Street Kitchen Guide

Debrecenbekénemenni…sütiketenni!

Bármilyen hihetetlen, anyai ágon cukrász felmenőkkel büszkélkedhetek. A nagypapámnak éppen Debrecenben volt cukrászdája, így személyes okokból is kíváncsi voltam, milyen a sütifelhozatal a városban.

Az elmúlt években többször jártam Debrecenben, de úgy alakult, hogy cukrászdába nem jutottam el, ezért szerveztem egy napot, amikor ellátogatok a legtöbbek által ajánlott és számomra is legizgalmasabbnak tűnő két egységbe, a Mákvirágba, illetve a Jardinba. A két egység között sok a különbség, de egy dolog közös: imádnivaló tulajok és ellenállhatatlan sütik vártak!

Mákvirág Cukrászda

Mercs Emese, a hely szíve-lelke-tulajdonosa évekkel ezelőtt még nem tudta, hogy cukrászdát fog nyitni, egy dolgot viszont mindig is szeretett: finomságokat sütögetni otthon, a családjának, barátoknak. Az eredetileg közgazdász végzettségű Emesének a cukrászathoz való közelebbi kapcsolódás a csokoládéval kezdődött: 4 évig kézműves csokoládé üzletet működtetett Debrecen belvárosában, ahol saját készítésű csokoládékat,bonbonokat kínáltak nagy sikerrel, végül az élet más irányba sodorta: a sütikhez! Bár az otthoni hobbicukrászkodás alatt is jelentős tapasztalatra és gyakorlatra tett szert, szeretett volna hivatalos képesítést is szerezni.

debrecen-cukraszda (4)
(Fotó: Erdőháti Áron)

Jardin

A Jardin cukrászda szintén egy ex-közgazdász-marketinges kezében van: Májer Erika 2021. év elején nyitotta meg aprócska, de annál tartalmasabb cukrászdáját. 

Korábban sem vásárolt soha cukrászdai sütiket, minden szülinapra házi tortát sütött, de miután 5 évvel ezelőtt Debrecenbe költöztek, a munkalehetőségek hiánya is megerősítette benne egy saját cukrászda igényét. A szabadidejében bújt sok-sok könyv, a család mellett elvégzett tanfolyam és a végtelen Instagram-, illetve Pinterest-pörgetéssel töltött óra meghozta a gyümölcsét, a Jardint.

„A nyitás előtt egy évvel elkezdtem dolgozni az üzleten, miközben az IKON étterem cukrásza is voltam” – meséli Erika a kezdetekről. Az IKON étterembe a cukrásztanfolyam gyakorlata sodorta, de a közös út mintegy másfél évig tartott. Eközben Erika fejében már javában forogtak a fogaskerekek, saját egységről álmodozott.

debrecen-cukraszda (4)
(Fotó: Erdőháti Áron)

De hogy milyenek voltak a sütik? Mi minden finomat kóstoltunk? Melyik desszert volt az, ami miatt Áronnal majdnem egymásnak ugrottunk? A téli magazinból MINDENRE fény derül!

Keressétek a webshopon!

Fotók: Erdőháti Áron

Ha tetszett a Debrecenbe kéne menni… sütiket enni! cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!