Így veheted rá a gyerekedet a mozgásra!

Hirdetés

Így veheted rá a gyerekedet a mozgásra!

Hirdetés
Mindenki tudja, hogy a sport fontos, ám arról már keveset beszélünk, hogyan szerettessük meg a gyerekkel a mozgást. Nézzük, miként kerülheted el, hogy a gyerek csak a tévé előtt üljön.
Hirdetés

Hiszed vagy sem, de szülőként sokat tehetsz azért, hogy a gyereked megszeresse a mozgást, és a sport a mindennapi élete része legyen. A legjobb módszer erre a példamutatás. Igen, bizony, nem elég, ha a fotelban ülve, egy könyv vagy a tévé mellől papolsz a fiadnak, hogy fontos a mozgás. Ám ha te is eljársz úszni, futni, bicajozni, tornázni, vagy egyszerűen csak az autó helyett sokszor választod a sétát, máris könnyebb dolgod lesz. Persze ez nem jelenti azt, hogy ha te imádsz futni – télen, nyáron, sárban, hóban is szívesen húzod magadra a futócipőt –, akkor a gyerek is odáig lesz ezért a mozgásformáért.

Sok mindenen múlik, hogy kinek melyik sportág jön be. Egyrészt függ a gyerek testalkatától, a személyiségétől, és persze az edzők, társak is hatással vannak arra, hogy jól érzi-e magát abban a bizonyos közegben.

Mit tehetsz szülőként? Egyszerű! Ahogy már említettük, mutass jó példát, és ismertess meg minél több sportágat a gyerekkel. Engedd, hadd válassza ki ő, mivel szeretne foglalkozni. Ha fiú létére táncolna, akkor add meg neki a lehetőségét, hogy kipróbálja. Lehet, hogy ezzel élete álmát teljesíted, de az is lehet, hogy egy-két hónap után rájön, ez nem az ő világa. De a lányodnak is engedd meg, hogy kipróbálja az aikidót vagy a bokszot, ha éppen ahhoz van kedve. Aztán majd meglátjátok, mi sül ki ebből.

gyerek mozgás

Persze előfordulhat, hogy a gyerekednek gőze sincs arról, melyik sporthoz lenne kedve. Na, ilyenkor a szülőnek kell okosnak lennie. Nézzünk néhány támpontot, ha neked kell kitalálni, mivel próbálkozzatok.

Számít a kor

Mindenki tudja, hogy más sportolási lehetőséget kell biztosítani egy két- vagy hároméves gyereknek, mint, mondjuk, egy tízévesnek. Óvodáskorban még inkább az önfeledt mozgásos játék a legjobb, de ha van rá lehetőségetek, közösen is tornázhattok, akár otthon, vagy épp egy csoportos órán. Persze mindenképpen olyan tornát érdemes választani, amely gyerekeknek szól. A zenés, mesés tornaórákat biztos nem unja meg egyhamar a kicsi.

6 és 13 év között

Gondolj bele, te tudtad kisiskolás korodban, mi szeretnél lenni? Nem igazán, ugye? Akkor egy gyereknek honnan kellene tudnia, melyik sportot kedveli, pláne, ha mondjuk csak a focit vagy az úszást ismeri? Éppen ezért akkor teszed vele a legjobbat, ha ebben az időszakban minél többfajta sportággal megismerteted. Látogassatok meg együtt több egyesületet, és döntsetek közösen. Soha ne kényszerítsd rá valamire, amit te szeretnél, de ő tiltakozik ellene.

Kinek melyiket?

Ahogy már említettük, a gyerek személyisége is számít a sportág kiválasztásakor. Ha például szeret egyedül lenni, félénk, akkor inkább a futás vagy az úszás legyen a kiindulópont. Később aztán jöhetnek a csapatjátékok is, hogy könnyebb legyen a szocializáció. Amennyiben viszont igazi közösségi ember, aki a barátok körében érzi magát a legjobban, akkor a csapatjátékokkal érdemes kezdeni. A rengeteg fölösleges energiával rendelkező, izgága gyerek pedig bátran próbálja ki a küzdősportokat.

gyerek mozgás

Amit még nem árt számításba venni

Van még néhány praktikus tanács, amelyet nem árt megfontolni. Hiába szereti, mondjuk, az állatokat, ha a legközelebbi lovardához több óra alatt juttok csak el. Ilyenkor érdemes átgondolni, ez vajon belefér-e az időtökbe rendszeresen.

És tetszik, nem tetszik, bizony az anyagi lehetőségeket is figyelembe kell venni. Mennyibe kerül az óra? Esetleg kell-e hozzá drága felszereléseket venni? És van-e rá keret? Mert hiába jó sport a vívás, ha nem tudod állandóan cserélni a felszerelést, ahogy nő a gyerek.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Még több cikk anyunak és apunak:

A nagy kérdés: ne adjunk zsebpénzt a gyereknek?
Főzés gyerekekkel: álom vagy rémálom?
5 egészséges süti a legkisebbeknek

Kép és gif: Freepik, Giphy

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?