Hirdetés

Badass Coffee and Donut: egy vagány kávézó brutális fánkokkal

Hirdetés

Badass Coffee and Donut: egy vagány kávézó brutális fánkokkal

Hirdetés
A Váci úti irodanegyedben található Badass Coffee and Donut minden, amit egy kávézótól meg akarsz kapni. A tulajdonos, Fehérvári Viktória megelégelve a multikörnyezetet, mindent egy lapra tett fel, hogy a maga ura lehessen. Most a környék szinte egyetlen specialty kávézójával és brutális fánkokkal büszkélkedhet!
Hirdetés

“Merj lépni, merj változtatni!” – ezt a feliratot hiányoltam csak Fehérvári Viki, vagyis a Badass Coffee and Donut tulajdonosának pólójáról, merthogy ez akár a jelmondata is lehetne. Miután sokkal több időt töltött el olyan irodai munkával, amit igazán sose szeretett, úgy döntött, nem áll tovább a képzeletbeli sorban: „Úgy voltam vele, hogy itt vagyok 29 évesen, se kutyám, se macskám, mikor, ha nem most?” 

Fotó: Badass Coffee

Miután Viki úgy mondott fel, hogy nem igazán volt B-terve, egy hónap láblógatás után beiratkozott egy barista tanfolyamra. A kávé világa azonnal beszippantotta, plusz nagyon szimpatikus volt neki, hogy ugyanúgy rengeteg többdiplomás emberrel találkozott, azzal a különbséggel, hogy boldognak tűntek. Miután elvégezte a tanfolyamot, nem akart elhamarkodott módon, rögtön saját helyet nyitni, először kipróbálta magát baristaként, hogy valóban bírja-e az éles váltást az irodai kényelem után.

Egy évig dolgozott egy specialty kávézóban, mire belevágott a Badassbe, majd további egy év volt, mire megtalálta az üzlethelyiséget. A koncepciója az volt, hogy az irodanegyedben hozzon létre egy szuperlaza, élettel teli helyet, ahol napközben kiléphetsz a steril multikörnyezetből és úgy általában a világ bajából. Abból, hogy vasalt inges srácokkal és babakocsis anyukákkal is régi ismerősként köszöntik egymást Vikivel a vendégek, nekem úgy tűnik, hogy ez pipa. 

Fotó: Badass Coffee

Kávé és fánk mindenek felett

Miután világossá vált, hogy a kávézó formátum lesz az, ami számára a legmegfelelőbb, már csak az volt a kérdés, hogy honnan. Végül a Kisvárdai székhelyű WARDA pörkölővel kezdett együttműködni, akik kétféle világos pörkölésű kávét szállítanak a Badass számára. Az egyik klasszikusabb ízvilágú, amit főleg a tejes(ebb) kávévariációkhoz kínálnak, valamint ebből készülnek a dirty chai latték is. A másik egy izgalmasabb, gyümölcsösebb ízjegyekkel operáló fekete, amit inkább presszóhoz vagy cold brew-hoz használnak.

Egyértelmű, hogy egy kávézóba valamilyen étel is kell, viszont semmi esetre sem szeretett volna egy sokadik kakaós csigás-croissantos kávézó lenni. A szikra végül egy chicagói utazáson pattant ki, amikor egy utcai árustól vásárolt fánknak köszönhetően megfordult vele a világ. „Én egészen addig abban voltam, hogy van a nagyi szalagos fánkja meg a bolti borzalmak. Fogalmam sem volt, hogy egy fánk ilyen jó is lehet” – meséli. Miután Amerika köztudottan fánknagyhatalom, onnantól kezdve rendületlenül járta a helyeket a legjobb fánkok után kutatva, hazaérve pedig azonnal kísérletezni kezdett. 

Fotó: Badass Coffee

Mexikói hot chocolate 

A munka meg is hozta a gyümölcsét, ugyanis Viki mára több mint 40-féle fánkrecepttel operál. Ebből naponta 4-féle kapható, vegyesen vannak klasszikusabb és izgalmasabb ízek egyaránt. Utóbbiból nekem a mexikói csokisra esett a választásom, amit azért hív hot chocolate-nek, mert egy kevés chili is kerül bele. A töltelék a Callebaut belga csokoládémárka termékéből készül, és nem spórol vele. A tészta és a töltelék közel fele-fele arányban várja, hogy beleharapj, majd azonnal elkezdj szalvétát keresni, mert tutira kelleni fog. 😀 A csokoládé amúgy inkább az étcsoki irányába megy el, így annak ellenére sem lesz kellemetlenül édes, hogy a végén fahéjas porcukorba forgatják, bár nekem ez már nem hiányzott volna. 

Fotó: Badass Coffee

Epres-fehér csokis 

Ahhoz, hogy minden fánk időben, csinosan a pultban sorakozzon, Viki hajnali 5-kor kel, majd egy kicsivel később már főzi a lekvárt, olvasztja a csokit, és persze megállás nélkül új ötleteken agyal. Mivel itt nem ipari szinten készülnek a fánkok, hanem mindent egymaga csinál, így érdemes: A) időben érkezni, mert addig van fánk, amíg a készlet tart, B) előrendelni a honlapon. Különösen igaz ez a nagy kedvenc epres-fehér csokisra, amit rendre visszakövetelnek a vendégek. Viki szíve alapvetően a gyümölcsös töltelékek felé húz, és bár minden fánk baromi finom, ezeken igazán érezni, hogy valódi gyümölcsből készül. Nincs hozzáadott kemikália, nincs színezék, csak a gyümölcs. Én a magam részéről már alig várom, hogy nyáron megkóstoljak egy mangósat, mert olyan is van. 

Azért annak sem kell szomorkodnia, aki ebédidőben vetődne erre, mert szerencsére erre is gondoltak. Aki nem rajong az irodája földszintjén található kifőzdéért, bátran ugorjon be egy wrapre, vagy ami még tutibb, a háromemeletes grilled cheese szendvicsre, mert az is nagyon ott van! (A vegáknak WARNING, a neve ellenére szalámi is van benne!) 

Cím: 1133 Budapest, Váci út 114. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?