A mángold nagyon egészséges zöldség, ennek ellenére nagyon kevesen ismerik, és nem merik megvásárolni a piacon. Gazdag A-, K- és C-vitaminban, vasban, magnéziumban és antioxidánsokban, a kalóriatartalma viszont nagyon alacsony. Sokan azt hiszik, hogy egy nagyra nőtt spenót, pedig igazság szerint nem is a spenót, hanem a cékla rokona! Ezt láthatod is, ha jobban megnézed a leveleit, melyek erezete éppen olyan bordóslila, mint a cékla. A mángold tehát a céklával áll rokonságban, de nem a gyökerét, hanem a leveleit fogyasztjuk. Itt fontos hangsúlyozni, hogy a teljes levél ehető és nagyon finom! A sóskának sokan kihúzkodják a belső, fás erezetét, de a mángoldnak nem kell, mert a levél közepe is ropogós és kellemes ízű.

Lássuk, mire is használható a mángold!
A zsenge levelekből csodás saláta kerekedik! Itt van például ez a remek, sokmagvas recept. A mángold egyébként remekül termeszthető kisebb konyhakertben vagy erkélyen is, és egészen késő őszig terem. Remek kísérője a nyári halaknak és az őszi sült húsoknak is, szóval érdemes próbálkozni vele!
Elkészíthető persze főzeléknek is, ahogyan a spenót, bár az íze kissé erőteljesebb.
Olaszországban az egyik legnépszerűbb köret, őshazája is a Földközi-tenger környéke. Párold meg egy kis fokhagymával, és hús vagy hal mellé egészséges és könnyű kisérőt kapsz. Itt például egy aranydurbincs mellé készítettük el.
Az olaszok egyik klasszikus étele a „torta pasqualina” – ami nem más, mint egy húsvéti sós pite mángolddal, tojással, ricottával.
Almás-sokmagvas mángoldsaláta (Fotó: Street Kitchen)
Az olaszok is imádják!
Ha már Olaszország, akkor nem maradhat ki a mángold a tésztás ételekből és a rizottókból sem. Nincs is jobb egy mángoldos rizottónál!
Ha bátran próbálkozol új ízekkel, akkor érdemes lehet levesben is kipróbálni ezt a zöldséget! Rengetegféleképpen variálhatod, az eredmény egy friss üde, zöldes ízvilágú étel lesz majd.
A mángold remekül párosítható más zöldségekkel is, például a lencsével kifejezetten jó barátok.
Reggelire is finom, ha a rántotta alá teszel néhány levél mángoldot, nagyon feldobja. De akár shakshukába is kerülhet, mint például ebben a receptben.
Eszedbe ne jusson a levél vastag, fehér szárát kidobni! Sok tápanyagot tartalmaz, például rostokat, kalciumot, C-vitamint. Íze enyhén édeskés, kissé a spárgára vagy rebarbarára emlékeztet, attól függően, hogyan készíted el. Teheted tehát süteménybe is, de a mángold ropogós szára rántva is nagyon finom. Kicsit a patisszonra emlékeztet, érdemes kipróbálni!