Vega kaják

Törökpideropogóssalátával

Török pide ropogós salátával

Hozzávalók
A tésztához
400 g
finomliszt
1 tk
szárított élesztő
1 tk
kristálycukor
1 tk
2 ek
olívaolaj
300 ml
víz
A feltéthez
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 ek
olívaolaj
1 db
padlizsán
(300 g/db)
1 db
kápia paprika
(90 g/db)
2 gerezd
fokhagyma
1 tk
őrölt római kömény
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
füstölt paprika
1 mk
chilipehely
100 g
trappista sajt
1 db
tojássárgája a kenéshez
Az ayranhoz
300 ml
joghurt
200 ml
víz
1 tk
A salátához
1 ek
almaecet
1 tk
olívaolaj
0.25 fej
jégsaláta
A tálaláshoz
0.5 csokor
petrezselyem

Elkészítés

A török pide első lépéseként a tésztát állítjuk össze. A lisztet, a szárított élesztőt, a cukrot, az olívaolajat és a sót egy tálban elkeverjük, és gyúrás közben folyamatosan csorgatjuk hozzá a vizet. Akkor jó az állaga, ha már egynemű, és leválik a tál oldaláról a tészta. Lefedjük, és meleg helyen hagyjuk pihenni legalább fél órát.

A török pide feltétje:

A padlizsánt, a kápia paprikát kicsi, legfeljebb 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. Serpenyőben, 1 ek hevített olívaolajon pirítjuk a hagymát, erre jön a padlizsán és a kápia paprika, majd rányomjuk a fokhagymát. Fűszerezzük a római köménnyel, a fahéjjal, a füstölt paprikával és a chilipehellyel – a só akár el is hagyható a fűszerek intenzitása miatt (és később a sajt is sózni fogja). Pár percig elég sütni, hogy éppen csak megpiruljanak a zöldségek.

Miután megkelt a tészta, átgyúrjuk, majd 4 gombócra osztjuk. Liszttel megszórt nyújtódeszkán ovális alakúra és 0,5 cm-es vékonyságúra nyújtjuk. Az így kapott tésztacsónakokat ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, majd lekenjünk a maradék olívaolajjal. Szedünk rá a padlizsános raguból, és a tetejére sajtot reszelünk.

Behajtogatjuk a tészta széleit, a végekre csomót formázunk, majd a felhajtogatott széleket lekenjük tojássárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Az ayran és a saláta elkészítése:

Amíg a pizza sül, elkészítjük a kísérőket: az ayranhoz a joghurtot felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, és botmixerrel habos állagúra keverjük.

Az almaecetet elkeverjük az olívaolajjal, majd rácsurgatjuk a csíkokra vágott jégsalátára. A pidét az ayrannal, a jégsalátával és aprított petrezselyemmel tálaljuk.

torok-pide-ropogos-salataval
Török pide ropogós salátával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 10 perc
  • Pihentetés: minimum 30 perc

Még több török ihletésű finomság vár az oldalunkon:

Simit, az igazi török street food

Cilbir, a török buggyantott tojás

Török piláf

www.streetkitchen.hu

Ha szereted a pizzát, de már újítanál valamit, akkor neked készült ez a recept! A török pide nem csupán szokatlan formájával, de gazdag ízvilágával is el fog varázsolni. Hozzá a sós joghurtital pedig igazán megkoronázza a különleges pizzaélményt.

Hozzávalók

4 főre
A tésztához
400 g
finomliszt
1 tk
szárított élesztő
1 tk
kristálycukor
1 tk
2 ek
olívaolaj
300 ml
víz
A feltéthez
1 fej
vöröshagyma
(120 g/fej)
2 ek
olívaolaj
1 db
padlizsán
(300 g/db)
1 db
kápia paprika
(90 g/db)
2 gerezd
fokhagyma
1 tk
őrölt római kömény
1 tk
őrölt fahéj
1 tk
füstölt paprika
1 mk
chilipehely
100 g
trappista sajt
1 db
tojássárgája a kenéshez
Az ayranhoz
300 ml
joghurt
200 ml
víz
1 tk
A salátához
1 ek
almaecet
1 tk
olívaolaj
0.25 fej
jégsaláta
A tálaláshoz
0.5 csokor
petrezselyem

A török pide első lépéseként a tésztát állítjuk össze. A lisztet, a szárított élesztőt, a cukrot, az olívaolajat és a sót egy tálban elkeverjük, és gyúrás közben folyamatosan csorgatjuk hozzá a vizet. Akkor jó az állaga, ha már egynemű, és leválik a tál oldaláról a tészta. Lefedjük, és meleg helyen hagyjuk pihenni legalább fél órát.

A török pide feltétje:

A padlizsánt, a kápia paprikát kicsi, legfeljebb 1 x 1 cm-es kockákra vágjuk, a vöröshagymát felaprítjuk. Serpenyőben, 1 ek hevített olívaolajon pirítjuk a hagymát, erre jön a padlizsán és a kápia paprika, majd rányomjuk a fokhagymát. Fűszerezzük a római köménnyel, a fahéjjal, a füstölt paprikával és a chilipehellyel – a só akár el is hagyható a fűszerek intenzitása miatt (és később a sajt is sózni fogja). Pár percig elég sütni, hogy éppen csak megpiruljanak a zöldségek.

Miután megkelt a tészta, átgyúrjuk, majd 4 gombócra osztjuk. Liszttel megszórt nyújtódeszkán ovális alakúra és 0,5 cm-es vékonyságúra nyújtjuk. Az így kapott tésztacsónakokat ráhelyezzük a sütőpapírral bélelt tepsire, majd lekenjünk a maradék olívaolajjal. Szedünk rá a padlizsános raguból, és a tetejére sajtot reszelünk.

Behajtogatjuk a tészta széleit, a végekre csomót formázunk, majd a felhajtogatott széleket lekenjük tojássárgájával. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt készre sütjük.

Az ayran és a saláta elkészítése:

Amíg a pizza sül, elkészítjük a kísérőket: az ayranhoz a joghurtot felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a sót, és botmixerrel habos állagúra keverjük.

Az almaecetet elkeverjük az olívaolajjal, majd rácsurgatjuk a csíkokra vágott jégsalátára. A pidét az ayrannal, a jégsalátával és aprított petrezselyemmel tálaljuk.

torok-pide-ropogos-salataval
Török pide ropogós salátával (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 40 perc
  • Sütési idő: 10 perc
  • Pihentetés: minimum 30 perc

Még több török ihletésű finomság vár az oldalunkon:

Simit, az igazi török street food

Cilbir, a török buggyantott tojás

Török piláf

Ha tetszett a Török pide ropogós salátával receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept