Az utóbbi időben mi is egyre többször írunk a vegán, illetve vega életmódról. Már csak azért is, mert bár az nem tűnik reálisnak, hogy az emberiség felhagyjon a húsfogyasztással, az ma már egészen biztos, hogy a jövőben sokkal kevesebb húst szabad ennünk, ha fenntartható módon szeretnénk étkezni.
A vega étrend egyik legfontosabb alapanyaga még mindig a tofu, ami Kínában és a délkelet-ázsiai országokban korábban is fontos alapanyagnak számított. Kínában már 2000 évvel ezelőtt is készítettek tofut, manapság pedig az egész világon ismert. Mivel igen magas a fehérje- és az olajtartalma, a második világháború ínséges éveiben húshelyettesítőként terjedt el. Emellett a tofunak teljesen semleges az íze, így édesen, sósan és fűszeresen is elkészíthető, ez is hozzájárul a népszerűségéhez. Mondjuk, mások éppen emiatt nem szeretik annyira.
De mi is az a tofu, és hogyan készül? Tulajdonképpen túró, csak éppen nem tejből, hanem szójatejből állítják elő, más néven tehát szójatúrónak is hívják. A szójatej pedig szójababból készül, amiben nagyon sok a fehérje, ezért is tartják igen jó húshelyettesítőnek, és ezért terjedt el a húsmentes étrendet követők körében. A szójabab egyébként nevével ellentétben nem bab, vagyis nem hüvelyes, hanem olajos magnak számít, és igen magas az olajtartalma. Emellett sok ásványi anyagot tartalmaz, vas és kalcium is található benne, valamint többféle B-vitamin. Bár egyes kutatások szerint ezek nem biztos, hogy felszívódnak a szervezetben, a szójában található fitátsavak ugyanis meggátolhatják azt. Egyes tanulmányok azt mutatják, a szója egészségre gyakorolt hatása nem jelentős, így kifejezetten amiatt nem érdemes fogyasztani, mert egészséges. Ellenben kalóriaszegény, és nincs benne só.
Mi az a szójabab?
A tofu és a szójabab fogyasztása kapcsán nagyon sokszor merülnek fel környezetvédelmi aggályok. Jelenleg a föld mezőgazdasági termelőterületének 6%-át szójával vetik be, a termeléséhez pedig sokszor vegyszereket használnak. Kevesen tudják azonban, hogy a megtermelt szójának mindössze 2%-a kerül emberi fogyasztásra, a 98%-a állati takarmányként hasznosul. Ezzel kapcsolatban tehát ismét a növényi étrend hangsúlyozása kerül előtérbe, hiszen nem az emberek fogyasztják a legtöbb szóját, hanem az emberek táplálékaként tenyésztett állatok. Ez egyben rámutat arra is, miért olyan vízpazarló a húsipar: többek között rengeteg takarmányt kell előállítani az állatok számára.
A legtöbb szóját az Egyesült Államokban és Brazíliában termesztik – utóbbi országban gyakran az esőerdőket ritkítják meg a szójaültetvények miatt. Ez pedig szintén egy fontos indok a takarmánynövények ellen és a kevesebb húsfogyasztás mellett. Az Egyesült Államokban termesztett szója jelentős része ma már génmódosított. A génkezelt növények alkalmazása egyes tanulmányok szerint csökkenti a biodiverzitást, emellett az egészségre gyakorolt hatásuk sem teljesen tisztázott. Kevesen tudják, de ma már Európa területén, sőt Magyarországon is termesztenek szóját, érdemes tehát az ilyen eredetű terméket keresni, csakúgy, mint a bio szójatermékeket, amelyek előállításához nem használtak rovarirtó szert.
Hogyan készül?
A szójatejhez a szójababot beáztatják, összetörik, felforralják, majd leszűrik, így tiszta italt kapnak. Ennek forralásával, és oltóanyag vagy citromlé használatával a tej fehérjetartalmát összehúzzák, ebből lesz a szójatúró, azaz a tofu, amit tovább préselnek. Érdekes tény, hogy ha a szójatejet felforralják, annak ugyanúgy lesz föle, mint a rendes tejnek. Ezt az egyébként nagyon finom tofubőrt kínai ételekben használják is – nekem legutóbb a Zhu & Co étteremben megrendezett kínai vacsorán volt alkalmam sült tofubőrt enni, és isteni volt. Kínai boltokban (a kőbányai kínai negyedben például sok ilyet találtok) meg is tudjátok vásárolni, emellett érdemes megkóstolni a füstölt és az érlelt tofut is, amelyeknek sokkal erőteljesebb az ízük.
A tofut, amilyen egyszerűnek tűnik, annyira nehéz jól elkészíteni. Ha nem figyelünk rá, íztelen és jellegtelen marad. Érdemes például felhasználás előtt egy kicsit préselni, hogy távozzon belőle a sok víz. Emellett igazán finom úgy lesz, ha nagyon hosszan pirítjuk száraz serpenyőben.
Itt találjátok a legjobb tofus receptjeinket:
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!