Az ehető virágok használata egészen az ókorig nyúlik vissza. Ezek a növények egykor nemcsak a természetgyógyászatban, hanem a konyhában is fontos szerepet játszottak. A rómaiak például szívesen díszítették ételeiket rózsa- és ibolyaszirmokkal. De mi történt az évek során ezekkel a mutatós, ízletes és sokoldalú virágokkal? Manapság kevés háztartásban találkozhatunk velük, hiszen használatuk egyszerűen kikopott a köztudatból. Itt az idő, hogy visszahozzuk őket és újra színesebbnél színesebb fogások szülessenek.
A legfontosabb, hogy mindig megbizonyosodj róla, a virág ehető és semmiképpen sem mérgező. A legegyszerűbben úgy lehetsz biztos a dolgodban, ha te magad termeszted őket, vagy vásárlás előtt kikéred egy hozzáértő tanácsát.
Levendula
A levendula az egyik legelterjedtebb ehető virág, amit nyáron előszeretettel fogyasztunk szörp, fagylalt vagy limonádé formájában. A felhasználásával legyünk óvatosak, mert rendkívül erős íze és illata van. Érdemes először megszárítani, majd ezután felhasználni. A kifejezetten változatos ízvilága miatt édes és sós receptekben is egyaránt megállja a helyét.

Rózsa
Citrusos ízű, roppanós állagú virág, ami elsősorban nyáron érhető el. Minden rózsaszirom ehető, de a sötétebb színűeknek erősebb az aromája, így érdemes ezeket választani. Fogyasztásnál ajánlatos elkerülni a szirmok fehér részét, mert ez kellemetlenül fanyar tud lenni. Ne felejtsük el, hogy csak olyan virágot szedjünk, ami nem volt kitéve permetezésnek.
Ibolya
Az ibolya bármely része tartalmazhat hatóanyagot (főleg nyugtató és gyulladáscsökkentő vegyületeket), ám biztonsággal csak a virágát és a levelét érdemes alkalmazni. Az utóbbit háziszerként, míg a virágát konyhai alapanyagként lehet felhasználni. Fontos, hogy csak az illatos ibolyát szedjük le, mert a többi rokona védett növény. Szerencsére épp ez a fajta rendelkezik a legélénkebb ízzel és zamattal. Feltűnő színe miatt joggal nevezhetjük a tálalások királynőjének.

Citrommuskátli
A muskátli nemcsak a teraszt dobja fel, de a konyhában készülő finomságokat is. Jellegzetes citrusos, parfümös jellegének hála kiválóan alkalmas ízesített víz vagy különleges desszertek készítésére. Egyszerre dekoratív, praktikus és ehető. Egy igazi jolly joker növény, amit érdemes otthon tartani.
Snidlingvirág
Bizony, a snidling esetében nemcsak maga a növény, de a virága is fogyasztható. Nem meglepő, hogy leginkább friss, enyhén hagymás ízvilággal jellemezhető. Varázslatos kékeslila színű ízbomba, ami tipikusan tavasszal terem.
Ehető virágok felhasználása a konyhában
Kandírozás: sokkal egyszerűbb, mint az elsőre hangzik, mindössze felvert tojásfehérje és porcukor kell hozzá. A virágokat szabályosan terítsd szét, majd egy ecsettel kend rájuk a tojásfehérjét. Ezután szórd meg porcukorral, és hagyd őket teljesen megszáradni.
Szirup: egy virágos ízű cukorszirup tökéletes kiegészítője lehet a limonádéknak és a szörpöknek. Szinte bármilyen ehető virágból könnyen elkészíthető, ráadásul csodálatos színe mellett elképesztően finom is.
Díszítés: a legegyértelműbb felhasználása a virágoknak persze a díszítés. Jól mutatnak salátában, desszerten, és még a legunalmasabb köretet is képesek feldobni. Jó ötlet jégkockába téve lefagyasztani őket, ezzel egy egészen különleges hatást lehet elérni a koktélok és egyéb frissítők felszolgálása során.
Ízesítés: egyes virágok édeskések, mások citrusosak, fűszeresek vagy akár enyhén csípősek, így mindenki megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt. Az ehető virágok használhatóak saláták, szószok, fűszervajak vagy akár sütemények készítésénél is.
