A Lokal47 nevű éttermet 2022-ben indította egy fiatal pár, Gelencsér Janka és Csillag Richárd Kéthelyen, aminek a neve már ismerős lehet azok számára, akik rendszeresen látogatják a Balaton környéki éttermeket. Mindketten a Kistücsökben dolgoztak és ott is ismerkedtek meg, majd elindították közös kertjüket és egy kis termelői piacot is. Mi is írtunk nektek a helyről, mert nagyon szerettük a koncepciót, az ételeket és a tulajdonosok által képviselt filozófiát. Ha a vendéglátásban nem is lehet egészen lenullázni az ökológiai lábnyomunkat, az elhivatott éttermesek szerint mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy csökkentsük a keletkezett hulladék mennyiségét, és ennek érdekében Jankáék mindent meg is tettek.

Éttermüket is egyre többen ismerték, sokan csak miattuk látogattak el a Balaton-parttól kicsit messzebb lévő Kéthelyre. A Lokal47 nevű helyüket azonban tavaly év végén rajtuk kívül álló okok miatt be kellett zárni. Ők azonban ahelyett hogy kétségbeestek volna, azonnal nyitottak egy másik éttermet Nagykanizsán.
Bezárt a Lokal47, megnyílt a Lokalista
Természetesen óriási csalódás és veszteség, hogy Kéthelyen be kellett zárniuk, nem volt könnyű maguk mögött hagyni mindazokat a dolgokat, amiket felépítettek pár év alatt, hiszen elhivatottan, kizárólag helyi alapanyagokat használva üzemeltették a tó mellett éttermüket. Janka és Ricsi nem divatból, hanem elhivatottságból választotta ezt az utat. Ezt bizonyítja, hogy a működési modell nagy részét a nagykanizsai Lokalistában is megőrizték. Itt is helyi termelőktől szereznek be szinte minden alapanyagot, sőt egy saját termelői piacot is üzemeltetnek minden pénteken.

„A Lokal47-től teljesen függetlenül Nagykanizsán már régóta szerettünk volna nyitni egy helyet, hiszen mi is itt élünk és nagyon szeretjük a várost. Eleinte nem volt tervben a melegkonyha, de amikor kiderült, hogy be kell zárnunk Kéthelyen, egyértelmű lett, hogy itt folytatjuk majd a Lokal47-ben elkezdett koncepciót” – meséli Janka. A Lokalista alig pár hónapja nyílt meg, a rájuk jellemző, helyi alapanyagokból összeállított small plate-eket inkább vacsorára kínálják, délben pedig ebédmenüvel várják a vendégeket.
Nagykanizsa után nyitnak Fonyódon is
Mivel azonban a Lokal47-ben eleve hetente változott a menü, ez a koncepció nem áll tőlük távol. Természetesen az ebédmenü is kizárólag helyi termelők által kínált, szezonális alapanyagokból készül. Ráadásul szabadon variálható, mindig többféle előétel, főétel és desszert közül lehet választani. Nem véletlen tehát, hogy egykettőre népszerű lett a Lokalista Nagykanizsán.

Mint Janka mondja, olyan gyorsan történtek az események, hogy még most is alig tudják magukat utolérni és ők is csak kapkodják a fejüket. A sors furcsa fintora, hogy közben teljesen véletlenül Fonyódon is találtak egy minden szempontból tökéletes helyet, amit nem tudtak visszautasítani. Így nyáron a Balaton partján is megnyílik majd új helyük, érdemes tehát követni őket.
Egész nap vár a Lokalista
Az ebédmenü természetesen csak délben, a vacsoramenü viszont egész nap elérhető – emellett a snackmenüről reggeliket is lehet választani, de nem a reggeli a fő időszak számukra. A közönségkedvenc ételeket átemelték a Lokal47-ből, így a rajongóknak nem kell nélkülözni ezeket a finomságokat sem.
„A mottónk, hogy helyieknek helyit. Az ittenieknek szerettünk volna minőségi szolgáltatást nyújtani” – mondja Janka, hozzátéve, hogy az ebédmenü már most nagyon népszerű, pedig némileg magasabb áron kínálják, mint a városbeli többi hely: két fogás 3600, három pedig 4500 Ft.

Bivalymáj és gulyásleves
Azonnal kinéztem a rántott bivalymájat és az Angus marhából készült gulyást is. Nagyon szeretem a májat, de mivel a gyerekeim nem, így ritkán készítek otthon. Bár bevallom, bivalymájat még sosem ettem, ezért is érdekelt. Jankáék találtak a közelben egy bivalyfarmot, így jött az ötlet, hogy étlapra tegyék. Eleinte féltek tőle, de szerencsére a vendégek jól fogadták. Nekem nagyon bejött a ropogós bundába bújtatott máj, hozzá krumplipüré és saláta járt. Az Angus gulyás az egyik legjobb gulyásleves, amit valaha ettem. Az alapanyagok mellett kiemelném a szépséges tányérokat, amiket Janka egyenként vadászott össze a bolhapiacon.

Éljen a dödölle!
Minden húsétel csodás volt, a nudlival érkező sertéspofa is. Az én szívemet azonban legjobban a dödölle rabolta el. Az alakján, mondjuk, kicsit csodálkoztam, ez a dödölle ugyanis kocka alakú. Került rá háromféle sült hagyma, házi tejföl és a legjobb: mangalicaszalonna. A zalai származású Janka maga is nagy dödöllerajongó, még a kutyáját is erről az ételről nevezte el. A dödölle mellett a másik nagy közönségkedvenc a kétszemélyes Lokál-tál, amire helyi termelők finomságait válogatják össze.

Nagyon különleges tehát a Lokalista által képviselt koncepció, hiszen ők nem az étlaphoz keresnek alapanyagot, hanem a meglévő, őstermelői alapanyagokhoz igazítják az étlapot. Emellett saját kertjük is van, sok mindent saját maguk termelnek meg, a paradicsom, cukkini, alma is onnan érkezik. Nyáron szinte teljes egészében termelői konyhát visznek, télen kevesebb a termény, de ilyenkor is 70 százalékban helyi termelőktől van minden. Ezek a termékek hamarosan a Lokalista shopjában is megvásárolhatók lesznek. Az ételeket egyedi és sokszor organikus borok egészítik ki, így a hely esti borozáshoz is tökéletes. Emellett Jankáék borkóstolókat, sőt workshopokat is tartanak a helyieknek, ezekre, úgy tűnik, máris igen nagy az igény.
Cím: 8800 Nagykanizsa, Fő út 26.