Gluténmentes
Laktózmentes
Vega
Vegán
Hozzávalók
A zöldcurry-pasztához
- 4 - 6 db kaffírlime-levél
- 1 nagy csokor friss koriander
- 2 - 3 szál citromnád
- 2 hüvelyknyi gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 2 - 3 db zöld chili
- 4 ek olívaolaj
- 1 db lime leve
A curryhez
- 170 g brokkoli
- 4 - 5 fej sonkahagyma
- 125 g zöldbab
- 150 g cukkini
- 6 - 8 ek olaj
- 150 g cukorborsó
- 500 ml zöldségalaplé
- 1 konzerv kókusztej
- 1 - 2 ek szójaszósz (világos)
- só
- 100 g barna simeji gomba
- 100 g simeji gomba
- ½ - 1 ek kukoricakeményítő
- 1 db lime
A tálaláshoz
- rizstészta vagy jázmin rizs
- friss koriander
- friss chili
Vegán thai green curry
Hozzávalók
A zöldcurry-pasztához
- 4 - 6 db kaffírlime-levél
- 1 nagy csokor friss koriander
- 2 - 3 szál citromnád
- 2 hüvelyknyi gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 2 - 3 db zöld chili
- 4 ek olívaolaj
- 1 db lime leve
A curryhez
- 170 g brokkoli
- 4 - 5 fej sonkahagyma
- 125 g zöldbab
- 150 g cukkini
- 6 - 8 ek olaj
- 150 g cukorborsó
- 500 ml zöldségalaplé
- 1 konzerv kókusztej
- 1 - 2 ek szójaszósz (világos)
- só
- 100 g barna simeji gomba
- 100 g simeji gomba
- ½ - 1 ek kukoricakeményítő
- 1 db lime
A tálaláshoz
- rizstészta vagy jázmin rizs
- friss koriander
- friss chili
A currypasztához az alapanyagokat egy kétkéses robotgében vagy turmixgépben pürésítjük. (Esetleg használhatunk boltit, de a saját készítésű mérföldekkel jobb.)
A brokkolit kis rózsákra, a hagymát szeletekre, a zöldbabot 2-3 cm-es darabokra, a cukkinit félbe, negyedbe, aztán szeletekre vágjuk. A zöldségeket a gomba kivételével egy szélesebb lábasban, magas hőmérsékleten 3-5 percig pirítjuk az olajon, majd kiszedjük és félretesszük.
A currypasztát kb. 3-5 perc alatt magas hőmérsékleten lepirítjuk a lábasban, majd rádobjuk az előpirított zöldségeket, ráöntjük az alaplevet, a kókusztejet és a szójaszószt, és ízlés szerint sózzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek megfőttek, de van tartásuk és roppannak egy kicsit. 5 perccel a vége előtt belerakjuk a gombákat is. Ha a curryt túl hígnak találjuk, és szükségesnek látjuk, egy kis hideg vízzel kikevert kukoricakeményítővel a kívánt állagra sűríthetjük. Ráfacsarjuk a lime levét, megszórjuk friss korianderrel, és főtt jázminrizzsel vagy rizstésztával fogyasztjuk. Ha szeretnénk, aprított friss chilipaprikával és korianderrel is megszórhatjuk.
Ha tetszett a vegán thai green curry receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!