Gasztro

Miazamángold,éshogyanérdemeselkészíteni

Gondoltad volna, hogy a mángold az egyik legsokoldalúbb zöldség? Talán eddig még soha nem álltál neki otthon egy jó mángoldos receptnek, pedig a levestől kezdve a rizottón keresztül a süteményig minden készíthető belőle!

A mángold nagyon egészséges zöldség, ennek ellenére nagyon kevesen ismerik, és nem merik megvásárolni a piacon. Gazdag A-, K- és C-vitaminban, vasban, magnéziumban és antioxidánsokban, a kalóriatartalma viszont nagyon alacsony. Sokan azt hiszik, hogy egy nagyra nőtt spenót, pedig igazság szerint nem is a spenót, hanem a cékla rokona! Ezt láthatod is, ha jobban megnézed a leveleit, melyek erezete éppen olyan bordóslila, mint a cékla. A mángold tehát a céklával áll rokonságban, de nem a gyökerét, hanem a leveleit fogyasztjuk. Itt fontos hangsúlyozni, hogy a teljes levél ehető és nagyon finom! A sóskának sokan kihúzkodják a belső, fás erezetét, de a mángoldnak nem kell, mert a levél közepe is ropogós és kellemes ízű. 

mangold-level-shutterstock
Nem a spenót rokona! (Fotó: Shutterstock)

Lássuk, mire is használható a mángold!

  • A zsenge levelekből csodás saláta kerekedik! Itt van például ez a remek, sokmagvas recept. A mángold egyébként remekül termeszthető kisebb konyhakertben vagy erkélyen is, és egészen késő őszig terem. Remek kísérője a nyári halaknak és az őszi sült húsoknak is, szóval érdemes próbálkozni vele! 

  • Elkészíthető persze főzeléknek is, ahogyan a spenót, bár az íze kissé erőteljesebb.

  • Olaszországban az egyik legnépszerűbb köret, őshazája is a Földközi-tenger környéke. Párold meg egy kis fokhagymával, és hús vagy hal mellé egészséges és könnyű kisérőt kapsz. Itt például egy aranydurbincs mellé készítettük el. 

  • Az olaszok egyik klasszikus étele a „torta pasqualina” – ami nem más, mint egy húsvéti sós pite mángolddal, tojással, ricottával.

    sokmagvas-mangoldsalata-6-scaled
    Almás-sokmagvas mángoldsaláta (Fotó: Street Kitchen)

Az olaszok is imádják!

  • Ha már Olaszország, akkor nem maradhat ki a mángold a tésztás ételekből és a rizottókból sem. Nincs is jobb egy mángoldos rizottónál! 

  • Ha bátran próbálkozol új ízekkel, akkor érdemes lehet levesben is kipróbálni ezt a zöldséget! Rengetegféleképpen variálhatod, az eredmény egy friss üde, zöldes ízvilágú étel lesz majd. 

  • A mángold remekül párosítható más zöldségekkel is, például a lencsével kifejezetten jó barátok. 

  • Reggelire is finom, ha a rántotta alá teszel néhány levél mángoldot, nagyon feldobja. De akár shakshukába is kerülhet, mint például ebben a receptben. 

  • Eszedbe ne jusson a levél vastag, fehér szárát kidobni! Sok tápanyagot tartalmaz, például rostokat, kalciumot, C-vitamint. Íze enyhén édeskés, kissé a spárgára vagy rebarbarára emlékeztet, attól függően, hogyan készíted el. Teheted tehát süteménybe is, de a mángold ropogós szára rántva is nagyon finom. Kicsit a patisszonra emlékeztet, érdemes kipróbálni! 

Ha tetszett a Mi az a mángold, és hogyan érdemes elkészíteni cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Címkék, kategóriák