Hozzávalók
A tésztához:
- 180 g liszt
- 1 csipet só
- 95 g vaj
- 50 g porcukor
- 45 ml tejföl
- 1 db tojássárgája
A krémhez:
- 250 ml tej
- 4 db tojássárgája
- 3 ek porcukor
- 1 tk liszt
- 100 ml hideg tejszín
A rebarbarához:
- 3 - 4 szál rebarbara
- 200 ml víz
- ½ db vaníliarúd kikapart magjai
- 6 ek cukor
A díszítéshez:
- porcukor
- pirított mandulaszeletek
Hozzávalók
A tésztához:
- 180 g liszt
- 1 csipet só
- 95 g vaj
- 50 g porcukor
- 45 ml tejföl
- 1 db tojássárgája
A krémhez:
- 250 ml tej
- 4 db tojássárgája
- 3 ek porcukor
- 1 tk liszt
- 100 ml hideg tejszín
A rebarbarához:
- 3 - 4 szál rebarbara
- 200 ml víz
- ½ db vaníliarúd kikapart magjai
- 6 ek cukor
A díszítéshez:
- porcukor
- pirított mandulaszeletek
Imádjuk, mert különleges
A rebarbara nem egy klasszik alapanyag, néha azonban érdemes a jól bevált alapanyagokat lecserélni és vele dolgozni, mivel nagyon frankó sütik születhetnek a hozzáadásával. Egy rebarbarás pitével például bárkit le tudtok venni a lábáról, arról nem is beszélve, hogy számos hasznos alapanyag van ebben a hozzávalóban. Ez a recept isteni krémes, rebarbarás és baromi dögösen néz ki. Próbáljátok ki, ez a recept biztosan nyerő lesz!
Hogyan készül a rebarbarás pite?
A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat, becsomagoljuk és 30 percre hűtőbe rakjuk. A rebarbarákat 3-4 darabba vágjuk, de csak a végek eltávolítása és meghámozás után. Egy lábasban összeforraljuk a vizet, a cukrot, a vaníliarúd kikapart magjait és 2-3 percre beledobjuk a rebarbarákat, majd kihalásszuk őket. A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk, a formába simítjuk, levágjuk a lelógó széleket, 180 fokos sütőben először 10 percig nehezékkel (alufóliát rakunk a tésztára és erre szórjuk a babot vagy lencsét…stb), majd további kb. 20 percig nehezék nélkül sütjük.
Hogyan készül a krém?
A krémhez a tejet, a tojássárgáját, a porcukrot és a lisztet összekeverjük és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg pár perc alatt pudingállagú krémet kapunk. Lefedjük egy kis darab folpackkal és kihűtjük. A kihűlt krémalapot robotgéppel kikeverjük és hozzákeverjük a felvert tejszínhabot. A krémet a kihűlt tésztába simítjuk, rárakosgatjuk sorban a rebarbarákat, megszórjuk porcukorral és az enyhén lepirított mandulaszeletekkel. Ezzel el is készültünk az isteni süteménnyel, mehet a tálalás!
Hogyan lesz még finomabb? Tippek és trükkök
- Azért szükséges a hűtőbe tenni a tésztát, mert a kézzel való gyúrástól kissé megolvadhat a benne lévő vaj. Ha visszarakjuk a hűtőbe, egyrészt könnyebb vele dolgozni, nem ragad annyira, másrészt a tészta is omlósabb lesz sütés után.
- Ez a recept egy téglalap alakú kb. 30×9 cm-es formához való, de egy klasszikus, kerek, 22-24 cm átmérőjű formához is elegendő.
- Az oldaláról történő esetleges lefolyás és a tészta felpúposodása miatt ajánlott nehezéket rakni a sütés első részében a tésztára.
- Mi légkeveréses beállítással dolgozunk szinte mindig, de alsó-felső sütéssel is remekül működik ez a pite recept.