A cinkotai dombtetőn, a Liget irodaház első emeletén a CZIN Bistro nagy tervekkel és izgalmas gasztronómiai lehetőségekkel nyitotta meg kapuit, ugyanis nem csak egy egyszerű étteremről van szó. Enyedi András, a CZIN megálmodója úgy fogalmazott, hogy a kerület és a térség társadalmi szövetébe szeretnének beleivódni egy olyan tér kialakításával, ahol a kulináris és kulturális élmények találkoznak egymással. Az ételek és a programok tekintetében is mindenki megtalálhatja a kedvére valót, hiszen az étlapon klasszikusokból és extrémebb fogásokból egyaránt válogathatunk. Programok terén pedig a csütörtöki élő zenétől a tematikus esteken át a rooftopon tartott brunchcsal egybekötött piláteszig szintén számtalan lehetőség akad.

Térj be bármikor, és megtalálod, amit keresel
A helyiek körében egyre népszerűbb hely méltón érdemli ki a figyelmet, hiszen minden lehetőség adott, hogy jól érezzük magunkat. Érkezhetünk barátokkal, kis- és nagycsaláddal, akár sok autóval is, mert parkolóhely akad bőven. A legkisebbeket játszósarok várja, míg a nagyobbak elegáns környezetben élvezhetik a hangulatot.
Az állandó étlapon kívül hétköznapokon hetente változó „business lunch” névre keresztelt ebédmenüből is válogathatunk, de akad szezonálisan változó séfajánlat is. Az italkínálat szempontjából is széles skáláról válogathatunk, legyen szó kávékról, borkülönlegességekről vagy épp koktélokról. Napközben kellemes kávéházi élményben lehet részünk, akár a teraszon, akár a fényes beltérben foglalunk helyet. A krémes kávék mellé pedig a G&D Kézműves Cukrászda és a Sakura Cukrászda süteményeit majszolhatjuk. Személyes kedvencem a dirty chai latte, amit bátran ajánlok mindenkinek.

Álmos kertvárosi reggeleken irány a CZIN Bistro!
Az ételkínálathoz tartozik a szeptember elejétől megújult formában visszatért hétvégi bruncholás lehetősége is. A későn ébredők, vagy a reggelit mint a nap legfontosabb étkezését megduplázók többek közt olyan fogásokból válogathatnak, mint a klasszikus angol reggeli, a ham and eggs, a szendvicsek, a török tojás, a shakshuka és természetesen a gyerkőcökre szabott külön ajánlat. Az újdonságok közül egy shakshukát és egy török tojást kóstolhattunk. Előbbi egy intenzíven fűszerezett hagymás, padlizsános, közel-keleti ízvilágú étel, míg utóbbi egy sokkal lágyabb, naturálisabb jelleget képvisel. A török tojásnál a joghurt enyhén fokhagymás és római köményes, illetve roppanós elemként a helyben pirított magmix is megjelenik. Mindkét fogáshoz nagyon jól elkészített tojásokat kaptunk, amelyek egyáltalán nem fűszeresek, inkább a tojás természetesen finom ízével jelennek meg a tányéron.

Színes, ízes, letisztult a CZIN Bistro étlapja
Bár a CZIN-ben tényleg rengeteg ételt, italt és programot találunk, a helyet mégis egyfajta letisztultság jellemzi. „Az újdonságok és az izgalom fontos számunkra, de mindig arra törekszünk, hogy egyértelmű üzenetet közvetítsünk. Az ételek terén fontos, hogy kiváló minőségben, karakteres ízekkel dolgozzunk, de ezek ne legyenek bonyolultak, és a tálalást sem szeretnénk túlművészkedni” – emelte ki András.
Elsőként a napi zöldségkrémlevest kóstoltuk, ami egy kukorica-krémleves volt tortillachipsszel. Ebből, bevallom, az egész adagot megettem, mert annyira jólesett. Sűrű és krémes volt, ízekben pedig nem akar több lenni, mint egy kukorica-krémleves, de abból a legjobb, amit valaha ettem. A tortillachips kellemes ropogtatnivaló mellé, de szerintem a leves önmagában is abszolút megállta a helyét.

Ezután a bisztró egyik közönségkedvencét, a vegán CZIN vöröslencse-dahlt vettük magunk elé. Előre felhívták a figyelmemet, hogy ne hasonlítsam a klasszikus indiai dahlhoz, mert nem olyan, de nem is az a cél. Állagra kicsit sűrűbb, nem olyan szaftos, mint az indiai verzió, viszont a vörös lencse itt is kellően puhára főtt. Gazdagon fűszerezett, sósból finoman csípősbe hajló ízérzetet nyújt. Kellemes érdekesség, hogy az ételt ribizliszemekkel a tetején szervírozzák, amelyek nemcsak díszítenek, hanem savanykásságukkal remekül kiegészítik a fogást.

Végül egy zöldfűszeres sertésszűzre esett a választásunk, grillezett juhtúrós polentával és lecsópürével. Ahogy András is mondta, nem „művészkedték túl” a tálalást, minden jól kivehető a tányéron, miközben a kompozíció mégis nagyon színes. A krémesre turmixolt lecsópürére került a zöldfűszeres kéregben sült szaftos sertéshús. Mellette kaptak helyet a juhtúrós kalapot viselő polentakorongok, egy kevés savanyított lila hagyma, mikrozöld és sült paradicsom társaságában.

Levezetésként egy pisztáciás créme brulée-t kértünk, amit sajnos az allergiám miatt csak Martina kolléganőm tudott megkóstolni. Az ő szavaival élve a pisztácia íze markánsan érződött. Lágy és krémes – egyszerűen ilyennek kell lennie egy créme brulée-nek.

Ez még csak a kezdet
A CZIN Bistro kapcsán még rengeteg ötlet vár megvalósításra. Az egyikre nem is kell olyan sokat várni, ugyanis hamarosan teljes készlettel várja vevőit a CZIN delikát része, ahol az étlapon is fellelhető bor- és kávékülönlegességeket is megvásárolhatjuk. Továbbá szeretnék, ha a deli részen található nyolc-tíz személyes tölgyfa asztal is a társaságok megszokott találkozóhelyévé válna. Ide kisebb borvacsorákat és kóstolóesteket is terveznek. Céljuk, hogy minél több helyi termelővel dolgozhassanak együtt, és izgalmas gasztroprogramokat szervezzenek. „Szeretnénk, ha a CZIN olyan hellyé válna a környéken, ahol a családok és barátok együtt nevethetnek, sírhatnak, ünnepelhetnek, vagy csak megpihenhetnek egy hosszú nap után.”
