Hozzávalók
A pizzatésztához
- 15 g só
- 830 g 00-ás pizzaliszt
- 20 g cukor
- 2 g friss élesztő (ez 2 db zöldborsó méretű golyó)
- 500 ml víz
- 1 ek olívaolaj
A szupersajtos szószhoz
- 500 ml tej
- 50 g parmezán sajt
- 50 g cheddar
- 1 púpozott tk liszt
- 1 tk só
- 1 tk őrölt bors
- 2 csipet kakukkfű
A paradicsomszószhoz
- 1 konzerv paradicsom (polpa, 400 g)
- 1 púpozott tk só
- 1 púpozott tk oregánó
Az összeállításhoz
- 2 marék kukoricaliszt
- 1 csokor bazsalikom
- 400 g pizzamozzarella
Hozzávalók
A pizzatésztához
- 15 g só
- 830 g 00-ás pizzaliszt
- 20 g cukor
- 2 g friss élesztő (ez 2 db zöldborsó méretű golyó)
- 500 ml víz
- 1 ek olívaolaj
A szupersajtos szószhoz
- 500 ml tej
- 50 g parmezán sajt
- 50 g cheddar
- 1 púpozott tk liszt
- 1 tk só
- 1 tk őrölt bors
- 2 csipet kakukkfű
A paradicsomszószhoz
- 1 konzerv paradicsom (polpa, 400 g)
- 1 púpozott tk só
- 1 púpozott tk oregánó
Az összeállításhoz
- 2 marék kukoricaliszt
- 1 csokor bazsalikom
- 400 g pizzamozzarella
PIZZATÉSZTA
A tészta összeállításával kezdünk. A sót egy tál aljára szórjuk, majd ráöntjük a pizzalisztet, amiben ezután egy kis mélyedést alakítunk ki, hogy majd abban futtassuk fel az élesztőt. A mélyedésbe beletesszük előbb a cukrot, majd az élesztőt, majd felöntjük egy kis vízzel.
A KÉTFÉLE SZÓSZ ELKÉSZÍTÉSE
Amíg az élesztő felfut, elkészítjük a szószokat. A sajtszószhoz felforraljuk a tejet. A kétféle sajtot elkeverjük a liszttel, a sóval, a borssal és a kakukkfűvel, majd hozzáadjuk a felforralt tejhez, és addig kevergetjük, amíg krémesre forr.
A paradicsomszószhoz a paradicsomot összeforraljuk a sóval és az oregánóval, így a paradicsom jelentősen veszít a nedvességtartalmából.
Ha az élesztő felfutott (ez szobahőmérsékleten kb. húsz perc), hozzáadjuk a tésztához az olívaolajat, és a maradék vízzel még a tálban összekeverjük. A továbbiakban gépben vagy kézzel dagasztjuk – kb. 20 percig. Akkor jó a tészta, ha nem ragad a munkalapra vagy a tál oldalára, illetve ha a felülete sima és rugalmas.
A tésztát öt egyenlő részre adagoljuk, majd szép kerekre formázzuk, a tetejüket megolajozzuk, és egy vékonyan kiolajozott tepsiben letakarva 4–24 órán át kelesztjük.
FORMÁZÁS
A pizzatészta formázásához a munkaasztal felületét vastagon megszórjuk a kukoricaliszttel, majd rátesszük a megkelt tésztát, és azt is finoman megszórjuk. Középről kifelé haladva, körkörös mozdulatokkal kb. 30 cm átmérőjűre nyújtjuk a kezünkkel. Megkenjük egy-két evőkanál paradicsomszósszal, rátesszük a friss bazsalikomot, és ráadagoljuk a szupersajtos szószt, valamint az időközben felvágott pizzamozzarellát.
A sütőnkkel elérhető legmagasabb hőmérsékleten addig sütjük, míg a széle megbarnul.
Tipp: Minden esetben pizzalisztet használjunk a tészta összeállításához! Az olívaolaj jelentősen befolyásolja a kész pizzánk illatát!
A filmben bemutatott pizzatésztát formázás után több mint 20 órán át, fóliával letakarva, hűtőben kelesztettem, majd a nyújtás előtt legalább 2 órán át pihentettem szobahőmérsékleten.
SAJTOS PIZZA SÜTÉSE
Használtam néhány eszközt, ami egyrészt megkönnyítette a munkám, másrészt jelentősen befolyásolta a pizza minőségét:
A legtöbb profi pizzát 400 fok felett, és egy perc alatt sütik az olaszok, azonban a legtöbb sütő a háztartásokban csupán 200-300 fokra melegíthető fel. Amiben én sütöttem, 230 fokra képes, viszont amikor kinyitjuk a sütőt, hogy betegyük a pizzánkat, akár 50 fok hővesztéssel is számolhatunk. Ezért kiegészítésként pizzakövet használtam, hogy a hővesztés, illetve a visszapótlás optimálisabb legyen. Ezzel a kiegészítéssel 8-10 perc alatt tudjuk készre sütni a pizzát. Ha kő nélkül sütünk, a sütési idő 15 perc körül várható.
Ha tetszett a Reszkessetek, betörők!-sajtos pizza receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!