A sült sütőtökkockákhoz a tisztított sütőtököt felkockázzuk, majd elkeverjük a vajhelyettesítővel és a fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük.
Közben felrakjuk főni a tésztát sós, bő, lobogó vízben és 6-7 perc alatt al dentére főzzük. Kimentünk belőle 200 ml tésztafőzővizet, majd leszűrjük és átmossuk hideg vízzel.
A szószhoz egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajhelyettesítőt, és lepirítjuk benne a finomra vágott salotta hagymát, a cikkekre vágott fokhagymát és a zöldfűszereket, amiket szintén finomra aprítunk.
Ezután mehet bele a felkockázott sütőtök és a fűszerek: só, bors, chilipor, szerecsendió, fahéj. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a fehérborral. 5 perc alatt elpároljuk belőle az alkoholt, és ekkor mehet hozzá a növényi tej, illetve a tésztafőzővíz. Alaposan elkeverjük, és közepes lángon hagyjuk főni kb. 15 percig.
Ekkor hozzáadjuk a növényi főzőtejszínt és a sörélesztőpelyhet, krémesre turmixoljuk egy erős turmixgéppel, majd a kifőtt tésztát elkeverjük a sütőtökös szósszal.
A tálaláshoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajhelyettesítőt, beledobunk 2 gerezd felcikkezett fokhagymát, a felaprított zöldfűszereket, amiket alaposan lepirítunk a tökmagokkal együtt.
A tésztát a sütőtökkockákkal és a pirított fűszeres tökmaggal tálaljuk.
Vegánsütőtökkrémestészta

A vegán sütőtökkrémes tészta pont az a fogás, ami bizonyítja, hogy egy étel lehet egyszerre krémes, tartalmas és teljesen állati eredetű hozzávalóktól mentes.
Vegán
Ez a vegán sütőtökkrémes tészta az ősz egyik legnagyobb ajándéka: krémes, fűszeres és melengető, pont olyan, mint egy puha takaró egy hűvös estén. A zsálya és a kakukkfű illata összefonódik a fokhagyma és a fehérbor aromájával, miközben a sütőtök selymes textúrája a növényi tejszínnel és egy csipet szerecsendióval válik igazán ünnepivé. Ez az étel egyszerre elegáns és komfortos, tökéletes választás egy gyors hétköznapi vacsorához vagy akár egy különleges, vendégváró fogáshoz is.
A fehérbor nem csupán pikáns savasságot hoz, hanem segít kiemelni a sütőtök édességét, ezért érdemes jó minőségű, száraz bort választani.
A zsálya és a kakukkfű párosa klasszikusan illik a sütőtökhöz, és ha a végén egy keveset frissen pirítunk is belőlük a tökmaggal, akkor nemcsak ízben, hanem textúrában is feldobják az ételt. Érdemes a tésztát mindig al dentére főzni, majd egy kicsit a szószban tovább forgatni, így sokkal jobban átveszi a sütőtökös krém ízeit.
Ha selymesebb szószt szeretnénk, akkor a turmixolás után még szűrhetjük is a krémet, de ha inkább rusztikus hatásra vágyunk, nyugodtan hagyjuk benne a sütőtökdarabokat.
Érdemes kísérletezni azzal is, hogy a sörélesztőpehelyből egy keveset a tálalásnál szórunk a tetejére, így sajtosan telt ízt kapunk, anélkül, hogy ténylegesen sajtot használnánk.
@streetkitchenhu #szponzoralttartalom Vegán sütőtökkrémes tészta #Naturale #vegán #vajhelyettesítő #streetkitchen ♬ eredeti hang - streetkitchenhu
Hozzávalók
A tésztához
A szószhoz
A tálaláshoz
Elkészítés
A sült sütőtökkockákhoz a tisztított sütőtököt felkockázzuk, majd elkeverjük a vajhelyettesítővel és a fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt megsütjük.
Közben felrakjuk főni a tésztát sós, bő, lobogó vízben és 6-7 perc alatt al dentére főzzük. Kimentünk belőle 200 ml tésztafőzővizet, majd leszűrjük és átmossuk hideg vízzel.
A szószhoz egy nagyobb serpenyőben felolvasztjuk a vajhelyettesítőt, és lepirítjuk benne a finomra vágott salotta hagymát, a cikkekre vágott fokhagymát és a zöldfűszereket, amiket szintén finomra aprítunk.
Ezután mehet bele a felkockázott sütőtök és a fűszerek: só, bors, chilipor, szerecsendió, fahéj. Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a fehérborral. 5 perc alatt elpároljuk belőle az alkoholt, és ekkor mehet hozzá a növényi tej, illetve a tésztafőzővíz. Alaposan elkeverjük, és közepes lángon hagyjuk főni kb. 15 percig.
Ekkor hozzáadjuk a növényi főzőtejszínt és a sörélesztőpelyhet, krémesre turmixoljuk egy erős turmixgéppel, majd a kifőtt tésztát elkeverjük a sütőtökös szósszal.
A tálaláshoz egy serpenyőben felolvasztjuk a vajhelyettesítőt, beledobunk 2 gerezd felcikkezett fokhagymát, a felaprított zöldfűszereket, amiket alaposan lepirítunk a tökmagokkal együtt.
A tésztát a sütőtökkockákkal és a pirított fűszeres tökmaggal tálaljuk.

Egy apró trükk: ha a tökmagokat száraz serpenyőben rövid ideig megpirítjuk, mielőtt a vajhelyettesítőbe kerülnek, sokkal intenzívebb, diós ízt kapnak.
Fun fact: a sütőtök már az ősi amerikai civilizációk étrendjének része volt, Európába a 16. században került, és gyorsan népszerű lett, mivel könnyen termeszthető és sokáig eltartható. Nem véletlen, hogy ma az őszi konyha egyik sztárja lett, a krémlevesek, sütemények és töltött fogások mellett a tésztákban is tökéletesen működik. Ez a recept tehát nemcsak finom, hanem egy darabka történelem is, amely ötvözi a régi alapanyagot a modern, növényi alapú konyha praktikáival.
A vegán sütőtökkrémes tészta mellett más sütőtökös finomságaink is akadnak!
Ha tetszett a vegán sütőtökkrémes tészta receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!




