Vega kaják

Tökmagos,sütőtökpesztóspappardelle

Tökmagos, sütőtökpesztós pappardelle
Tökmagos, sütőtökpesztós pappardelle

Hozzávalók
1 db
sütőtök
(2 kg/db)
100 g
tökmag
bors
3 ek
olívaololaj
A pesztóhoz
1 db
citrom
1 db
narancs
60 g
pecorino sajt
0.5 csokor
zsálya
2 ek
mascarpone
50 ml
olívaolaj
Az összeállításhoz
500 g
pappardelle tészta
30 ml
olívaolaj
40 g
vaj
0.5 csokor
zsálya
2 csokor
petrezselyem
A tálaláshoz
20 g
pecorino
4 ek
olívaolaj
frissen őrölt bors

Elkészítés

A tökmagos, sütőtökpesztós pappardelle

  1. A sütőtököt alaposan megtisztítjuk, hiszen a héjával együtt fogjuk felhasználni.

  2. A végeit levágjuk, majd előbb keresztben, aztán hosszában is elfelezzük a tököt.

  3. A magjait egy sütőpapírral bélelt tepsire kaparjuk.

  4. A megházas részt felkockázzuk, a tömör részét pedig kb. 8 nagyobb darabra vágjuk, és ezeket is a tepsire helyezzük a héjával lefelé.

  5. Mellészórjuk a tökmagot, az egészet sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal és betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre.

  6. Miután megsült, félretesszük hűlni egy kicsit. 

  7. A citrom és a narancs héját, valamint a pecorino sajtot lereszeljük, és ezeket egy aprítógépbe tesszük a felcsíkozott zsályalevelekkel, a tökből kikapart megsült tökmaggal és a hántolt tökmag kétharmadával.

  8. Beledobjuk a nagyobb darabokban hagyott megsült tököt is, hozzáadjuk a citrusok kifacsart levét, a mascarponét és az olívaolajat, és az egészet krémesre zúzzuk. 

  9. A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, de a főzőlevét félretesszük.

  10. Egy serpenyőben olívaolajat és vajat hevítünk, rádobjuk a zsályaleveleket, majd jöhet hozzá a tökmagpesztó is.

  11. Rádobjuk az aprított petrezselymet, merünk hozzá 1-2 merőkanállal a tészta főzővizéből is, majd az egészet jól elkeverjük.

  12. Végül beleforgatjuk a kifőtt tésztát is.

  13. Megszórjuk a maradék sült tökkel és tökmaggal, és keverünk rajta még egyet. 

  14. A kész tésztát frissen reszelt pecorinóval, egy kevés pirított tökmaggal, olívaolajjal és frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk. 

SK-tipp: ha a sütő felső része erősebben sütne, a tökmagot félidőben kanalazd ki, nehogy túlpiruljon.

www.streetkitchen.hu

*Termékmegjelenítést tartalmaz
A Sütőtökös receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ennél sütőtökösebb tészta talán nem is létezik a világon! Méghozzá azért, mert a tököt ezúttal szőröstül-bőröstül, azaz héjastól-magostul felhasználjuk hozzá, így tényleg minden csepp ízt kinyerhetünk a zöldségből.

Ha van étel, ami tökéletesen magában foglalja az ősz ízét, az ez a tökmagos, sütőtökpesztós pappardelle. A krémes, enyhén édeskés sütőtökpesztó és a pirított tökmag együtt olyan ízkombót hoznak, amitől egy sima hétköznapi vacsora is ünnepivé válik.

A sütőtök itt nem mellékszereplő, hanem a fő attrakció: természetes édessége tökéletesen ellensúlyozza a sós, pörkölt tökmag karakteres ízét. A frissen reszelt pecorino pedig a pont az i-n. És bár kifejezetten fancy-nek hangzik, ez az étel meglepően egyszerűen elkészíthető, szóval nem kell hozzá sem olasz nagymama, sem séfkabát.

Hozzávalók

6 főre
1 db
sütőtök
(2 kg/db)
100 g
tökmag
bors
3 ek
olívaololaj
A pesztóhoz
1 db
citrom
1 db
narancs
60 g
pecorino sajt
0.5 csokor
zsálya
2 ek
mascarpone
50 ml
olívaolaj
Az összeállításhoz
500 g
pappardelle tészta
30 ml
olívaolaj
40 g
vaj
0.5 csokor
zsálya
2 csokor
petrezselyem
A tálaláshoz
20 g
pecorino
4 ek
olívaolaj
frissen őrölt bors

Elkészítés

A tökmagos, sütőtökpesztós pappardelle

  1. A sütőtököt alaposan megtisztítjuk, hiszen a héjával együtt fogjuk felhasználni.

  2. A végeit levágjuk, majd előbb keresztben, aztán hosszában is elfelezzük a tököt.

  3. A magjait egy sütőpapírral bélelt tepsire kaparjuk.

  4. A megházas részt felkockázzuk, a tömör részét pedig kb. 8 nagyobb darabra vágjuk, és ezeket is a tepsire helyezzük a héjával lefelé.

  5. Mellészórjuk a tökmagot, az egészet sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal és betesszük a 200 fokra előmelegített sütőbe 40-45 percre.

  6. Miután megsült, félretesszük hűlni egy kicsit. 

  7. A citrom és a narancs héját, valamint a pecorino sajtot lereszeljük, és ezeket egy aprítógépbe tesszük a felcsíkozott zsályalevelekkel, a tökből kikapart megsült tökmaggal és a hántolt tökmag kétharmadával.

  8. Beledobjuk a nagyobb darabokban hagyott megsült tököt is, hozzáadjuk a citrusok kifacsart levét, a mascarponét és az olívaolajat, és az egészet krémesre zúzzuk. 

  9. A tésztát bő, forrásban lévő sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük, de a főzőlevét félretesszük.

  10. Egy serpenyőben olívaolajat és vajat hevítünk, rádobjuk a zsályaleveleket, majd jöhet hozzá a tökmagpesztó is.

  11. Rádobjuk az aprított petrezselymet, merünk hozzá 1-2 merőkanállal a tészta főzővizéből is, majd az egészet jól elkeverjük.

  12. Végül beleforgatjuk a kifőtt tésztát is.

  13. Megszórjuk a maradék sült tökkel és tökmaggal, és keverünk rajta még egyet. 

  14. A kész tésztát frissen reszelt pecorinóval, egy kevés pirított tökmaggal, olívaolajjal és frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk. 

SK-tipp: ha a sütő felső része erősebben sütne, a tökmagot félidőben kanalazd ki, nehogy túlpiruljon.

Tökmagos, sütőtökpesztós pappardelle
Tökmagos, sütőtökpesztós pappardelle (Fotó :Street Kitchen)

Tálalásnál ne spórolj a tökmaggal és a sajttal, hogy ne csak az íz, hanem a látvány is betaláljon. Egy pohár fehérborral vagy enyhén citrusos proseccóval pedig igazán tökéletes lesz az összhang – az a fajta tészta, amihez tuti, hogy újra és újra vissza fogsz térni.

A tökmagos, sütőtökpesztós pappardelle meghozta a kedved a sütőtökös kajákhoz? Nem csodáljuk, itt is van még három tökös recept!

Sütőtökös tésztasaláta

Sütőtökös rizottó grillezett lazaccal

Sütőtökös szendvicskrém

Ha tetszett a tökmagos, sütőtökpesztós pappardelle receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Tésztapárosító infografika - Gyermelyi

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept

Receptválogatások

Összes cikk megtekintése