A tökmagos, sütőtökpesztós pappardelle
A sütőtököt alaposan megtisztítjuk, hiszen a héjával együtt fogjuk felhasználni.
A végeit levágjuk, majd előbb keresztben, aztán hosszában is elfelezzük a tököt.
A magjait egy sütőpapírral bélelt tepsire kaparjuk.
A megházas részt felkockázzuk, a tömör részét pedig kb. 8 nagyobb darabra vágjuk, és ezeket is a tepsire helyezzük a héjával lefelé.
Mellészórjuk a tökmagot, az egészet sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal és betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre.
Miután megsült, félretesszük hűlni egy kicsit.
A citrom és a narancs héját, valamint a pecorino sajtot lereszeljük, és ezeket egy aprítógépbe tesszük a felcsíkozott zsályalevelekkel, a tökből kikapart megsült tökmaggal és a hántolt tökmag kétharmadával.
Beledobjuk a nagyobb darabokban hagyott megsült tököt is, hozzáadjuk a citrusok kifacsart levét, a mascarponét és az olívaolajat, és az egészet krémesre zúzzuk.
A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, de a főzőlevét félretesszük.
Egy serpenyőben olívaolajat és vajat hevítünk, rádobjuk a zsályaleveleket, majd jöhet hozzá a tökmagpesztó is.
Rádobjuk az aprított petrezselymet, merünk hozzá 1-2 merőkanállal a tészta főzővizéből is, majd az egészet jól elkeverjük.
Végül beleforgatjuk a kifőtt tésztát is.
Megszórjuk a maradék sült tökkel és tökmaggal, és keverünk rajta még egyet.
A kész tésztát frissen reszelt pecorinóval, egy kevés pirított tökmaggal, olívaolajjal és frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.
SK-tipp: ha a sütő felső része erősebben sütne, a tökmagot félidőben kanalazd ki, nehogy túlpiruljon.