A Black Sheep viszont több, mint egy debreceni kávézó. Szuper étlapjuk van, és a kaják minőségére, a hely hangulatára és a kiszolgálásra is ugyanúgy figyelnek, mint a pörkölésre. Hogy valamit jól csinálnak, az tuti, ugyanis 2020 végén Gyulára is berobbantak egy minőségi reggelizőhellyel.
De visszatérve Debrecenbe: már az utca elején sejtettem, hogy a környék egyik legnépszerűbb kávézója felé sétálok épp, ugyanis alig láttam szabad asztalt a teraszon, így inkább bent ültem le.
A szerény külsőhöz képest a kávéház belső tere kellemes meglepetés volt. A fehér téglafalak, a fadeszkákkal borított pult és a plafonról lógó ötletes kávéscsésze-dekor laza és hívogató, még a fekete mennyezet hangulatát is ellensúlyozni tudják ezek a kiegészítők. A fal menti polcrendszeren szép sorban kínálják magukat a saját pörkölésű kávéstasakok, a pult mögötti falat pedig a hely névadó lélekállata, a fekete bárány díszíti.
A debreceni kávézó viszonylag kicsi – mindössze 4 asztalkát kínáló – elülső része megtévesztő lehet, hátrébb további kisebb-nagyobb termet találtam, így rájöttem: nem csak napsütéses időben pöröghet ennyire a hely.
Az étlap egyszerű: pizza, hamburger, tészták és saláták… és egy kulturálisan eltévedt, de azért megbocsátható gyros. A pultnál egyébként helyben sütött kenyér és házi készítésű sütemény is választható, de erről majd később.
Saláta, ami nagyon kiadós?
Elsőként egy pirított mandulás friss salátát kértem, málnás vinaigrette-tel és grill camembert sajttal. (2590 Ft) A saláta maga jégsalátát és rukkolát takar, nem bonyolították túl, és szerintem ez nem is baj. A pirított mandula kellemesen bújt meg a levelek között (nem a tetejére volt szórva a megszokott módon), feldobta az egész élményt. A három grillezett camembert tallér a sali tetején kifejezetten kiadós ebéddé teszi az ételt – ha nem lett volna küldetésem, hanem csak egy gyors ebédre ugrottam volna be, nem is hiányzott volna semmi több. Ennek ellenére nekem mégsem lett a kedvencem ez az étel. A salátát előre bekeverték a konyhán a málnás vinaigrette-tel, így enyhén rózsaszínes kinézettel érkezett az asztalhoz, maga a szósz pedig túl édes volt az én ízlésemnek. Kicsivel bátrabb fűszerezéssel jobban ízlett volna.
A Black Sheep burger pont az ízlésem szerint készül
Másodikként inkább valami klasszikusra vágytam, így rendeltem egy Black Sheep burgert marhahúspogácsával (lehet kérni grill csirkemellel is). A húspogácsa 100% angus marhából készül, köretként pedig házi készítésű tallérburgonya érkezik. Ezen a ponton kell bevallanom, hogy a burgonya volt számomra a menü fénypontja. Tényleg érződik, hogy nem mirelit, hanem helyben készül. Forrón hozzák ki, kívül ropog, belül lágy, épp eléggé sós, és a hozzá kínált karakteres mustáros szószt pedig legszívesebben mindenre ráönteném. Szerintem egyszer simán visszamegyek három adag sült krumpliért, és az első piros lámpánál betolom a kocsiban ülve.
A hamburger és a krumpli egy nagyon trendi, számomra azonban picit kényelmetlen fadeszkán érkezik. Ez azért nem rontotta el a napom, evés közben hamar elfelejtettem. Bár nem kérdezték meg, de a hamburgerben a húspogácsa véletlenül pont úgy van készítve, ahogy én szeretem: jól átsütve. A fűszerezése is kifejezetten tetszik: minimalista (só és bors), de jó arányokkal, és így finom. A sajt szépen olvad, és a baconös hagymaszószt sem spórolták ki. A buci nagyon klasszik: semmi kovászolt, rusztikus, ropogós bagett, hanem a jó öreg, puha, édeskés és fényes tetejű zsömi. Akárhogy is nézzük, ez a kaja húsostól-köretestől úgy volt rendben, ahogy volt. (3290 Ft)
Roppanós házi krémes
A szemem (meg a becsületem) kívánta a desszertet. A látványpultban kitéve sorakoztak a házi sütik. Kértem hát egy francia krémest, és nem bántam meg. A krumpli után ez lett a második kedvencem aznap. Szép magas, a teteje jó roppanós cukormázas, maga a krém viszont nem túlságosan édes, és nincs is túlkeményítve, a villa nyomására szépen összeomlik. Éreztem minden falatnál, hogy nem nagyüzemi szalagról jött le, hanem a hátul berendezett házi cukiból származik. Jó nagy adag ez is, simán elég két embernek egy-egy kávé mellé. (990 Ft)
A Black Sheep kenyerét Szabi, a pék felügyeli
A pultnál egyébként házi péksütit és kenyeret is lehet venni, ha időben érkezik az ember. Mint megtudtam, mindezek Szabi, a pék szakmai felügyelete alatt készülnek. Nem csoda, hogy délután 4-re már nem maradt választék. Búcsúzóul rendeltem a pultnál egy lattét is (700 Ft), amivel elég boldogan sétáltam el a debreceni napsütésben. Sajnos a brunchról – ami reggel 9.00-től 14.00-ig érhető el – már lecsúsztam, mire odaértem.
Black Sheep Roastery & Coffee
Cím: 4024 Debrecen, Csapó u. 23.
Ha tetszett a Black Sheep cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!