Hozzávalók
A rizottóhoz
- 500 g sütőtök
- só
- 4 fej salottahagyma (10 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 300 g rizottórizs
- 100 ml fehérbor
- kb. 800 ml alaplé
- 4 szál kakukkfű
- 1 tk currypor
- 2 cm gyömbér
- 100 g vaj
- 100 g parmezán
A sült brokkolihoz
- 1 fej brokkoli (500 g/fej)
- 2 ek étolaj
- 50 g vaj
- 1 tk SK Nápoly fűszerkeverék
A tálaláshoz
- 6 szál snidling
Sütőtökös rizottó sült brokkolival
Hozzávalók
A rizottóhoz
- 500 g sütőtök
- só
- 4 fej salottahagyma (10 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek olívaolaj
- 300 g rizottórizs
- 100 ml fehérbor
- kb. 800 ml alaplé
- 4 szál kakukkfű
- 1 tk currypor
- 2 cm gyömbér
- 100 g vaj
- 100 g parmezán
A sült brokkolihoz
- 1 fej brokkoli (500 g/fej)
- 2 ek étolaj
- 50 g vaj
- 1 tk SK Nápoly fűszerkeverék
A tálaláshoz
- 6 szál snidling
A sütőtökös rizottó elkészítéséhez a sütőtököt megpucoljuk, 1 cm-es kockára vágjuk és sós vízben feltesszük főni. Ha megpuhult, leszűrjük, krémes állagúra turmixoljuk és felhasználásig félretesszük.
Egy lábosban, közepes lángon megfuttatjuk a finomra vágott salottahagymát és a szeletelt fokhagymát az olívaolajon. 1 perc elteltével rászórjuk a rizst, amit szintén csak átmelegítünk, és már jöhet is rá a só és a fehérbor. Ha elpárolgott a bor, akkor folyamatosan adagoljuk hozzá az alaplevet. Mindig csak annyit, hogy éppen ellepje, közben végig kevergetjük.
Ha már kellően megpuhultak a rizsszemek, hozzáadjuk az aprított kakukkfüvet, a curryt és a reszelt gyömbért. 2 percig főzzük, majd hozzáadjuk a tökpürét is, és miután egyet forrt, le is húzhatjuk a tűzről. Itt még van lehetőségünk az alaplével beállítani a számunkra kedvező, krémes állagot a rizottóhoz. Végül belekeverjük a vajat és 75 g reszelt parmezánt.
A sült brokkolihoz egy lábos enyhén sós vízben 3 perc alatt leforrázzuk a rózsáira szedett brokkolit, majd jeges vízben lehűtjük. Egy serpenyőben, erős lángon felmelegítjük az olajat és a vajat, és megpirítjuk benne a leszűrt brokkolit, közben ízesítjük a fűszerkeverékkel.
Jöhet a tálalás: tányérba szedjük a rizottót, megszórjuk a maradék reszelt parmezánnal, megpakoljuk a tetejét sült brokkolival és végül meghintjük finomra vágott snidlinggel.
- Elkészítési idő: 45 perc
Ha tetszett a sütőtökös rizottó sült brokkolival receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!
Ezek a rizottók sem szokványosak!
Diós rizottó sült, mézes kacsamellkockákkal