Hozzávalók
- 2 db kacsamell
- 50 ml olívaolaj
- 2 db közepes cukkini
- 6 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- 500 g lasagne tészta
- 200 g sajt
A besamelhez:
- 75 g vaj
- 3 ek liszt
- 1 l tej
- szerecsendió
- só, bors
A pecsenyeléhez:
- a kacsa kiolvadt zsírjából egy kevés
- 100 ml rosé bor
- 25 g vaj
Hozzávalók
- 2 db kacsamell
- 50 ml olívaolaj
- 2 db közepes cukkini
- 6 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- 500 g lasagne tészta
- 200 g sajt
A besamelhez:
- 75 g vaj
- 3 ek liszt
- 1 l tej
- szerecsendió
- só, bors
A pecsenyeléhez:
- a kacsa kiolvadt zsírjából egy kevés
- 100 ml rosé bor
- 25 g vaj
A kacsát sózzuk és borsozzuk, majd egy száraz grillserpenyőben először bőrös oldalával lefelé, majd a húsos oldalán is, nagyjából 3-3 percig sütjük. Mehet be a 150 fokra előmelegített sütőbe 9 percre. Kivesszük és félretesszük pihenni a húst. Így lesz tökéletesen rozé. A cukkinit megmossuk és héjastól lereszeljük. Egy serpenyőben kevés olívaolajat melegítünk, majd kb. 20 perc alatt megpároljuk benne a cukkinit, jelentős mennyiségű zúzott fokhagymával, sóval, borssal és kakukkfűvel. Egy lábasban felolvasztunk 75 g vajat, rászórjuk a lisztet és alaposan elkeverjük, apránként adagolva és habverővel folyamatosan kevergetve tejet öntünk hozzá, és addig főzzük, amíg közepesen sűrű besamel nem lesz belőle. Sózzuk, borsozzuk és szerecsendiót reszelünk bele.
Elkészítjük a koncentrált kacsa pecsenyelevet: a tepsiben maradt zsírból leöntünk, hogy csak egy kevés maradjon benne, majd felöntjük a borral és alacsony lángon – hogy nehogy “felrobbanjon” az elegy – felére redukáljuk a szószt. Ekkor tesszük bele a vajat, amitől selymes lesz a szósz.
A kacsát a pihentetés után 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk. Egy sütőtál aljára teszünk a besamel mártásból egy adagot, elterítjük egyenletesen az edény alján. Mehet rá egy réteg lasagne tészta és a tetejére újabb adag mártás. Erre teszünk a cukkinis keverékből és egyenletesen a kacsaszeletekből is, és meglocsoljuk a pecsenyelével is. Újabb réteg tészta és ismét besamel, majd a cukkinis-kacsás varázslat. Az egészet egy tésztaréteggel fejezzük be és besamellel borítjuk be. Mehet rá egy hatalmas adag reszelt sajt, és irány a 170 fokra előmelegített sütő. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.