Hirdetés

Görög kaja kis csavarral: vega muszaka

Hozzávalók

800 g padlizsán
5 közepes krumpli
250 g félig előfőzött lencse
1 nagy sárgarépa
1 zellerszár
2 tk sűrített paradicsom
350 g passata (passzírozott paradicsom)
300 ml víz
50 g pecorino sajt
100 g fetasajt
só, bors
3 ek olívaolaj
1 tk szárított kakukkfű
1 mk őrölt fahéj
5 babérlevél
1 tk őrölt római kömény
3 tk oregánó
2 tk őrölt kömény

A besamelhez

50 g vaj
50 g liszt
600 ml tej
só, bors
0.25 szerecsendió
20 g pecorino sajt
Hirdetés

Görög kaja kis csavarral: vega muszaka

A muszaka az egyik leghíresebb görög rakott étel, ami alapjáraton tocsog a zsírban kisütött padlizsántól és a marharagutól. Na, most mi megcsináltuk az egészséges vega verzióját és simán mondhatjuk, hogy van olyan jó mint az eredeti, sőt még egészséges is, hiszen a zöldségeket sütőben sütöttük meg! ;)
Hirdetés

Hozzávalók

800 g padlizsán
5 közepes krumpli
250 g félig előfőzött lencse
1 nagy sárgarépa
1 zellerszár
2 tk sűrített paradicsom
350 g passata (passzírozott paradicsom)
300 ml víz
50 g pecorino sajt
100 g fetasajt
só, bors
3 ek olívaolaj
1 tk szárított kakukkfű
1 mk őrölt fahéj
5 babérlevél
1 tk őrölt római kömény
3 tk oregánó
2 tk őrölt kömény

A besamelhez

50 g vaj
50 g liszt
600 ml tej
só, bors
0.25 szerecsendió
20 g pecorino sajt

A padlizsánt megmossuk, levágjuk a végeit és kb. 1 cm vastagan felszeleteljük. A krumplit megpucoljuk és fél cm vastag karikákra vágjuk. Külön-külön, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket. Meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk és megszórjuk 1-1 tk szárított kakukkfűvel. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük őket.

Közben elkészítjük a ragut: kisebb kockákra vágjuk a hagymát, fokhagymát, zellert, répát és egy felmelegített serpenyőben az olívaolajon addig pirítjuk, amíg egy kis színt nem kap. Ekkor rakjuk rá a sűrített paradicsomot és további 2 percig pirítjuk. Levesszük a lángot és rárakjuk a fűszereket: a maradék kakukkfüvet, babérlevelet, fahéjat, római köményt, oregánót, őrölt köményt, majd jól elkeverjük. Felöntjük a passatával és a vízzel, belerakjuk a lencsét és felforraljuk. Ha felforrt, levesszük a lángot újra és kb. 10 percig rotyogtatjuk, hogy  a lencse majdnem teljesen megfőjön.

A besamelt hagyományos módon készítjük: a vajat egy lábasban felolvasztjuk, beletesszük a lisztet, picit pirítjuk, de színt ne kapjon. Folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tejet, hogy egy csomómentes mártást kapjunk. Alaposan befűszerezzük, belereszeljük a pecorino sajtot és elzárjuk.

A tepsit picit kiolajozzuk és a padlizsánszeletek felét az aljára pakoljuk. Erre jöhet a lencsés ragu harmada, majd a krumpliszeletek. Erre jöhet a ragu másik harmada, majd a padlizsán másik fele. A maradék raguval fejezzük be. A besamelt erre a rétegre öntjük és megszórjuk a reszelt pecorinoval és rámorzsoljuk a fetát. 200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?

Később módosíthatod a beállításaidat
Cookie beállítások