Hozzávalók
- 375 ml langyos tej
- 35 g kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 840 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 7 g só
- 2 db tojás
- 180 g puha vaj
A kenéshez
- 1 db tojás
A tetejére
- 1 tk fekete szezámmag
- 1 tk fehér szezámmag
- 1 tk nagy szemű tengeri só
Húsvéti sós kalács
Hozzávalók
- 375 ml langyos tej
- 35 g kristálycukor
- 25 g friss élesztő
- 840 g finomliszt + a nyújtáshoz
- 7 g só
- 2 db tojás
- 180 g puha vaj
A kenéshez
- 1 db tojás
A tetejére
- 1 tk fekete szezámmag
- 1 tk fehér szezámmag
- 1 tk nagy szemű tengeri só
A húsvéti sós kalács első lépéseként a langyos tejben elkeverjük a cukrot és belemorzsoljuk a friss élesztőt. Szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy 6 perc alatt felfusson.
Egy dagasztógép üstjébe mehet a liszt, a só, a tojások, majd az élesztős tej. Elkezdjük összedolgoztatni a tésztát, és közben hozzáadjuk a kis kockákra vágott puha vajat. Addig dagasztjuk, amíg egy szép fényes, egynemű tésztát nem kapunk. A tésztát légmentesen lezárjuk, majd 60 percet szobahőmérsékleten kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk. Kettéosztjuk, mindegyik felet négy egyenlő részre vágjuk, kihengereljük, és négyes fonással megfonjuk mindkét kalácsot. Lefedve még 30 percet kelesztjük a kalácsokat szobahőmérsékleten, majd lekenjük őket a felvert tojással, megszórjuk a kétféle szezámmaggal és a nagy szemű sóval. 180 fokra melegített sütőben 30-35 percig sütjük őket.
- Elkészítési idő: 30 perc
- Pihentetési idő: 90 perc
- Sütési idő: 35-40 perc
Ha tetszett a recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!