Hirdetés

Bakelitórásból brunchozó: a VINYL & WOOD senkit nem hagy reggeli nélkül!

Meggyes-mákos palacsinta

Hamar el fog fogyni!

Cukormentes zserbó

Picit kevesebb bűntudat fog gyötörni
Hirdetés

Bakelitórásból brunchozó: a VINYL & WOOD senkit nem hagy reggeli nélkül!

Hirdetés
A következő megálló: Wesselényi utca, Erzsébet körút. Ha ezt halljátok a 4-es, 6-os villamoson, egyben biztosak lehettek: 5 percen belül egy tuti brunchozóba botlotok!
Hirdetés

Azért persze nem árt tudni, merre induljatok, ha a belvárosi bulinegyed környékén kap el a reggeliéhség. A VINYL & WOOD – Get Lost in Wonderland nevű helyet a Wesselényi utca 23-as szám alatt keressétek! Ne tévesszen meg, hogy nem árad belőle croissant-illat, és a névnek, ami magyarul annyit tesz, hogy „műanyag és fa”, semmi köze a menühöz. Ellenben a hely sztorijához annál több! 

Bakelitóráktól a brunchig

A VINYL & WOOD mögött három fiatal srác, Nick Balázs, Farkas Dani és Sződi Tamás áll, akik a munkán kívül is szoros barátságban voltak és vannak a mai napig. Közgazdászként végeztek, de a száraz papírmunkák és táblázatok helyett (illetve mellett) valami izgalmasabbal is akartak foglalkozni. Az eredeti koncepció nem egy minőségi reggelizőhely kialakítása volt, egy designer webshop átvevőhelyeként működtek. 

„A fő termékeink anno a bakelitórák voltak, de hazai tervezők egyéb tárgyait is árusítottuk” – meséli Balázs.

(Ha valakinek nem esne le elsőre, a bakelitórák bakelitlemezből készült faliórák, de nem „sima”, hanem extra formákra vágott kivitelben! :D) 

A Wesselényi utca 35-ben található kis üzlet viszont lassan kezdett szűkössé válni. Ahogy ilyenkor az amerikai filmekben, és amúgy az életben is lenni szokott: a sors közbeszólt, és előremozdította a lelkes kis csapatot.

Vinyl & wood
Fullextrás bakelitórák (Fotó: Vitális Lilla)

Sörözésből VINYL & WOOD

A triumvirátus gyanútlanul indult sörözni a Madách térre, amikor beütött a szikra.

„Sétáltunk a Wesselényi utcában, és megláttuk, hogy kiadó a 23-as szám alatti üzlethelyiség. Átbeszéltük a dolgokat, és arra jutottunk, hogy érdemes a kis üzlet után a következő szintre lépni” – tudom meg Balázstól. 

Összefogtak hát, és minden közgazdász tudományukat bevetve belekezdtek a projektbe.

„Az üzlettel együtt fejlődünk mi is, gazdaságilag és minden téren. Ma már folyamatos statisztikáink vannak, és tudatosabban építjük a vállalkozást” – meséli Balázs.

A nézelődéshez a szendvicsek és sütik mellett spéci olasz kávéval tették függővé a vásárlókat.

„Az újhullámos specialty kávék helyett úgy gondoltuk, a jó olasz kávék piaca kevésbé telített, így ezzel kezdtünk foglalkozni” – magyarázza Dani.

A reggeliző-brunch vonal mindig is a szívük csücske volt, és mivel a környéken kevés az ilyen jellegű hely, ezt szemelték ki. A nyitás utáni elsöprő sikert viszont a Covid koronázta meg, így két hónap után bezárásra kényszerültek.

„A karantén alatt elkezdtünk ebédmenüvel foglalkozni. Maszkban, saját kocsival hordtuk ki az ételt, hogy legyen némi bevételünk, közben pedig a konyha felújításán dolgoztunk.” 

A vírus (azóta éppen) lecsengett, így az újranyitás után semmi sem állt a VINYL & WOOD útjába, hogy felrázza a 7. kerületi brunch életérzést. 

Vinyl & wood
A csapat: Balázs, Gábor és Dani. (Fotó: Vitális Lilla)

Toast és brunch egész nap 

Hétfőtől vasárnapig, 8 és 17 óra között megállás nélkül pörög a konyha. Jó időben a terasz tömve van, de a földszinten kívül a galéria is kínál pár szabad helyet. Az asztalok elrendezése szellős, nem érezzük a szomszéd rántottájának az ízét a szánkban, miközben épp palacsintát eszünk. 

A rántottán és a palacsintán kívül viszont a hely fő attrakciója a toastszendvics. Az étlap egy oldalból áll, de meglepő, mennyi íz fér el néhány sorban! 

„Az egy dolog, hogy kitalálunk valamit, ami szerintünk finom és jól hangzik, de az elkészítés is fontos szempont” – magyarázza Balázs. A séf Nemcsek Gábor, aki Balázzsal és Danival közösen alkotja meg elméletben és gyakorlatban az ínycsiklandó fogásokat. 

Köztudott azonban, hogy egyedül uncsi a brunch(i), szóval last minute lecsaptam Lillára, hogy tartson velem végigenni a finomságokat. 

Vinyl & wood
Indulhat a habzsi-dőzsi! (Fotó: Vitális Lilla)

Rántotta, ahogy még nem etted

A jól bevált kombinációk kreatív köntösbe bújtatva várják, hogy asztalra kerülhessenek. A VINYL & WOOD tojásos reggelije újragondolt rántottás smørrebrød néven is futhatna. A 3 tojásból készült rántotta ugyanis nem a kenyér mellett, hanem a szép szelet kovászos kenyérEN, mintegy nyitott szendvicsként érkezik. A három tojás inkább sok, mint kevés, így legalább olyan vastag, mint a kenyérszelet. Extra feltétekkel variálható, és mivel a sajt a világ nyolcadik csodája, természetesen mi ementálisat kértünk. Puha, kellően szaftos és sós volt, ráadásul hihetetlenül laktató! A friss zöldség és a bazsalikomos paradicsomsalsa(szerűség) hibátlan választás mellé, jót tesz a savak egyensúlyának. (Ennek köszönhetően nem telítődtünk el annyira, hogy leforduljunk a székről.) Az ára 1500 Ft, a plusz feltétek 300-700 Ft-ba kerülnek.

Vinyl & wood
Rántotta by VINYL & WOOD. (Fotó: Gedeon Lili)

Toast a négyzeten

A 8-féle toast közül már napokkal ezelőtt kiszemeltem a kecskesajtosat. Egyrészt mert imádom, másrészt még sehol sem láttam balzsamecetes lilahagyma-lekvárral, rukkolával, sült körtével és sózott dióval kombinálva. Ahogy ezt most leírtam, újra megkívántam… Azt hiszem, ez mindent elmond, hibátlan volt! Lilla majdnem kicsalta Gábor titkos receptjét, de csak annyit árult el végül, hogy a marinált körte az oka mindennek… Fő a titokzatosság, így kell törzsvendégeket szerezni! Az ára 2500 Ft.

Vinyl & wood
A legtutibb kecskesajtos toast. (Fotó: Gedeon Lili)

Lilla egy BLT, azaz bacon, lettuce (saláta) and tomato (paradicsom) toastra csapott le. A választását az is segítette, hogy avokádó és egy tükörtojás is csücsült a kenyérszeleten, amit egyébként a szinte szomszédos Arán pékségből szereznek be.

Én személy szerint nem vagyok a „folyós” tükörtojások és a bacon híve, de a VINYL-es verziót nem tudtam kóstolás nélkül hagyni, pláne, miután láttam Lilla elégedett arcát. A kecskesajtosat nem cseréltem volna el rá, de szinte bármelyik otthoni reggelimet gondolkodás nélkül. 😀 Az ára 2500 Ft.

Vinyl & wood
BLT! (Fotó: Gedeon Lili)

Amerikai palacsinta juharsziruppal és friss gyümölcsökkel 

Az édes frontot granola és palacsinta képviseli. A juharszirupos palacsintával bármikor meg lehet(ne) vesztegetni, így nem volt kérdés, hogy megkóstoljuk a VINYL & WOOD kalóriabombáját. A pihe-puha palacsintát érdemes pár percig állni hagyni az édes szirupban, hogy mééég jobban magába szívja, és mééég jobban cukorsokkot kapjatok. Persze a friss bogyós gyümölcsök enyhítenek a gejl érzeten, szóval megfontoltan mindenből jusson a villátokra, ahogy eszitek! Az ára 1500 Ft.

Vinyl & wood
A nyári test télen készül…:D (Fotó: Gedeon Lili)

Elefántcsontparttól Kanadáig

A falon függő térkép mintegy mellékelt ábraként mutatja, honnan érkeztek már vendégek a VINYL & WOOD falai közé. Szinte nincs olyan része a világnak, ahonnan ne lett volna látogató, ezért viszont nincs kifejezetten törzsközönség. A turisták ugyanis jönnek-mennek, és ha meg is jegyzik a nyugat-európai szintű vendéglátást és kínálatot, nem feltétlen térnek vissza minden szombaton reggelizni. Szerencsére viszont az utóbbi időben a magyar vendégek körében is elkezdett kialakulni egy kis közösség. Többen hiszik azt, hogy a VINYL & WOOD egy bakelitlemezbolt. Bár lemezek nem, de egyedi designer holmik még mindig elérhetők az üzletben, a napszemüvegtől a kulacsig, és persze néhány bakelitóra is függ a falon, amire meg lehet egyezni… Aki pedig már egyszer belépett, könnyen elcsábul legalább egy forró kávéra, és jó eséllyel máskor is beugrik, célirányosan egy kapucsínóért. 

Vinyl & wood
Te honnan jöttél? (Fotó: Vitális Lilla)

Balázs és Dani folyamatosan azon fáradozik, hogy vonzó programokat hozzon a VINYL-be látogatóknak. A jövőben tervezik, hogy egy laza, bulival egybekötött vacsorasorozattal is előrukkolnak, és a terasz téli kihasználtságán is ezerrel dolgoznak.

Egy biztos: ha kényeztetni szeretnétek magatokat, és nagyvárosi, mégis közvetlen atmoszférában reggeliznétek olyat, amit otthon nem (gyakran) készítetek, pattanjatok villamosra! Nincs is jobb egy reggelizős randinál, aki szép, az reggel is szép, szóval bátran vegyétek be a belvárost, ne csak este induljatok a bulinegyed felé! 😀 

Cím: 1077 Budapest, Wesselényi utca 23.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?