Hozzávalók
A tésztához
- 300 g krumpli
- 2 db tojás
- só, bors
- 100 - 120 g liszt
Az összesütéshez
- 80 g kenyérszalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g juhtúró
- 1 csipet só
- 175 g tejföl
Hozzávalók
A tésztához
- 300 g krumpli
- 2 db tojás
- só, bors
- 100 - 120 g liszt
Az összesütéshez
- 80 g kenyérszalonna
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g juhtúró
- 1 csipet só
- 175 g tejföl
A juhtúrós sztrapacska (vagy eredeti, szlovák nevén: bryndzové halusky) egy nagyon laktató étel. A Nyírségben csírásgaluska néven is ismert. A galuska tésztája leginkább a nokedlire hasonlít, annyi különbséggel, hogy ebbe kerül krumpli is, amitől borzasnak, kócosnak szokás nevezni.
RECEPT:
A juhtúrós sztrapacskához a szalonnát felkockázzuk, és egy serpenyőben kipirítjuk. A zsírját egy tepsibe öntjük, a pörcöt pedig félretesszük.
Egy nagy lábasban sós vizet forralunk a galuskának.
A krumplit kis lyukú reszelőn lereszeljük, összekeverjük a tojással, sózzuk, borsozzuk, és összedolgozzuk a liszttel. Galuskaszaggatón kiszaggatjuk (vagy a gyakorlottabbak kanállal a vízbe), majd 6-8 percig főzzük. Leszűrjük, és a zsíros tepsibe tesszük.
A zúzott fokhagymát, a juhtúrót, a sót és a tejfölt alaposan eldolgozzuk, majd rákanalazzuk a sztrapacskára. Az egészet összekeverjük, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 15-20 percre, amíg egy kis színt nem kap. A szalonnapörccel és tejföllel tálaljuk.
Ha tetszett a juhtúrós sztrapacska recept, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!
Ezek a juhtúrós receptek is érdekelhetnek:
Sajttal-juhtúróval töltött rántott cukkini
Juhtúrós-aszalt szilvás csirkesaláta