisu-fánk

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Még több fánk és tiramisu recept:

Bécsi fánk

Tiramisu-palacsinta

www.streetkitchen.hu

Tiramisu-fánk? Létezik ilyen? Ha eddig nem is létezett, akkor most már ne kételkedj, mert feltaláltuk ezt a mennyei megoldást, az olaszok legnagyobb örömére!

Hozzávalók

14 - 16 darabhoz
A tésztához
40 g
porcukor
300 ml
langyos tej
30 g
friss élesztő
500 g
liszt
1 csipet
50 g
szoba-hőmérsékletű vaj
5 db
tojássárgája
5 ml
fűszeres barna rum
2 tk
instant kávé
A sütéshez
kb. 1 l olaj
A krémhez
120 g
porcukor
1 tk
őrölt fahéj
4 db
tojássárgája
2 tk
fűszeres barna rum
500 g
mascarpone
A tálaláshoz
1 - 2 ek
cukrozatlan kakaópor

A tiramisu-fánk elkészítésénél fontos, hogy az alapanyagok szoba-hőmérsékletűek legyenek, és a liszt legyen átszitálva. A cukrot beleszórjuk a langyos tejbe, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hozzáadunk a kimért lisztből egy evőkanálnyit. Hagyjuk 10-15 perc alatt felfutni. A maradék lisztet egy tálba tesszük a porcukorral, a csipet sóval és a szoba-hőmérsékletű vajjal, majd ráöntjük a tejes-élesztős mixet, a rumot és a tojássárgáját, és egy robotgéppel nagyon alaposan kidagasztjuk. Amikor összeállt a tészta, beleszórjuk az instant kávét is, és óvatosan összeforgatjuk, hogy a kávédarabok ne törjenek szét teljesen, és ne keveredjenek egyneműre a tésztával. Lefóliázzuk, és 40-45 percig meleg helyen kelesztjük. 

Liszttel meghintett nyújtódeszkán 1,5-2 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és egy kb. 12 cm átmérőjű pohárral vagy fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarjuk a fánkokat, és hagyjuk 20 percig pihenni. Ezután forró, 170-180 fokos olajban, lefedve, 1-2 perc alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat, majd megfordítjuk, és a másik oldalukkal is így teszünk, de már fedő nélkül. A fánkot hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. 

A krémhez a porcukrot és a fahéjat habosra keverjük a tojássárgájával, aztán jöhet bele a rum és a mascarpone. Egy elektromos habverővel vagy robotgéppel addig habosítjuk, amíg egy könnyű, de stabil habos állagot kapunk. Habzsákba töltjük fánktöltő csőrrel, és a hűtőben teljesen lehűtjük. A fánk oldalába beszúrva a csőrt megtöltjük kb. 2 evőkanálnyi mennyiséggel. Cukrozatlan kakaóporral meghintve tálaljuk.

tiramisu-fank
Tiramisu-fánk

Elkészítési idő: kb. 2 óra

Még több fánk és tiramisu recept:

Bécsi fánk

Tiramisu-palacsinta

Ha tetszett a Tiramisu-fánk receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept