A töltött kelkáposzta elkészítését azzal kezdjük, hogy egy jó nagy edényben vizet forralunk, megsózzuk, majd a lobogó vízben egészben leforrázzuk a kelkáposztát 2 perc alatt. Félretesszük hűlni. A gerslit beleöntjük egy hőálló, mikrózható tálba, majd egyszeres mennyiségű vízzel felöntjük, és lefedve a mikróban 6-8 perc alatt előfőzzük.
A darált húshoz hozzákeverjük a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és az előfőzött gerslit is. Sózzuk, borsozzuk, és adunk hozzá egy-egy teáskanállal a fűszerpaprikából és a majorannából.
A forrázott kelkáposztáról leszedünk 12 darab nagyobb levelet, amiknek a vastag erét elvékonyítjuk, a maradék kelkáposztát pedig vékony csíkokra vágjuk.
A levelekbe elosztjuk a tölteléket, a széleit behajtjuk és szorosan feltekerjük. A felcsíkozott káposzta felét egy nagyobb fazék aljába halmozzuk, majd erre sorakoztatjuk a betöltött káposztát. Jöhet a maradék felcsíkozott káposzta, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és a vízbe is rakunk egy-egy teáskanállal a töltelék fűszereiből.
Közepes lángon, lefedve 1 órán át főzzük.
A zsírt felhevítjük egy kisebb serpenyőben, beleszórjuk a lisztet, habzásig melegítjük és meghintjük a maradék pirospaprikával. Elzárjuk alatta a lángot, felöntjük kb. 2 merőkanálnyi főzőlével, csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a káposztára. Az edény fülét megfogva óvatos, de határozott mozdulatokkal megrázzuk, hogy jól elkeveredjen a rántás, és még 5 percig főzzük. Tejföllel és kenyérrel tálaljuk.

- Elkészítési idő: 2 óra