Hozzávalók
- ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 ek étolaj
- 40 g vaj
- 1 csokor kapor
- 1 mk fűszerpaprika
- 1 kg gyalult tök
- só
- 1 ek porcukor
- 200 g habtejszín
- 1 ek 10%-os ecet
A habaráshoz
- 200 g tejföl
- 80 g finomliszt
- 100 ml víz
A tálaláshoz
- 4 ek tejföl
- 0.25 csokor kapor
Lajos-féle tökfőzelék
Hozzávalók
- ½ fej vöröshagyma (120 g/fej)
- 2 ek étolaj
- 40 g vaj
- 1 csokor kapor
- 1 mk fűszerpaprika
- 1 kg gyalult tök
- só
- 1 ek porcukor
- 200 g habtejszín
- 1 ek 10%-os ecet
A habaráshoz
- 200 g tejföl
- 80 g finomliszt
- 100 ml víz
A tálaláshoz
- 4 ek tejföl
- 0.25 csokor kapor
A tökfőzelékhez a szeletekre vágott hagymát elkezdjük megpárolni az olaj és vaj keverékén. Felaprítjuk, és hozzáadjuk a kapor szárát és a fűszerpaprikát, majd elkeverjük és felöntjük 800 ml forró vízzel.
Hozzáadjuk a rusztikusan felaprított kaporleveleket és a gyalult tököt. Sózzuk és megszórjuk porcukorral.
Közepes lángon puhára főzzük a tököt 4-5 perc alatt, közben a habaráshoz a tejfölt elkeverjük a liszttel és a vízzel. A főzelékalaphoz öntjük először a tejszínt, majd a tejfölös-lisztes keveréket is. Hozzáadjuk az ecetet, egyet forralunk rajta, és kész is vagyunk.
Tejföllel és kaporlevelekkel díszítve tálaljuk.
- Elkészítési idő: 30 perc
Ha tetszett a tökfőzelék receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!