Hozzávalók
- 400 g finomliszt + 20 g a nyújtáshoz
- 1 tk só
- 100 ml aludttej
- 250 ml víz
- 1 tk szódabikarbóna
- 400 g sertészsír
A tálaláshoz
- 300 g baracklekvár
Rongyos lapótya
Hozzávalók
- 400 g finomliszt + 20 g a nyújtáshoz
- 1 tk só
- 100 ml aludttej
- 250 ml víz
- 1 tk szódabikarbóna
- 400 g sertészsír
A tálaláshoz
- 300 g baracklekvár
A rongyos lapótya elkészítéséhez a lisztet, a sót, az aludttejet, a vizet és a szódabikarbónát egy keverőtálba tesszük és kb. 8 perc alatt összedolgozzuk, majd gombócot formázunk a tésztából és fóliával letakarva szobahőmérsékleten 30 percet pihentetjük. Lisztezett felületen 0,5 cm-es vastagságúra nyújtjuk a tésztát. A zsírból 100 grammot felolvasztunk és megkenjük vele a tésztát, majd mintha csigát készítenénk, a hosszabbik oldalától indulva feltekerjük azt.
5 cm vastag szeleteket vágunk belőle, lefektetjük a „csigákat”, egy sodrófa segítségével kb. 0,5 cm vastag kör alakra nyújtjuk őket és bő, forró zsírban oldalanként kb. 1-1 perc alatt készre sütjük. Konyhai papírtörlővel leitatjuk a felesleges zsírt és ízlés szerint lekvárral vagy tejföllel megkenve tálaljuk. Én most az előbbi mellett tettem le a voksom.
- Elkészítési idő: 50 perc
- Pihentetés: 30 perc
Ha tetszett a rongyos lapótya recept, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!