Hirdetés

“Nincs szakács végzettségünk, nekünk nagymamánk van” – Közel 10 éve töretlen a 2 Spaghi népszerűsége

Ham and eggs

Klasszik reggeli

Oregánós marhahúspogácsa bazsalikomos quinoával és vörös pesztós babbal

Hidegen is fogyaszthatod másnapra elcsomagolva!
Hirdetés

“Nincs szakács végzettségünk, nekünk nagymamánk van” – Közel 10 éve töretlen a 2 Spaghi népszerűsége

Hirdetés
A három tulajdonos, Alessandro, Matteo és Iacopo gyerekkoruk óta jó barátok, de azt egész biztosan sosem gondolták volna, hogy egyszer Budapest legjobb pastabárja lesz az övék. A Gozsdu udvarban az elmúlt évtizedben kávézók, éttermek jöttek és mentek, de a 2 Spaghit nem lehet megunni.
Hirdetés

Matteóék 2006-ban egy közös barátjukat látogatták meg Budapesten, és azonnal beleszerettek a városba, így később többször is visszatértek. Egy alkalommal a Deák téren heverészve arra a megállapításra jutottak, hogy egy dolog hiányzik innen, méghozzá egy jó, olasz pastabár. Nagyjából ebben a pillanatban meg is pecsételődött a sorsuk, és elkezdték szervezni az új életüket. Beletelt 1-2 évbe, mire utánajártak az itteni lehetőségeiknek, de végül 2012-ben megnyitották a 2 Spaghi kapuit. Alessandro intézi a dolgozókkal kapcsolatos ügyeket, Iacopo az adminisztrációt, míg Matteo az, aki a konyháért felel. 

Kezdetben csupán kétféle tésztát kínáltak készételként, elviteles dobozokban, majd nem sokkal később sikerült átállni egy olyan rendszerre, hogy közvetlenül a rendelés után kezdik elkészíteni az ételt, valamint a pasta és a szósz kínálatukat is bővítették. Szintén nagy mérföldkőnek számított, mikor lehetőség nyílt rá, hogy a vendégek helyben is el tudják fogyasztani az ételeket, így folyamatosan nőtt az igény az újabb és újabb fejlesztésekre, bár a mai napig inkább street food bárként tekintenek magukra, mintsem “rendes” étteremként.

2020 óta kizárólag bio tésztát készítenek, amihez a lisztet egy kis olasz városból, Puglia tartományból szerzik be. Mint mondják, szerintük azóta még jobb lett a termékük, de a lényeg nem változott. Friss, olasz tésztát készítenek autentikus szószokkal. Korábbi konyhai tapasztalataik nincsenek, mindent menet közben tapasztaltak ki, receptjeiket pedig egytől egyig otthonról hozzák. “Nincs szakács végzettségünk, nekünk nagymamánk van” – mondja nevetve Matteo. “Mi nem gourmet ételeket kínálunk, hanem egyszerű  és gyors fogásokat, amik bármelyik olasz család vacsoraasztalán megtalálhatóak” – teszi hozzá Alessandro.

2 Spaghi
Kép forrása: Erhardt Áron

Három hozzávalós siker

Sikerük titka szerintük három dolognak köszönhető. Az első, hogy folyamatosan jelen vannak az üzletben. “Nincs annál nagyobb elismerés a világon, mint mikor valaki azt mondja, hogy ez volt élete legjobb pastája. Ha nem vagy bent, ezeket sose hallod.” Másodikként a dolgozóikat emelték ki, akik ugyanolyan lelkesedéssel végzik a dolgukat, ahogy ők maguk is, enélkül egészen biztosan nem tartanának ott, ahol. A harmadik pedig, hogy istenigazából egyetlen dologra fókuszálnak, de abba mindent beleadnak, ez pedig a friss, helyben készült tészta. “Szerintem, ha azzal az egy dologgal foglalkozol, amit igazán szeretsz, és jó vagy benne, nagy baj már nem lehet” – mondja Alessandro. 

Ahhoz kétség sem férhet, hogy ebben tényleg a topon vannak, jómagam már számtalanszor ettem náluk, és még soha, egyetlenegyszer sem távoztam csalódottan. Az ételek mellett azt szeretem bennük a legjobban, hogy nem lehet úgy idetévedni, hogy ne hallanál olasz sztorizgatást, nevetgélést. Márpedig mi lehet jobb garancia az autentikus konyhára, mint az, hogy tele van az adott ország fiaival és lányaival!? Nekem legnagyobb kedvenceim a raviolik, amiket ha elvitelre kértek, és nem használtok fel 1-2 napon belül, simán lefagyaszthatóak. 

2 Spaghi
Kép forrása: Erhardt Áron

Genovai pesztós fusilli

Ez alkalommal azonban egy genovai pesztós fusillit tettem magamévá, amiben semmi más nincs, mint bazsalikom, Grana Padano, extra szűz olívaolaj, fokhagyma, fenyőmag és dió. Ez kivételesen nem valamelyik olasz mamma hagyatéka, hanem egy levédett recept, aminek ha egyetlen alapanyagát is megváltoztatod, már nem nevezheted genovai pesztónak. A tészta természetesen hibátlan, a pesztóban minden jól érezhető, nem túl olajos. Könnyed, mégis laktató fogás, ami a maga egyszerűségében nagyszerű. 

Spenótos ravioli bolognaival 

Nekem nagy kedvenceim itt a töltött tészták. Leginkább azért, mert míg egy chilis-tonhalas spagettit bármikor szívesen elkészítek otthon, egy raviolinak már nem állok neki. (Mivel ezzel szerintem sokan vannak így, ilyenkor jön igazán klasszul a már fentebb említett elviteles verzió!) Nagyon javasoljuk kipróbálásra a spenótos ravioli-bolognai kombót, utóbbit ugyan általában spagettivel szolgálják fel, de ezzel a töltött tésztával, ha lehet, még zseniálisabb. Amit ennél az ételnél külön kiemelnék, hogy míg a legtöbb helyen ravioliból csak pár darabot adnak, itt tisztességesen megpakolják a tányérodat, szóval simán jól lehet lakni vele kétszer is. 

Spenótos ravioli bolognaival, Kép forrása: Erhardt Áron

Ha jobban belegondolok, igazából a 2 Spaghi teljes kínálatát oda-vissza ajánlom mindenkinek, aki hozzám hasonlóan él-hal az olasz konyháért, mert itt biztosan azt kapod, amiért jöttél – és egy kicsit még többet! 

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Cím: 1072 Budapest, Dob utca 16. (Gozsdu udvar Dob utcai kijárat)

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?