Hozzávalók
- 500 g fodros nagykocka tészta
- 4 fej vöröshagyma (kb. 480 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj + a tepsi kikenéséhez
- 400 g füstölt főtt tarja
- 400 ml tejföl
- 3 tk őrölt majoranna
- só, bors
- 200 g trappista sajt
Sonkás rakott tészta: tuti tepsis kaja
Hozzávalók
- 500 g fodros nagykocka tészta
- 4 fej vöröshagyma (kb. 480 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj + a tepsi kikenéséhez
- 400 g füstölt főtt tarja
- 400 ml tejföl
- 3 tk őrölt majoranna
- só, bors
- 200 g trappista sajt
Hogyan készítsd el a sonkás rakott tésztát?
A hagymát, a fokhagymát finomra vágjuk, és olajon lepirítjuk egy nagy serpenyőben. Rádobjuk a kis kockákra vágott tarját és azt is lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, a tésztát kifőzzük, addig a tejfölt kb. 1 dl vízzel felhigítjuk és kikeverjük a sóval, borssal, majorannával.
A leszűrt tésztának a felét a kiolajozott tepsibe tesszük, ráöntjük a tejfölös keverék felét és rászórjuk a hagymás tarjás mixet. Rátesszük a tészta másik felét, leöntjük a maradék tejföllel és megszórjuk a reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, hogy a sajt megpiruljon a tetején.
Apró trükkök a sonkás rakott tészta elkészítéséhez
- Bármilyen sonkával elkészíthetjük a rakott tésztát, vagy akár baconnel is. De a füstölt sonkákkal a legfinomabb.
- Ha zsírosabb tejfölt választunk, akkor teltebb íze lesz az ételnek, de zsírszegény tejföllel is fantasztikusan finom lesz. Sőt, akár a laktózmentes verziót is kipróbálhatjuk.
- Ügyeljünk a tészta készítésnél a csomagoláson lévő utasításokra. Minden tészta máshogy viselkedik, így konkrét időt nem lehet mondani, mikor lesz tökéletes a tészta. A házi tésztának például sokkal kevesebb időre van szüksége, de a bolti tészták között is van különbség a főzési időben.
- Ennél a receptnél légkeveréses módban készült az étel, de teljesen mindegy milyen funkciót használunk, hiszen a rakott tészta elkészítésénél csak az a lényeg, hogy a sajt megolvadjon, és hogy az ízek összeérjenek.