Szerencsére nem kell csodaszereket keresgélned, hiszen az őszi szezonális alapanyagok között is bőven lapul olyan, ami nemcsak nagyon finom, de az immunrendszerre is jótékony hatással van. Amellett, hogy ezek az alapanyagok finom illatokkal töltik meg a konyhádat, hozzájárulnak ahhoz is, hogy energikus és egészséges maradj a hűvös, borongós napokon is. Ezeknek a gyümölcsöknek és zöldségeknek a fogyasztása segít felkészülni, hogy lazábban vedd a téli kihívásokat!
Ideje gombá(s)zni
Ősz elején a természet szó szerint tálcán kínálja nekünk az egyik legjobb immunerősítőt: a gombát! Amellett, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a gomba kiváló fehérjeforrás is, ami szintén nagyon fontos a szervezet számára, hogy ilyenkor is jól bírjuk az iskolában vagy munkában lévő hajtást. Húsmentesen étkező barátaink is előszeretettel fogyasztják, ami nem csoda, hiszen fantasztikus fogásokat lehet rittyenteni belőle. Ebben az időszakban talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy rengeteg D-vitamin található benne. Ilyenkor kell feltölteni a D-vitamin-készletünket, mielőtt a nap végleg elbújna a felhők mögé. :) Szóval érdemes ősz elején felvenni a gombáskosarat és telepakolni, mert a szervezeted biztos hálás lesz érte.

Zöldséget eszünk zöldséggel
Ez az időszak bőséges zöldségkínálattal ajándékoz meg minket. A szezon igazi sztárjai közé tartozik például a sárgarépa, a paprika, a káposzta, a padlizsán, a patisszon, a cukkini és a cékla. A felhasználási lehetőségük a végtelenhez közelít, így biztos lehetsz benne, hogy nem fogjátok egyhamar megunni őket. :D Ezek a zöldségek pontosan abban az időszakban érik el a legjobb ízüket és tápanyagtartalmukat, amikor a szervezetünknek is szüksége van rájuk. A friss sárgarépa, paprika, káposzta és társai tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek segítenek felkészíteni a testet a közelgő hideg időszakra. Ráadásul mivel helyben teremnek, nem kell hosszú utat megtenniük, így gyakran olcsóbbak is, mint a messziről hozott zöldségek.

Tök jó a sütőtök
Az ősz eleje jobbnál jobb szezonális alapanyagokat kínál nekünk, de talán a legkarakteresebb választás ebben az időszakban a sütőtök. Rengeteg A- és C-vitamin található benne, emellett magas a rosttartalma is, ami nagyon hasznos az emésztés szempontjából. Alacsony kalóriatartalma miatt kiváló választás, ha odafigyelsz a vonalaidra. Ráadásul az őszi időszakot nehezen tudjuk elképzelni a sütőtök illata nélkül. :) Felhasználását rengeteg módon lehet variálni, például krémleves, püré vagy akár sült formában is fogyaszthatjuk. Bátran állíthatjuk, hogy a szezon egyik legízletesebb zöldsége a sütőtök, úgyhogy érdemes bőségesen fogyasztani belőle, mivel a szervezetre is nagyon jó hatással van.

Mindennap egy alma, körte vagy szőlő
Ősz elején nemcsak a zöldségek, hanem a csodás gyümölcsök is hódítanak. Ilyenkor szinte elengedhetetlen, hogy egy finom almát vagy körtét vigyünk magunkkal az iskolába vagy a munkába. Mind a kettő rengeteg hasznos vitamint, ásványi anyagot és rostokat tartalmaz. Ősz elején különösen fontos fogyasztani ezeket a gyümölcsöket, hogy felkészítsük a szervezetünket a betegeskedős időszakra. A körte és alma mellett a szőlő is ilyenkor van a topon, ami azt jelenti, hogy ebben az időszakban van leginkább tele ízzel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal! Érdemes bőségesen fogyasztani ebből is – és nem csak folyékony formában! :D

Ősz elején tehát használd ki a szezonális alapanyagok bőséges választékát, jöhetnek a friss gyümölcsök, ízletes zöldségek és tápláló gombák! Nagyon változatosan és kreatívan tudod felhasználni őket, így teljes mértékben kimaxolhatod az őszi ízeket és illatokat a konyhában.