Hozzávalók
A rántott gombához
- 4 fej Portobello gomba
- 2 db tojás
- 20 g parmezán
- 200 g zsemlemorzsa
- 200 g liszt
- só, bors
A Marinara szószhoz
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (kicsi)
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 tk oregánó
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 200 ml víz
- 1 csokor friss bazsalikom
- 10 g parmezán
- só, bors
Az összeállításhoz
- 200 g mozzarella
- 30 g parmezán
A tálaláshoz
- pirított bagett
Hozzávalók
A rántott gombához
- 4 fej portobello gomba
- 2 db tojás
- 20 g parmezán
- 200 g zsemlemorzsa
- 200 g liszt
- só, bors
A Marinara szószhoz
- 2 ek olívaolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma (kicsi)
- 2 tk sűrített paradicsom
- 1 tk oregánó
- 1 konzerv darabolt paradicsom
- 200 ml víz
- 1 csokor friss bazsalikom
- 10 g parmezán
- só, bors
Az összeállításhoz
- 200 g mozzarella
- 30 g parmezán
A tálaláshoz
- pirított bagett
Elkészítjük a Marinara szószt: az olívaolajon üvegesre pároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Rátesszük a paradicsompürét, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az oregánóval és további 2 percig pirítjuk. Felöntjük a darabolt paradicsommal és a vízzel. A bazsalikom száráról a leveleket letépkedjük és félrerakjuk. A megmaradt szárat nagyon apróra feldaraboljuk és ezt is a mártásba rakjuk. Felforraljuk és alacsony lángon kb. 25-30 percig rotyogtatjuk. A tűzről levéve beleszórjuk az aprított bazsalikomlevelet, majd belereszeljük a parmezánt.
A Portobello gombát megtisztítjuk és kiszedjük a tönkjét. Egy serpenyőt füstölésig hevítünk, és a gomba mindkét oldalát szárazon megpirítjuk 2-3 perc alatt, majd kivesszük. A hagyományos módon bundát készítünk: a lisztet sózzuk és borsozzuk, a tojást felverjük egy kevés sóval, a zsemlemorzsába belereszeljük a parmezánt, sózzuk, borsozzuk. Klasszikus módon bepanírozzuk a gombákat: lisztbe forgatjuk, utána jöhet a tojás, majd a zsemlemorzsa. Egy kevés olajat melegítünk a serpenyőben és aranybarnára sütjük őket. Egy tepsibe rakjuk a szószt, úgy, hogy kb. 4 evőkanálnyit hagyunk belőle.
Ráreszeljünk kb. 20 g parmezánt és ráültetjük a rántott gombákat. A maradék szószt a tetejére kanalazzuk, a mozzarellát széttépkedjük és eloszlatjuk a tepsiben. Végül pedig a maradék parmezánt is ráreszeljük. A sütő legmagasabb fokozatán sütjük 5 percig, majd grillre kapcsoljunk és addig sütjük, míg meg nem pirul a tetején a sajt. Pirított bagettel tálaljuk.