A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 1 db füstölt csülök (1,7 kg/db)
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (120 g /szál)
- 4 db babérlevél
- 1 fej fokhagyma (60 g/fej)
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 tk mustármag
- 1 ek egész fekete bors
A leveshez
- 500 g tarkabab (előzőleg beáztatva)
- 2 szál sárgarépa (180 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (160 g/szál)
- 160 g zellergumó
- 2 csokor petrezselyem
- 1 ek pritaminpaprika-krém
- 1 ek darált paprika
- só, bors
- 1 mk őrölt kömény
- 10 g fűszerpaprika
- 400 g savanyú káposzta
A tálaláshoz
- 8 ek tejföl
Káposztás bableves
A brutális fogások támogatója az
A brutális fogások támogatója az
Hozzávalók
- 1 db füstölt csülök (1,7 kg/db)
- 1 szál sárgarépa (150 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (120 g /szál)
- 4 db babérlevél
- 1 fej fokhagyma (60 g/fej)
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 1 tk mustármag
- 1 ek egész fekete bors
A leveshez
- 500 g tarkabab (előzőleg beáztatva)
- 2 szál sárgarépa (180 g/szál)
- 1 szál fehérrépa (160 g/szál)
- 160 g zellergumó
- 2 csokor petrezselyem
- 1 ek pritaminpaprika-krém
- 1 ek darált paprika
- só, bors
- 1 mk őrölt kömény
- 10 g fűszerpaprika
- 400 g savanyú káposzta
A tálaláshoz
- 8 ek tejföl
A káposztás bableves első lépéseként a csülköt bő vízben, ami kb. 2 ujjnyira ellepi, feltesszük főni a sárga- és fehérrépával, a babérlevéllel, a fokhagymával, a vöröshagymával, a mustármaggal és a fekete borssal. Ahány kilós a csülök, kb. annyi órán át főzzük, de a biztonság kedvéért ellenőrizzük, hogy teljesen megfőtt-e. Ha igen, hagyjuk a levében kihűlni – ez azért fontos, hogy ne száradjon ki a csülök.
Miután kihűlt a csülök, leszűrjük, de a főzővizét felfogjuk, és ha szükséges, kiegészítjük azzal a vízzel, amiben a bab ázott. Ebben a vízben feltesszük főni a babot, az egészben hagyott (esetleg ha nagyon vastag, akkor a hosszában felezett) sárga- és fehérrépát, a negyedelt zellert és a petrezselymet. Amikor forr, hozzáadjuk a pritaminpaprika-krémet, a darált paprikát, sózzuk, borsozzuk, ízesítjük köménnyel, megszórjuk a fűszerpaprikával és közepes hőfokon addig főzzük, amíg a bab és a zöldségek meg nem puhulnak. Amikor megfőttek, hozzáadjuk az ízlés szerint átmosott káposztát, és további 10 perc alatt készre főzzük a levest.
A csülökdarabokkal, valamint tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
- Elkészítési idő: 3 óra
Ha tetszett a káposztás bableves receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!