A Scusi Arany János utcai egységét teszteltük, ahol a focaccia a főszereplő, szendvics formájában. Méghozzá hatalmas, jól telepakolt és izgalmas szendvics formájában! A Bródy utcai üzletüket már évek óta ismerem és kedvelem, nálam a comfort food kategóriába tartoznak. Egy-egy nehezebb napon igazán jó érzés átharapni a ropogós tésztát, majd utat engedni a szalámik, szószok és zöldségek ízkavalkádjának.
Olasz kenyérféle, amit lehetetlen nem szeretni
A focaccia hatalmas népszerűségnek örvend Olaszországban, ami nem meglepő. Az már annál inkább, hogy rengeteg-rengeteg formája létezik az országon belül, szinte minden régióban más hagyományai vannak. Van, ahol à la nature fogyasztják (például Genovában, reggelire, a kapucsínóba mártogatva), de olyan is, ahol megtöltik. A tészta vastagsága is változó, esetenként egészen lapos, míg máshol csoda szép magas és buborékos. A Scusi focacciája inkább az utóbbi kategóriába tartozik, a tetejére pedig olívaolaj, só és rozmaring kerül.
Reggeli focaccia? Miért ne?!
A Scusi kissé újragondolta a klasszikus reggeli burgert, természetesen focaccia formájában. Buci helyett az olasz péksüti közé kerül az omlett, a bacon, az avokádó és az ízes szósz. Valójában nem egy túlbonyolított kaja, de nagyon jól működik, szuper napindítás, ami után nem leszel majd egyhamar éhes. Annyi a „hátránya”, hogy csupán 9 és dél között kérhető, de ezt szerintem a későn kelők is simán lehozhatónak tartják. (2990 Ft)

A Scusi sztárja
Arra a kérdésre, hogy melyik a legnépszerűbb focaccia, elég egyértelmű választ kaptam: a mortadellás – ami nemcsak mutatós, hanem finom is. Az olasz felvágottal egyáltalán nem spórolnak, jól megtöltik, hogy minél laktatóbb legyen. Mindezt egy szarvasgombás-kapribogyós szósz koronázza meg, de saláta, paradicsom és parmezán is kerül bele. A szarvasgomba nem dominálja le a szendvicset, mégis érződik az íze, szerintem tökéletesen sikerült eltalálni a megfelelő mértéket a markáns gombafajtából. (4190 Ft)

Lasagne, ahogy azt kell
Habár a Scusi specialitása a focaccia, a menün található pár meleg pasta is, amit házi tésztával készítenek. Mi a klasszikus lasagne mellett tettük le a voksunkat. Ugyanabban a kemencében sülnek ezek az ételek, ahol a focaccia, így frissen gőzölögve kerülnek az asztalra. Ízre teljes mértékben hozta, ami elvárható, simán megállná a helyét Olaszországban is. (3890 Ft)

Gyors ebédnek perfekt
Habár bejött a lasagne, nálam mégis a töltött focacciák viszik a prímet, így elvitelre kértem egy szalámisat is, amit gorgonzola és füge tett még különlegesebbé. A pult előtti táblán szezonális kínálat is található, ezt is érdemes csekkolni, a forgatáskor egy elég extrának hangzó spárgás szendvics volt terítéken.
A szendvicsek két darabból állnak, ami egy kisebb étkű ember esetében simán dupla adagot tesz ki. Az árak 3990 és 4990 Ft között mozognak, ami szerintem teljesen korrekt azt figyelembe véve, hogy bőven megtöltik a szendvicseket a minőségi alapanyagokkal.
Cím: 1051 Budapest, Arany János u. 18.