A Pasta Siena azonban pont megfelel ezeknek a kritériumoknak, és igazi olasz hangulatot teremt Veszprém szívében. A street food üzlet 2022 novemberében nyitott meg, és bár egyre többekhez jut el a híre a helyiek körében, még mindig kevesen fedezték fel maguknak. Pedig Veszprém sétálóutcájától nagyjából 2 percre található, a Szabadság téren, aminek a neve is tökéletesen illik a tésztázó hangulatához.
A Pasta Siena ötlete Olaszországból indult
Bató Janó, a tulajdonos mesélt nekünk róla, hogy a pastázó ötletét egy sienai családi nyaralás adta. Ott találkoztak egy olyan hellyel, ami előtt hatalmas sor kígyózott, és míg az olasz mamma a tésztákat főzte, unokái az összeállításban segítettek neki. Nemcsak a finom tészták varázsolták el, hanem a hangulat is, amiről úgy gondolta, hogy jó lenne elhozni a Balaton környékére is. Ám az ötlet megvalósítása 6 évig váratott magára. Egyszerűen nem találta meg hozzá az ideális helyet, valahogy nem illett volna egy balatoni lángosozó mellé. De megérte a várakozás, ugyanis a téren, ahol megnyitottak, sikerült megteremteniük az olasz hangulatot.
A Pasta Siena nem rendelkezik beltéri egységgel, a kiadóablak előtt található pár asztal, amit a közeljövőben terveznek bővíteni. Emiatt hűvösebb időben érdemes elvitelre kérni, azonban ha éppen jó idő van és a süt a nap, akkor kellemes olaszosan az utcán ücsörögni. És arra is számítsatok, hogy Janónak biztos lesz pár kedves szava hozzátok, mivel lelkesedik a megvalósított üzletért, és örömmel fordul minden vendéghez.
Kicsi étlap – nagy adag tészták
Jelenleg az étlap hat elemből áll, de még bővülni fog időszakos tésztákkal is. Nemcsak a szószt választhatjátok ki, hanem a tészta fajtáját is, most épp pappardelléből, pennéből és gluténmentes pennéből kérhetitek a kajátokat. Míg a legtöbb alapanyag, például a szilvaparadicsom és az olívaolaj Olaszországból érkezik, addig a tésztákat a magyar Míves Tészta Manufaktúra készíti. Janó leginkább a pappardellét ajánlja, ami különleges eljárással készül. A tészták különlegessége, hogy bronzlapon készítik őket egyfajta lassú technológiával, a tészta felülete szélesen barázdált. Ennek köszönhetően a szószok jobban rajta maradnak a tésztán. Az olasz tésztaműhelyek nem gyártanak exportra tésztát, csak a saját régiójukat fedik le vele, azonban a magyar kézműves termékekre sem lehet panasz. A Pasta Sienában száraztésztát is lehet vásárolni, az pedig jövőbeli terv, hogy a szószokat is hazavihessék a tésztarajongók magukkal.
A tésztákat egyébként állati eredetű összetevők nélkül készítik, vagyis teljes mértékben vegánok. Veszprémben kifejezetten vegán éttermet nem találni, így szerették volna megszólítani ezt a közösséget is, azonban nem ez a fő irányvonala kommunikációjuknak. Janó párja, Juci vegán, és ez is motiválta őket, hogy állati összetevők nélkül is laktató és komplex tésztákat készítsenek. Természetesen érkeznek kérések, hogy hozzák be a kínálatba a húst, de kitartanak a döntésük mellett, azért is, mert az olasz konyha nem feltétlenül a hús körül forog.
A tészták egy praktikus elviteles dobozban kerülnek ki a pultból, és egy adag 150 gramm tészta szárazon, ami kifejezetten nagy adag. A legolcsóbb tészta 1490 Ft, a legdrágább pedig 2390 Ft-ba kerül.
Pomodoro
A pomodoro a legalapabb olasz tésztaszósz, és a maga egyszerűségében az egyik legzseniálisabb is. A jó minőségű paradicsom egy kis bazsalikommal igazán ízletes, és egy kézműves tésztával kiegészülve tökéletes ebéd vagy vacsi. A pomodoro szószhoz pappardellét választottam, és a kedvenc párosításom lett. Díszítés gyanánt került rá egy kis vegán parmezán, vagyis sörélesztőpelyhes magkeverék, olívabogyó és madársaláta képében pedig egy kis friss zöld is. Ez a tészta ékes bizonyítéka annak, hogy minőségi alapanyagok használatával mennyire könnyű jó ételeket készíteni.
Vegán bolognai
Sokak kedvence a bolognai a Pasta Sienában, ami itt borsófehérje-granulátumból készül, amit a darált hús helyettesítésére szokás használni. Érződik a szószon, hogy nem valódi hús, a zsírosság hiányzik belőle, de fűszerezésében és állagában kifejezetten hasonlít a bolognaira. A „kamuhúsoktól” ódzkodni szoktam, azonban ennek nincs semmi kellemetlen mellékíze. Az étlapon szerepel a másik nagy olasz klasszikus, a carbonara is, természetesen ez is vegán formában.
Vittá
Harmadiknak egy olyan tésztát választottam, ami nem a paradicsomos ízvilágot képviseli, hanem a kaliforniai paprika kap főszerepet benne. A vittá nem más, mint egy pikáns mediterrán szósz grillezett kaliforniai paprikából, chilivel, kurkumával és lime-mal. Ezt a szószt a csípős ételek kedvelői nagy eséllyel szeretni fogják. Megkóstoltam a durum- és a gluténmentes pennét is, utóbbi nagyon meglepett, hiszen nehezen tudtam megkülönböztetni a durumtól. Egyáltalán nem jellemző rá az a szárazság, ami az alternatív lisztekkel készülő tészták esetén tapasztalható, és szerintem szuper, hogy az ételérzékenyekre is gondolnak.
A veszprémi éjszakai élet hálás lesz a pastákért
Veszprém az utóbbi időben sokat fejlődött gasztronómia terén is, több minőségi hely is nyílt, hiszen idén Európa kulturális fővárosa. Azonban éjszakai élet tekintetében még mindig nem áll annyira jól, egy átmulatott este után nehéz olyan helyet találni, ami nyitva van, főleg, ha a minőség is szempont. Remélhetőleg az űr betöltésében szerepe lesz a Pasta Sienának is, ugyanis hétvégente éjszakába nyúló nyitvatartassál várják a tésztarajongókat.
Bátran ajánlom a Pasta Sienát, ha minőségi street foodra vágynátok, és az se tántorítson el titeket, hogy nem tartalmaznak húst az ételeik, mert enélkül is jól fogtok lakni. Érdemes akkor menni, amikor jó idő van és süt a nap. Nagyon hangulatos az üzlet előtt üldögélni, hallgatni a hangszórókból szóló olasz zenét, és az olaszosan közvetlen Janóval csevegni.
Pasta Siena
Cím: 8200 Veszprém, Szabadság tér 12.
Ha tetszett a Pasta Siena cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!