A Felzabáltuk támogatója a
A Felzabáltuk támogatója a
A Felzabáltuk támogatója a
Meg kell hogy mondjam, a lángosteszteléssel kapcsolatban mindig is kicsit szkeptikus voltam. Nyaranta is csak egyszer-kétszer eszem lángost, és nem azért, mert nem szeretem, hanem azért, mert egyszerűen nekem olyan nagy és kiadós, hogy sosem bírok vele. A pizzával ellentétben elfelezni is nehéz, így mindig ott vagyok egyedül a maradékkal, ami legtöbbször a kukában végzi. Nem így Zsolti, aki egymás után hárommal is végzett a Dunakanyar lángosozóban, mint azt a videóban is láthatjátok.
Dunakanyar Lángos: pihepuha lángos, pár méterre a Dunától
Sokáig fel sem merült bennem, hogy lehet különbség két sajtos-tejfölös lángos között. De ahogy egyre több balatoni nyarat hagyok magam mögött, én is határozottan azt gondolom, hogy van különbség. Ezúttal pedig egy tényleg nagyon szuper helyre bukkantunk Zebegényben, a Duna-parttól mindössze pár méterre, ami – mint utólag kiderült – nemcsak nekünk tetszett, hanem több lángosrajongónak is régi kedvence már.
Mészáros László és felesége, Tézsla Andrea 5 éve sütik itt a lángost. Előtte is vendéglátással foglalkoztak, de Andinak csak hat éve jutott eszébe, hogy szívesen nyitna egy lángosozót. Főleg azért, mert hatalmas rajongója ennek az ételnek, de azért is, mert sokszor belefutott már rossz, rágós, olajos lángosba. Helyben felállított büféjüket hamar kinőtték, ezután szereztek egy halsütő kocsit, amit ők maguk építettek át, azóta ebben sütik a lángost. Ennek is icipici a konyhája, így tényleg csak lángossal és palacsintával foglalkoznak. De azzal is csak hétvégén, nagyon fontos hangsúlyozni, hogy nyáron sincsenek nyitva hétköznap, így olyankor ne keressétek őket!
Mindig friss a lángos a Dunakanyar Lángos Büfében
Mint mondják, leginkább azért, mert lángossütőjükben mindent maguk csinálnak: nemcsak a lángost sütik ők, hanem a bevásárlást is minden héten egyedül intézik, hogy biztosan jó minőségű alapanyagok érkezzenek a büfébe. Egy családias helyet szerettek volna, hiszen nagyon fontos számukra a vendégekkel való közvetlen kapcsolat, amit szerintük a vevőik igényelnek is. A büfében teljes a munkamegosztás: Andi süti a lángost, férje feltétezi, és egy kolléganő áll a kasszában. Többen a kis büfébe be sem férnének.
Andi a lángos tésztájára nagyon büszke és kényes. Sokáig kísérletezett rajta: teljesen tejmentes, csak növényi alapanyagokat tartalmaz. Egy semleges tésztát szeretett volna ugyanis, ami édes és sós feltéttel egyaránt jól működik. Hiszen, bár nekem ez elsőre furcsa volt, sokan kérik a lángost édes feltéttel is.
Naponta többször is dagaszt egy-egy forgalmas hétvégén, túlkelt lángost ugyanis nem szeretne a vendégeknek adni. Azt mondja, a lángostészta 2-3 óra kelés után lesz tökéletes, ha már túlkelt, akkor sem az íze, sem az állaga nem az igazi. Mint mondja, a „lángosnak lelke van”, nem lehet dagasztógéppel püfölni, mert az szétveri a tésztát. Ezért Andi mindig kézzel dagaszt, van egy kényelmes kis széke, amin közben üldögél. Nagyon szereti ezt a munkát, férjével az összes darabot szívvel-lélekkel készítik, sőt ők is minden munkanapot egy lángossal indítanak, hogy teszteljék a tésztát. Ahogy fogalmaznak, itt a vendégek kezébe csak tökéletes lángos kerül, ehhez azonban az is kell, hogy hétközben kipihenjék magukat és felkészüljenek a hétvégi rohamra.
Hogyan kell sütni a lángost?
A sütésnek is titka van: Andi nyújtás után azonnal a forró olajba ejti a tésztát, amit 40 másodperc alatt megsüt. Több nem kell neki, nehogy túlságosan olajos legyen. A tulajdonosok figyelnek arra, hogy mindig a vendég ízlése szerint készítsék a lángost. Szívesen tesznek rá bármilyen feltétet, és a sütésben is rugalmasak. Bár ők puha, vékony lángost készítenek, ha valaki ropogósan szereti, neki úgy sütik.
Náluk is a sajtos-tejfölös a legnagyobb sláger, így mi is azzal kezdtük a tesztelést. A tulajdonosok hangsúlyozták, hogy csak 20 százalékos tejfölt és valódi sajtot használnak, hiszen a növényi eredetű feltéteknek nincsen íze. Mivel sok a laktózérzékeny vendégük (ezért is laktózmentes a tészta), számukra tartanak laktózmentes tejfölt és sajtot is. Én a puha lángos híve vagyok, nem a ropogósé, így nekem nagyon ízlett a Dunakanyar lángosa, bár őszintén szólva lehetne kissé vastagabb. Én azt szeretem, ha jól megfigyelhetők a szélén a hólyagok.
Kiadós, laktató, finom
A feltétre nem lehet egy percig sem panasz, valóban jó minőségű és sok. Mint mondtam, én csak csipegettem, Zsoltinak azonban rögtön lecsúszott egy sajtos-tejfölös, úgyhogy rendelt is gyorsan egy töltöttet, abból is a sajtos-tarjásat. Ez aztán igazán durván meg volt rakva töltelékkel, rengeteg benne a hús és a sajt, ennek ellenére Zsolti még szívesen tett volna egy kis tejfölt is a tetejére. Nincs akadálya ennek sem, mint említettem, bármit elkészítenek a vevő kérésére. Nekem egy kicsit sok volt benne a lila hagyma, ha valaki nem akkorra hagymarajongó, kérje anélkül.
Ezután következett specialitásuk, a juhtúrós-baconös lángos, amiről Zsolti hiányolta az erős juhtúrós ízt. Én is hatalmas juhtúrórajongó vagyok, de nekem a rásütött bacon miatt így is hozta a kellemes, sós ízvilágot. Összességében mindegyik típus nagyon ízlett, és fontos kiemelni a lángosárak követőinek, hogy mindegyik 2000 Ft alatt volt.
Lekváros lángos? Igen!
Már indultunk volna, amikor eszembe jutott, hogy Andi említette, hogy édes lángost is készítenek. Bár hangsúlyozom, hogy ez nincs kiírva, de külön lehet kérni a lekváros, mogyorókrémes és kakaós változatot. A kakaós lángos nekem továbbra is bizarrnak tűnik, de egy baracklekvárosat így a végére a sok tejföl után bevállaltam, gondoltam: egyszer az életben megkóstolom. És hatalmas meglepetésben volt részem.
Azt nem mondom, hogy ez lett az új kedvenc ételem, de bevallom, hogy nagyon ízlett, és hiába a sok kóstolás, majdnem az egész lecsúszott. Mondhatnánk persze, hogy ez olyan, mint egy fánk, de ezzel a vékony, tejmentes, olajmentes tésztával tényleg egészen más élményt adott. Kiadós, hatalmas adagok, kedves kiszolgálás jellemzi a Dunakanyar lángosozót, szép környezetben, pár méterre a Dunától. Szerintem még egy külön kirándulást is megér!
Dunakanyar Lángos Büfé
Cím: 2627 Zebegény, Zebegényi hajóállomás (112 1 hrsz.)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!