Hozzávalók
- 500 g fodros nagykocka tészta
- 4 fej vöröshagyma (kb. 480 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj + a tepsi kikenéséhez
- 400 g füstölt főtt tarja
- 400 ml tejföl
- 3 tk őrölt majoranna
- só, bors
- 200 g trappista sajt
Hozzávalók
- 500 g fodros nagykocka tészta
- 4 fej vöröshagyma (kb. 480 g)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olaj + a tepsi kikenéséhez
- 400 g füstölt főtt tarja
- 400 ml tejföl
- 3 tk őrölt majoranna
- só, bors
- 200 g trappista sajt
Finomat, bevásárlás nélkül
Ha nem tudod, hogy mit főzz, nincs kedved most megejteni a nagybevásárlást, akkor garantáltan ez lesz a legjobb választás. Nézz szét a kamrában, a hűtő legalsó polcain, biztosak vagyunk benne, hogy megtalálsz majd minden hozzávalót.
Nagyon egyszerű kajánának tűnik, de tuti, hogy imádni fogod. Sőt, ha trappista helyett füstölt sajtot tennél rá, hajrá! Úgy csak még finomabb lesz. Pár perc alatt isteni ebéd lehet az asztalon.
Hogyan készítsd el a sonkás rakott tésztát?
A hagymát, a fokhagymát finomra vágjuk, és olajon lepirítjuk egy nagy serpenyőben. Rádobjuk a kis kockákra vágott tarját és azt is lepirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, a tésztát kifőzzük, addig a tejfölt kb. 1 dl vízzel felhigítjuk és kikeverjük a sóval, borssal, majorannával.
A leszűrt tésztának a felét a kiolajozott tepsibe tesszük, ráöntjük a tejfölös keverék felét és rászórjuk a hagymás tarjás mixet. Rátesszük a tészta másik felét, leöntjük a maradék tejföllel és megszórjuk a reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, hogy a sajt megpiruljon a tetején.
Apró trükkök a sonkás rakott tészta elkészítéséhez
- Bármilyen sonkával elkészíthetjük a rakott tésztát, vagy akár baconnel is. De a füstölt sonkákkal a legfinomabb.
- Ha zsírosabb tejfölt választunk, akkor teltebb íze lesz az ételnek, de zsírszegény tejföllel is fantasztikusan finom lesz. Sőt, akár a laktózmentes verziót is kipróbálhatjuk.
- Ügyeljünk a tészta készítésnél a csomagoláson lévő utasításokra. Minden tészta máshogy viselkedik, így konkrét időt nem lehet mondani, mikor lesz tökéletes a tészta. A házi tésztának például sokkal kevesebb időre van szüksége, de a bolti tészták között is van különbség a főzési időben.
- Ennél a receptnél légkeveréses módban készült az étel, de teljesen mindegy milyen funkciót használunk, hiszen a rakott tészta elkészítésénél csak az a lényeg, hogy a sajt megolvadjon, és hogy az ízek összeérjenek.
Még több tuti sonkás étel
- Sonkás-tormás hasé
- Sonkás szendvics tökéletes buggyantott tojással
- Krémes sült galuska sonkával és babbal
- Sajtos-sonkás csiga