A zöldséges bableves elkészítéséhez az éjszakára beáztatott babot feltesszük főni 2 liter sózott alaplében, és puhára főzzük.
Egy másik edényben az apróra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát 5-10 perc alatt átpirítjuk az olajon, majd megszórjuk a liszttel, és ezzel is pirítjuk 4-5 percig.
Hozzádobjuk a fűszereket (a babérlevél kivételével), a kockázott paradicsomot, majd a maradék 1 l alaplevet. Felforraljuk és egy botmixerrel krémesre turmixoljuk. Jöhet bele a szeletelt répa, fehérrépa és a babérlevél.
A zöldségeket puhára főzzük, és a főzési idő utolsó 5 percénél hozzáadjuk a főtt babot a levével együtt. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a borecetet.
Tányérba szedjük a levest, és kenyérrel tálaljuk.

Elkészítési idő: 90 perc
Még több babos kaja:
Hagymás-babos tortilla sajttal besütve
Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal
Délies sült bab
Sütőtökös vega chilis bab