Street Kitchen Guide

Szalontüdőésbrassói,ahogymégbiztosannemettedaPáskom1802bátranfeszegetiahatárokat

Ha az evés nemcsak cél, hanem rítus, akkor a Páskom 1802 lehet az egyik legjobb állomása. A Balatontól alig 20 percre, Lajoskomáromban bújik meg ez a gasztroműhely, amely – nem véletlenül – a Páskom Cottage kisebb testvére. De míg a Cottage a nyugalmas elvonulásé, addig az 1802 egy finoman komponált, mégis közvetlen találkozás az ételekkel, a tájjal és a térrel.

A Páskom 1802 Gasztroműhely egy több mint 150 éves családi présházból született újjá. És ezt az eredetet nem is próbálja eltakarni: vastag falak, hűvös levegő, natúr fa és a pincesor csendje, de mindez egy mai, tudatos és igényes stílusérzékkel felfrissítve.

A Páskom 1802 Gasztroműhely bejárata
A Páskom 1802 Gasztroműhely (Fotó: Menyhárt Daniella)

Az étterem csak 2024 májusában kezdte meg egész éves működését, de a hely szelleme jóval korábban megszületett: főzőklubok, workshopok, sör- és borvacsorák, illetve közösségi estek formájában. A környék sváb hagyományai – Lajoskomárom eredendően sváb település – természetes módon jelennek meg az ételekben és a térhasználatban is, nem néprajzi kiállításként, hanem szerves örökségként.

Az étlap szezonális, állandó mozgásban van – mint a természet, amitől ihletet kap. Az alapanyagok nagy része közeli termelőktől érkezik: kistermelői piacokról, ökogazdaságokból, kézműves sajtkészítőktől. A fogások friss konyhatechnológiával készülnek, letisztult formában.

A konyha irányítója, Csécsei László nem akar trendeket követni, de nem is ragad le a múltban. Ő inkább emlékeket rendez struktúrába – nem újragondolva, hanem újrafogalmazva a klasszikus magyar konyha ízeit. Szeretné, ha ezek az ételek nem tűnnének el a közös tudásból csak azért, mert elavultnak tűnnek. A célja az, hogy a régi, otthonos ízek mai formában, mai minőségben éljenek tovább az éttermi kultúrában.

Már az előétel megfogott

Előételként közeli sajtkészítőktől érkező joghurtsajtot választottunk padlizsánraguval és sült salátával. A tányér nem akart többnek látszani, mint ami: jól komponált, telt ízek, a végén egy enyhe csípősséggel.

Az angus marhatatár is tartogatott meglepetést: a hús Balatonfenyvesről érkezik, nagyon krémesre volt dolgozva, a tetején kimchivel, mellette savanyított zöldségek és gyümölcsök adtak frissességet, a savanyított szőlő kifejezetten nagy találat volt. Az egész tányér egy könnyed, mégis karakteres ízvilágot képviselt. Mellé vadkovászos pirított kenyér érkezett – a ropogós héj és az enyhén savanykás tészta külön élménnyé tette.

Angus marhatatár vadkovászos kenyérrel
Angus marhatatár vadkovászos kenyérrel (Fotó: Menyhárt Daniella)

Magyar tradíció a tányéron – ahogy a nagymama főzte volna, ha fine diningot vitt volna

A mangalicapecsenyés brassói elegáns, és tökéletesen illik a hagyománymegelevenítő koncepcióba. A hús omlós, a fokhagyma nem tolakodó, a szaft pedig sűrű és gazdag.

A másik főétel egy szalontüdő volt – igen, jól olvasod –, amelynek már a megjelenése is sejtette, hogy itt nem nosztalgiázni fogunk, hanem új élményt kapunk. A magyar gasztronómia e letűnt, de annál szerethetőbb klasszikusa krémes, omlós, nagyon puha volt, és ha ettél ilyet gyerekkorodban, ez az étel oda repít vissza. A mártás krémes volt, a vajon pirított szalvétagombóc pedig légies, könnyed.

Szalontüdő szalvétagombóccal
Szalontüdő szalvétagombóccal (Fotó: Menyhárt Daniella)

Klasszikus, de mégsem: a desszertek

A ropogós túrós palacsinta tölteléke ordatúróból készült, a barna vajon való pirításnak köszönhetően pedig tényleg került rá egy kéreg, különösen izgalmas kontrasztot adva az édes és a roppanós textúrák között, bőséges citrusos túrótöltelékkel. A tejfölfagylalt és a friss gyümölcsök pedig jól könnyítettek rajta.

Az újrakomponált Eszterházy inkább afféle diós-piskótás desszert, ami ribizlis sorbet-val érkezett. Ha nem keressük benne a klasszikus Eszterházyt, akkor egy könnyű, friss, többtextúrás levezetés egy komoly vacsora után.

Túrós palacsinta és Eszterházy
Túrós palacsinta és Eszterházy (Fotó: Menyhárt Daniella)

Nemcsak az ízek, hanem az élmény is emlékezetes marad

És ha az ételek ízei mellett valami maradandót keresünk, az a hangulat és a vendéglátás lesz. A személyzet valóban figyelmes, a hely pedig tényleg szuper színhelye a lelassulásnak, sőt aki szeretne, levezetésképp még a pince mögötti szőlők közelében is sétálhat egyet.

A Páskom 1802 Gasztroműhely azoknak ajánlott, akik értik, hogy az étkezés nem csupán szükséglet, hanem alkalom is lehet. Ez a hely nem akar több lenni, mint ami – egy megálló, ahol lelassul az idő, és az ember egyszer csak azt veszi észre, hogy hallja a saját gondolatait. De nem is kevesebb: egy hiányzó darab a gasztrotérképen, amelyet jó szívvel teszünk fel a „visszatérünk még” listánkra.

Páskom 1802 Gasztroműhely
Páskom 1802 Gasztroműhely
Lajoskomárom, Parti Pincék, 8136 Magyarország

Ha tetszett a Páskom 1802 Gasztroműhely tesztelése, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!