Káposztás receptek

Töltöttkelkáposzta

Töltött kelkáposzta

Hozzávalók
1 fej
kelkáposzta
(1 kg)
100 g
gersli
400 g
darált sertéshús
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
bors
3 tk
őrölt fűszerpaprika
2 tk
szárított majoránna
2 ek
sertészsír
2 ek
finomliszt
A tálaláshoz
4 ek
tejföl
4 szelet
kenyér

Elkészítés

A töltött kelkáposzta elkészítését azzal kezdjük, hogy egy jó nagy edényben vizet forralunk, megsózzuk, majd a lobogó vízben egészben leforrázzuk a kelkáposztát 2 perc alatt. Félretesszük hűlni. A gerslit beleöntjük egy hőálló, mikrózható tálba, majd egyszeres mennyiségű vízzel felöntjük, és lefedve a mikróban 6-8 perc alatt előfőzzük. 

A darált húshoz hozzákeverjük a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és az előfőzött gerslit is. Sózzuk, borsozzuk, és adunk hozzá egy-egy teáskanállal a fűszerpaprikából és a majorannából.

A forrázott kelkáposztáról leszedünk 12 darab nagyobb levelet, amiknek a vastag erét elvékonyítjuk, a maradék kelkáposztát pedig vékony csíkokra vágjuk. 

A levelekbe elosztjuk a tölteléket, a széleit behajtjuk és szorosan feltekerjük. A felcsíkozott káposzta felét egy nagyobb fazék aljába halmozzuk, majd erre sorakoztatjuk a betöltött káposztát. Jöhet a maradék felcsíkozott káposzta, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és a vízbe is rakunk egy-egy teáskanállal a töltelék fűszereiből.
Közepes lángon, lefedve 1 órán át főzzük. 

A zsírt felhevítjük egy kisebb serpenyőben, beleszórjuk a lisztet, habzásig melegítjük és meghintjük a maradék pirospaprikával. Elzárjuk alatta a lángot, felöntjük kb. 2 merőkanálnyi főzőlével, csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a káposztára. Az edény fülét megfogva óvatos, de határozott mozdulatokkal megrázzuk, hogy jól elkeveredjen a rántás, és még 5 percig főzzük. Tejföllel és kenyérrel tálaljuk. 

Töltött kelkáposzta recept 2
Töltött kelkáposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

Még több izgalmas variáció töltött káposztára:

Diétás töltött káposzta

Hortobágyi töltött káposzta

Vega töltött lila káposzta

www.streetkitchen.hu

Ha azt mondjuk, töltött káposzta, mindenkinek megvan a maga favoritja. Van, aki savanyú, van, aki fejes káposztába tölti, de kelkáposztából is legalább olyan jót lehet készíteni.

Hozzávalók

4 főre
1 fej
kelkáposzta
(1 kg)
100 g
gersli
400 g
darált sertéshús
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
4 gerezd
fokhagyma
bors
3 tk
őrölt fűszerpaprika
2 tk
szárított majoránna
2 ek
sertészsír
2 ek
finomliszt
A tálaláshoz
4 ek
tejföl
4 szelet
kenyér

A töltött kelkáposzta elkészítését azzal kezdjük, hogy egy jó nagy edényben vizet forralunk, megsózzuk, majd a lobogó vízben egészben leforrázzuk a kelkáposztát 2 perc alatt. Félretesszük hűlni. A gerslit beleöntjük egy hőálló, mikrózható tálba, majd egyszeres mennyiségű vízzel felöntjük, és lefedve a mikróban 6-8 perc alatt előfőzzük. 

A darált húshoz hozzákeverjük a finomra vágott vöröshagymát, fokhagymát és az előfőzött gerslit is. Sózzuk, borsozzuk, és adunk hozzá egy-egy teáskanállal a fűszerpaprikából és a majorannából.

A forrázott kelkáposztáról leszedünk 12 darab nagyobb levelet, amiknek a vastag erét elvékonyítjuk, a maradék kelkáposztát pedig vékony csíkokra vágjuk. 

A levelekbe elosztjuk a tölteléket, a széleit behajtjuk és szorosan feltekerjük. A felcsíkozott káposzta felét egy nagyobb fazék aljába halmozzuk, majd erre sorakoztatjuk a betöltött káposztát. Jöhet a maradék felcsíkozott káposzta, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi. Sózzuk, borsozzuk, és a vízbe is rakunk egy-egy teáskanállal a töltelék fűszereiből.
Közepes lángon, lefedve 1 órán át főzzük. 

A zsírt felhevítjük egy kisebb serpenyőben, beleszórjuk a lisztet, habzásig melegítjük és meghintjük a maradék pirospaprikával. Elzárjuk alatta a lángot, felöntjük kb. 2 merőkanálnyi főzőlével, csomómentesre keverjük, majd visszaöntjük a káposztára. Az edény fülét megfogva óvatos, de határozott mozdulatokkal megrázzuk, hogy jól elkeveredjen a rántás, és még 5 percig főzzük. Tejföllel és kenyérrel tálaljuk. 

Töltött kelkáposzta recept 2
Töltött kelkáposzta (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 2 óra

Még több izgalmas variáció töltött káposztára:

Diétás töltött káposzta

Hortobágyi töltött káposzta

Vega töltött lila káposzta

Ha tetszett a Töltött kelkáposzta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept