Ezt a friss és egészséges ételt négy rajongó, Szládovics Orsi, Moravcsik Béla, Semsei Sándor és Brunda Mátyás hozta el Budapestre. Régóta ismerik egymást, Mátyásnak volt is némi vendéglátói ismerete, utazásaik során pedig egyrészt beleszerettek a poké bowl műfajába, másrészt azt látták, hogy mindenhol egyre népszerűbb ez az étel. Így gyorsan jött az ötlet, hogy nyissanak egyet itthon is. Mindannyiuknak van közben más munkája is, kivéve Sándort, ő most teljesen az ONO-ra koncentrál.
Viszonylag gyorsan megtalálták a helyiséget is, ami bár jó helyen van, nem volt túl jó állapotban. Elég sokat kellett rajta dolgozni, de végül nagyon szép lett, kedvencem a fűszoknyában táncoló neon. A most megnyílt ONO Poké Bowl Bar (aminek a Pokémonokhoz semmi köze), az első kifejezetten bowl bar Magyarországon.
Nem is értem, hogy nem volt itthon eddig ilyen, hiszen a smoothie bowl őrület már jó pár éve tombol, és egész szépen uralja az Instagramot is. Tavaly például fantasztikus smoothie bowlokat kóstoltam a Franziskában, már akkor is azt gondoltam, hogy egy ilyen hely simán megélne itthon önmagában is.
Az étlapon hat, előre összerakott tálat találunk: ebből kettő csirkés, három halas és egy teljesen vegán. Mindegyiket lehet kérni kis és nagy változatban is. A tulajdonosok azonban hangsúlyozták, hogy mindenkinek lehetősége van saját tál összeállítására is. Először egy alapot kell választanunk, ebből négyféle van: jázmin rizs, rizstészta, quinoa-cukkini, lila káposzta, vagy mindezek vegyesen. A beszélgetés során a tulajdonosok többször hangsúlyozták, hogy a poké bowl nem saláta, hanem egy külön étel. Ennek alapja mindig a rizs vagy a tészta, így jóval laktatóbb is, mint a saláta. Igaz, a rizs is és a tészta is hidegen kerül a tálba.
Az alapra jönnek a különféle zöldségek, gyümölcs, szószok és feltétnek a csirke vagy a hal – vegán verzió esetében az avokádó. De ha a halas tálunkra szeretnénk avokádót kérni, természetesen arra is van lehetőség. Bármit keverhetünk kedvünk szerint, a poké bowl tehát azért is nagyszerű műfaj, mert csak a fantáziánk szab neki határt. A tálat pedig egy kis pirított mag: mogyoró, mandula vagy szezámmag koronázza meg.
Mi négyféle tálat kóstoltunk, először is a földimogyorós-csirkéset, mert ez a kombó régóta az egyik kedvencem (a kicsi 1630, a nagy 1960 Ft). A szósz nagyon finom és nagyon jót tesz neki a friss, pirított mogyoró. A cukkinis alapot próbáltam ki hozzá, ez nekem kevésbé jött be, inkább mással ajánlom – bár ez minden tálra igaz. Annyira jó minőségű és finom a rizs és a tészta is, hogy ha nem kifejezetten a fogyókúra a cél, akkor én nem zöldséges alapot választanék.
Természetesen muszáj volt bevállalnom egy hagyományos, tonhalas verziót, ami Ahi Poké névre hallgat (a kicsi 1970, a nagy 2570 Ft). Jár hozzá a poké szósz, és igazán különlegessé a mungóbabcsíra és a wakame alga teszi – ami egyébként több tálon is megtalálható. Nem maradhatott ki a kóstolásból a lazacos, és az érdekesség kedvéért a Vegan Magic tál sem. Önmagamnak is meglepetést okozva, nekem utóbbi jött be a legjobban, mégpedig a füstölt tofu miatt. Ez a szójaszósszal és az avokádóval együtt fantasztikus ízt adott a tálnak, aminek alapja a rizstészta volt. Ha visszamennék, egészen biztosan ezt rendelném megint (a kicsi 1760 Ft, a nagy 2090 Ft).
Második helyen nálam a vörös tonhal végzett – aminek egyébként nagy rajongója vagyok. Ezt is rizses alappal javaslom, és nagyon jól kiegészítette a mangó és az endamame, más néven szójabab. Az eredeti poké tál egyébként csak rizsből, vörös tonhalból és hagymából áll. Ezt turbózták fel további alapanyagokkal Amerikában és Japánban. Eredetileg tehát a poké csak halat tartalmaz (így van ez a legtöbb amerikai helyen is), de itthon nem merték bevállalni, hogy csak hallal indulnak, ezért kérhető csirke is.
Semsei Sándor szerint azonban egyelőre a tonhalas Ahi Poké tál a legnépszerűbb, ez tehát azt jelenti, nyitottak az emberek a halra, ami egyébként pácolva kerül a tálakra. Figyelnek arra, hogy minden alapanyag friss legyen, frissen maguk vágják a káposztát, a répát és az uborkát is. A halat a Budaörsi halpiacról, a csirkét pedig a fehérvéri úti vásárcsarnokból veszik.
Nagyon bejön az újonnan nyíló helyekben, hogy nem ragaszkodnak már mereven a határokhoz. Ahogy a specialty kávézókban is lehet már ebédmenüt kapni, ugyanúgy az ONO Poké Bowl Barban is nagy hangsúlyt helyeznek az alkoholos koktélokra is. A Malfy75 és a Hugo nevű koktélokba is belekóstoltunk. Utóbbi kissé lazább, üdítőbb, a Malfy75 pedig egy ütős ital, olasz, grapefruit ízesítésű ginnel és proseccóval, ami elég jó együtt.
Az ONO-t tehát nem csak gyors ebédelő helyként, hanem esti koktélozóként is használhatjuk, bár a whiskey-, gin- és borválaszték is nagy. A vacsorakínálat egyébként este is ugyanaz, mint délben. A tálakat nem a pultnál kell megvárni, csipogóval jeleznek, amikor elkészül, így addig valóban nyugodtan iszogathatunk. Ha bort nem is, akkor házi limonádét (790 Ft)
A héten pedig indul a reggeli is, aminek keretében a már emlegetett smoothie bowlokat lehet kipróbálni, avokádós-banános és piros gyümölcsös ízesítésben (1290 Ft). Emellett a már megszokott avokádós és lazacos toast, némi tojás és granola közül lehet reggel választani, a poké bowlok pedig déltől kérhetők.
ONO Poké Bowl Bar, Bartók Béla út 34.