Hungarikum lett a pozsonyi kifli
Ha azt mondjuk, tradicionális magyar édesség, mi jut először az eszetekbe? Dobostorta, Gundel-palacsinta, netán kürtőskalács? Jófelé kapiskáltok, ezek ugyanis mind hivatalosan is hungarikumok. Most pedig még egy édes finomsággal bővült a lista: hivatalosan is megkapta ugyanis a hungarikum címet a pozsonyi kifli.
A karácsonyi ünnepek elmaradhatatlan péksütijének receptje először 1830-ban jelent meg Czifray István Magyar nemzeti szakácskönyvében. Kicsit több mind egy évtizede pedig a hagyományos különleges termékek közé is beválasztották.
Tényleg csúcs a pozsonyi kifli
Most pedig hivatalosan is felért a „csúcsra”: hungarikumként a magyar hagyományok építőkövének számít a diós és mákos pozsonyi kifli. A 2012-ben életbe lépett törvény szerint a hungarikumok a magyarságra jellemző tulajdonságaikkal, egyediségükkel, különlegességükkel, minőségükkel a magyarság csúcsteljesítményei.
Az ételek és italok közül hungarikumnak számít például a gulyásleves, a bajai és a tiszai halászlé, a karcagi birkapörkölt, a debreceni páros kolbász, a kalocsai fűszerpaprika és a fröccs is.
Felkészül: a lángos
Nagy kedvencünk, a lángos pedig egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy a jövőben kiérdemelhesse a hungarikum címet, miután kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította a bizottság.
Ha tetszett a hungarikum cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!