Hozzávalók
A pezsgőmártáshoz
- 2 db tojássárgája
- 150 ml pezsgő
- 40 g olvasztott vaj
- 1 db citrom
- só
A petrezselymes burgonyához
- 4 db burgonya
- 40 g vaj
- petrezselyem
- só
A halhoz
- 2 db pisztráng
- só
- 1 ág rozmaring
- ½ db citrom
- 3 - 4 ek olaj
Hozzávalók
A pezsgőmártáshoz
- 2 db tojássárgája
- 150 ml pezsgő
- 40 g olvasztott vaj
- 1 db citrom
- só
A petrezselymes burgonyához
- 4 db burgonya
- 40 g vaj
- petrezselyem
- só
A halhoz
- 2 db pisztráng
- só
- 1 ág rozmaring
- ½ db citrom
- 3 - 4 ek olaj
A pezsgőmártáshoz a tojások sárgáját vízgőz fölé helyezzük – épp csak gyöngyözzön a víz, mert ha túl forró, akkor egyből összerántja a tojást –, és 3-4 percig folyamatosan keverjük egy habverő segítségével. Ez idő alatt a tojás elkezd „dagadni” és sűrűsödni. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a pezsgőt, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat. Belefacsarjuk a citrom levét, sózzuk, és tálalásig félretesszük.
A burgonyát megpucoljuk, nagyjából azonos méretű darabokra vágjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, kiterítjük egy zsírpapírra, és hagyjuk, hogy „elpárologtassa” magáról a nedvességet. A vajat felolvasztjuk egy serpenyőben, kicsit megpirítjuk rajta a burgonyát, sózzuk, majd megszórjuk a felaprított petrezselyemmel.
A pisztrángot amennyire tudjuk, szárazra töröljük. Jól besózzuk, majd a belsejébe egy rozmaringágat és két karika citromot teszünk. Felforrósítunk egy serpenyőt, öntünk bele 3-4 evőkanál olajat, és oldalanként 1-1,5 perc alatt megpirítjuk a halat. Ezután áttesszük egy tepsire, és 160 fokra előmelegített sütőben, 12 perc alatt megsütjük. Ha kivettük a sütőből, megfogjuk az egyik hátuszonyát, és ha könnyedén ki tudjuk húzni, akkor biztos, hogy átsült a hal (ez természetesen bármilyen hal esetében igaz).
Tányérra szedünk a petrezselymes burgonyából, mellétesszük a pisztrángot, és egy kis kiöntőben kínáljuk mellé a mártást.
Ha tetszett az egészben sült pisztráng pezsgőmártással receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!