Street Kitchen

Zellereskarfiolkrémleves

Zelleres karfiolkrémleves

Hozzávalók
500 g
zellergumó
800 g
karfiol
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
3 ek
étolaj
1 mk
+ 1 csipet Cayenne-bors
só, bors
2 l
zöldségalaplé
2 ek
olívaolaj
pár csepp citromlé
1 mk
kristálycukor

Elkészítés

A zellergumót megtisztítjuk és kb. 400 g-ot felvágunk belőle 2 cm-es darabokra. A karfiolt rózsáira szedjük, a hagymát és fokhagymát pedig apróra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymákat, majd mehet rá a 400 g zeller, és jöhet további 5-6 perc pirítás. Rádobjuk a karfiol nagy részét, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a Cayenne-borssal és felöntjük a zöldségalaplével, majd közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket. 

Amíg fő a leves, a maradék zellert kicsi, kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, és a félretett karfiolt is próbáljuk hasonló méretű rózsákra szedni.Ezeket a zöldségeket összekeverjük az olívaolajjal, sóval, borssal és egy csipet Cayenne-borssal, eloszlatjuk egy sütőpapíros tepsin, és 15 percre betoljuk a 210 fokra előmelegített sütőbe, hogy megpiruljanak.

Mikor a zöldségek megpuhultak a levesben, alaposan leturmixoljuk vagy botmixerrel krémesre dolgozzuk. Ha szükséges, átszűrhetjük, hogy még krémesebb legyen, majd ízesítjük kis cukorral és citromlével, végül a pirult zöldségekkel, esetleg kevés chiliolajjal tálaljuk.

zelleres-karfiolkremleves-gremolataval-2
Zelleres karfiolkrémleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Egy laktató, kiadós krémleves tökéletes vacsora vagy ebéd. Nem kell utána főfogás, mert olyan sűrű, hogy biztosan eltelít jópár órára! Jöjjön is néhány szuper recept.

Cukormentes mandulás körtekrémleves

Sült zelleres sütőtökkrémleves magropogóssal

Almás zellerkrémleves sokmagvas-gyömbéres sült zellerkockákkal

www.streetkitchen.hu

Jönnek a téli esték, ez pedig egyértelműen hozza magával a melengető krémlevesek idejét, úgyhogy vegyétek fel a zelleres karfiolkrémlevest is ezen a télen a repertoárba!

Hozzávalók

6 főre
500 g
zellergumó
800 g
karfiol
1 fej
vöröshagyma
(130 g/fej)
3 gerezd
fokhagyma
3 ek
étolaj
1 mk
+ 1 csipet Cayenne-bors
só, bors
2 l
zöldségalaplé
2 ek
olívaolaj
pár csepp citromlé
1 mk
kristálycukor

A zellergumót megtisztítjuk és kb. 400 g-ot felvágunk belőle 2 cm-es darabokra. A karfiolt rózsáira szedjük, a hagymát és fokhagymát pedig apróra vágjuk. Egy nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és üvegesre pirítjuk benne a hagymákat, majd mehet rá a 400 g zeller, és jöhet további 5-6 perc pirítás. Rádobjuk a karfiol nagy részét, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a Cayenne-borssal és felöntjük a zöldségalaplével, majd közepes lángon puhára főzzük a zöldségeket. 

Amíg fő a leves, a maradék zellert kicsi, kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, és a félretett karfiolt is próbáljuk hasonló méretű rózsákra szedni.Ezeket a zöldségeket összekeverjük az olívaolajjal, sóval, borssal és egy csipet Cayenne-borssal, eloszlatjuk egy sütőpapíros tepsin, és 15 percre betoljuk a 210 fokra előmelegített sütőbe, hogy megpiruljanak.

Mikor a zöldségek megpuhultak a levesben, alaposan leturmixoljuk vagy botmixerrel krémesre dolgozzuk. Ha szükséges, átszűrhetjük, hogy még krémesebb legyen, majd ízesítjük kis cukorral és citromlével, végül a pirult zöldségekkel, esetleg kevés chiliolajjal tálaljuk.

zelleres-karfiolkremleves-gremolataval-2
Zelleres karfiolkrémleves (Fotó: Street Kitchen)
  • Elkészítési idő: 45 perc

Egy laktató, kiadós krémleves tökéletes vacsora vagy ebéd. Nem kell utána főfogás, mert olyan sűrű, hogy biztosan eltelít jópár órára! Jöjjön is néhány szuper recept.

Cukormentes mandulás körtekrémleves

Sült zelleres sütőtökkrémleves magropogóssal

Almás zellerkrémleves sokmagvas-gyömbéres sült zellerkockákkal

Ha tetszett a Zelleres karfiolkrémleves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept