Hirdetés

A spanyol konyha legjava - teszteltük a Pintxo-t

Körözöttel töltött kosárka

Szimplán imádod a jó körözöttet?

Meggyes-mákos palacsinta

Hamar el fog fogyni!
Hirdetés

A spanyol konyha legjava - teszteltük a Pintxo-t

Hirdetés
Ha már tavasz, és végre a teraszok is nyithatnak, kevés jobb programot tudunk elképzelni annál, mint hogy egy pohár jóféle bor mellé a spanyol konyha legjavából csipegessünk. Ráadásul azt is tudjuk, hol érdemes igazán ezt megtenni.
Hirdetés

A Henszlmann Imre utcai pici, ám annál hangulatosabb Pintxo-ról már többször írtunk, hiszen nemcsak a kedvenc spanyol helyeink egyike, de tavalyelőtti nyitásával azonnal berobbant a város legjobb tapasbárjai közé. A tulajdonos, Szandra a Spanyolországban töltött évek emlékeit szerette volna tányérra rakni, és bizton állíthatom nektek, hogy sikerült. 

Sok belvárosi hellyel ellentétben a Pintxo nem a turistákat célozza meg, hanem az itt élő spanyoloknak szeretne egy kis hazait adni, és természetesen igazi, autentikus vonalat mutatni a magyaroknak. Nem is kellett sokat várni arra, hogy vendégeik közel fele hetente visszajárjon. Bár a tavalyi év őket is megviselte, amiatt egy percig sem kellett aggódniuk, hogy azonnal visszatér-e az élet hozzájuk. Az első nyitott hétvégén egymást érték az insta-sztorik, koccantak a borospoharak, és persze a háttérben andalító zene szólt. 

Fotó: Facebook/pintxobudapest

A várva várt Pintxo Night…

Az újranyitással kapcsolatban egyébként a nagysikerű Pintxo Night ismétlését várjuk a legjobban. Ekkor a spanyol hagyományoknak megfelelően a tapasok egységáron mozognak, és a hozzájuk tartozó pálcákat az asztalon lévő poharakban gyűjtik. Az est végén összeszámolják a pálcákat, és így jön ki a fizetendő összeg. Az egész eseménynek nagyon kellemes és családias a hangulata, így reméljük mihamarabb újra megrendezésre kerül. Ha így lesz, legyetek résen, mert nagyon hamar betelnek a helyek. 

A menüvel kapcsolatban – mint mindig – a szakmai hátteret a Terezából és a Mazel Tovból jól ismert Kelemen Áron nyújtotta. Ettől függetlenül szerették volna, hogy a vendégek is részesei legyenek az új étlap megalkotásának, így különösen nagy hangsúlyt fektettek a személyes és az online visszajelzésekre egyaránt. Mivel magam is rendszeresen vendégeskedem itt, már alig vártam, hogy teszteljük a végeredményt.

Fotó: Mudra László

CHORIZO AL VINO TINTO

Az egyik legkedveltebb újdonság az étlapon vitathatatlanul a vörösboros kolbász, amit 100% spanyol tempranillóban sütnek. (A borok világában kevésbé járatos olvasóinknak súgom, hogy ez egy magas alkohol- és tannintartalmú bor, igen karakteres zamattal.) Ebből adódóan senki ne a magyar konyhából megszokott ízjegyekre számítson, mert csalódni fog! Annál egy kicsit édeskésebb, de közben mégis pikáns. Igazi ízbomba, a szaftját pedig ott ne hagyjátok, mert az a legjobb része! (Ár: 1590 Ft)

Fotó: Mudra László

CHAMPIÑÓN

Nálam ez vitte a prímet, ami nem volt nehéz, tekintve, hogy IMÁDOM a gombát. Minden létező fajtáját és formáját eszméletlen mennyiségben tudom tolni. A mindig friss, katalán bagett tetejére egy házi, saját fejlesztésű recept alapján készült sajtkrém kerül. Ezen csücsül a csiperkébe töltött vargányás töltelék. A fűszerezése picit rozmaringos, kicsit sós, de jól lágyítja a sajtkrém, szóval összességében hiba nincs benne. Mivel a gomba gazdagon meg van töltve, így sokkal laktatóbb annál, mint az ember gondolná. (Ár: 1090 Ft)

Fotó: Mudra László

MORCILLA

Igazi különlegesség az étlapon a spanyol véreshurka, amit egy zöldalmás chutney-val álmodtak meg. Ez az egyik olyan tétel, amit egy idejáró törzsvendég hiányolt, végül a közös ötletelés eredménye ez a pintxo. Ha őszinték akarunk lenni – márpedig azok akarunk – nekünk ez nem igazán nyerte el a tetszésünket. A lekvár szerintünk túl édes volt, és teljesen agyonnyomta a hurkát, meg úgy egyáltalán mindent. Aki szereti az édes-sós kombót, tegyen vele egy próbát, de mi nem ezért fogunk visszajönni. (Ár: 1590 Ft)

Fotó: Mudra László

PESCAÍTO FRITO 

Vagyis ropogós, sült apróhal citrommal és aiolival. Spanyolországban és úgy általában a tengerközelben ez egy igen népszerű barfood. Nem is csoda, hiszen gyerekjáték az elkészítése, gyakorlatilag annyi történik, hogy lisztben átforgatják, majd forró olajban kisütik. Van, ahol még a lisztes részt is elhagyják, szóval tényleg alig van vele tennivaló, viszont ha mellédobnak valamilyen klassz szószt, lelocsolják némi citrommal, máris egy fejedelmi fogást kapunk. Ha nem vagytok igazán éhesek, de mégis csipegetnétek valamit, ez a tökéletes választás. (Ár: 1290 Ft)

Fotó: Mudra László

+1 ESPINACAS CON GORGONZOLA 

Ez a tétel nyitás óta fent van a menün – nem véletlenül. Ha csak egyvalamit próbáltok ki – ami egyébként persze lehetetlen – ez legyen az. Csak és kizárólag szuperlatívuszokban tudok róla beszélni. Annyira krémes, annyira fantasztikus a benne lévő sajt, és annyira egyszerű, de mégis nagyszerű, hogy meg kell őrülni. Ráadásul ár-érték arányban is parádés, hiszen ezzel 3-4 bagettet is simán meg tudsz kenni. (Ár: 1090 Ft)

Fotó: Mudra László

Cím: 1053 Budapest, Henszlmann Imre utca 1.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!  

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?