Hivatalosan is hungarikum lett sokak kedvenc strandkajája
Alig fél év telt ez azóta, hogy újabb finomságokkal bővült a hungarikumok listája: akkor a pozsonyi kifli érdemelte ki a megtisztelő titulust. A szemfülesek pedig már akkor sejthették, hogy hamarosan újabb kedvenccel bővülhet a lista. A bizottság ugyanis áprilisban már kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította a lángost. Ez pedig, úgy tűnik, egyenes utat jelent a hungarikummá válás felé…
Sajtos-tejfölös hungarikum
A Hungarikum Bizottság ugyanis bejelentette, hogy immár a lángos is bekerült a hungarikumok gyűjteményébe. Sőt, még azt is részletezik, hogy pontosan milyen is a tökéletes lángos: közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Nyamiii!
A feltétek terén már nem voltak ennyire szigorúak, csupán annyit tettek hozzá, hogy hagyományosan reszelt sajttal, tejföllel és ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, de ma már különféle édes és sós feltétek közül is lehet válogatni.
Vérbeli lángosrajongók lévén mi is jó pár helyen teszteltük már a sajtos-tejfölös, na meg az ennél is izgalmasabb lángosfelhozatalt: a Balatontól a Velencei-tavon át egészen Budapestig! De jó lángosból sosem elég, úgyhogy bátran írjátok meg nekünk, ti hova jártok lángosozni a legszívesebben! 🙂
Mézédes kitüntetés
A hungarikumok mellett szokásosan a Magyar Értéktár is új tagokkal bővült, többek között a zselici hársméz is felkerült a listára. Ez egy olyan különleges fajtaméz, amelyet évszázadok óta termelnek a Somogy vármegyei őshonos hárserdőkben. Több ezer méhcsalád szorgoskodik a Zselicben, és az ország minden részéből vándorolnak ide a méhészek a hársfa virágzása idején.
Ha tetszett a hungarikum cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!