Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml langyos tej
- 40 g kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 30 g friss élesztő
- 50 g lágy vaj
- 2 db tojássárgája
- 20 g vaj a tepsi kikenéséhez
A tetejére
- 18 - 20 szem szilva
- 4 - 5 db körte
- 5 ek kristálycukor
- 1 ½ tk őrölt fahéj
- 20 g vaj
A tálaláshoz
- porcukor
Hozzávalók
A tésztához
- 300 ml langyos tej
- 40 g kristálycukor
- 500 g finomliszt
- 30 g friss élesztő
- 50 g lágy vaj
- 2 db tojássárgája
- 20 g vaj a tepsi kikenéséhez
A tetejére
- 18 - 20 szem szilva
- 4 - 5 db körte
- 5 ek kristálycukor
- 1 ½ tk őrölt fahéj
- 20 g vaj
A tálaláshoz
- porcukor
A körtés-szilvás lepény kelt tésztájának elkészítéséhez, a langyos tejhez adjuk a cukor felét és 3-4 tk lisztet. Elmorzsoljuk benne az élesztőt, elkeverjük, és meleg helyen hagyjuk felfutni kb. 20 percig. Ezt követően keverőtálba tesszük a lisztet, a lágy vajat, a tojássárgáját, a maradék cukrot és a felfuttatott élesztőt. Elkeverjük, majd közepes fokozaton 10 percig dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen 50-60 percig kelesztjük.
Kimagozzuk a szilvákat, és félbevágjuk őket, a körtéket pedig felszeleteljük kb. 3 mm-es darabokra. A tepsit lágy vajjal kikenjük, a tésztát lisztezett deszkán a tepsi méretére nyújtjuk, és belefektetjük. Kézzel eligazgatjuk a tepsiben a tésztát, hogy egyenletes vastagságú legyen.
A tészta tetejére elosztjuk a gyümölcsöket: egy sor szilva, egy sor körte, és így tovább. A cukrot és a fahéjat összekeverjük, és megszórjuk vele a süti tetejét, majd rámorzsoljuk a vajat, és mehet is a 175 fokos sütőbe 20-25 percre. Ezután megvárjuk, amíg kihűl, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
- Elkészítési idő: 20 perc
- Pihentetés: 70 perc
- Sütési idő: 25 perc
- Összesen: 1 óra 55 perc
Ha tetszett a körtés-szilvás lepény receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!