Hozzávalók
A csiga tésztájához
- 150 ml tej
- 40 g élesztő
- 1 csipet cukor
- 500 g liszt
- 50 g tejföl
- 2 db tojás
- 1 tk só
- 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 2 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g bébispenót
- só, bors
- 250 g cheddar
Hozzávalók
A csiga tésztájához
- 150 ml tej
- 40 g élesztő
- 1 csipet cukor
- 500 g liszt
- 50 g tejföl
- 2 db tojás
- 1 tk só
- 50 g olvasztott vaj
A töltelékhez
- 2 ek olívaolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 100 g bébispenót
- só, bors
- 250 g cheddar
A tejet langyosra melegítjük, belemorzsoljuk az élesztőt, rakunk bele egy csipet cukrot, majd megvárjuk, amíg felfut. A lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a tejfölt, a tojásokat, a sót és az élesztős tejet, és elkezdjük összeállítani a tésztát. Végül hozzácsurgatjuk az olvasztott vajat, és szép, sima tésztát dagasztunk belőle. Letakarva 40-50 percig kelesztjük.
A töltelékhez az olívaolajat egy serpenyőbe öntjük, az átzúzott fokhagymát kissé lepirítjuk rajta, hogy illatozni kezdjen, majd mehet rá a spenót kb. 1-1,5 percre, amíg kissé összeesik. Sózzuk, borsozzuk, majd félrehúzzuk. Ha fagyasztott spenótot használtok, olvasszátok meg a mikróban a serpenyős mozzanat előtt, és 2-3 perccel tovább piruljon a serpenyőben. A sajtot lereszeljük.
A tésztát kicsit átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán kb. 45 x 24 cm-es téglalappá nyújtjuk. Rárakjuk a spenótos tölteléket, mehet rá a reszelt sajt ⅘-e, és a hosszabbik oldalánál elkezdjük feltekerni. Félúton elvágjuk a tésztát, és a másik felét is feltekerjük (ha nagyobb csigákat szeretnénk, ne vágjuk ketté). Ujjnyi vastag csíkokat vágunk a hengerekből, és sütőpapíros tepsire rakjuk őket. A maradék sajtot a csigák tetejére szórjuk, 20 percet kelesztjük őket, majd mehetnek a 175 fokra előmelegített sütőbe kb. 20 percre.
Ha tetszett a fokhagymás-spenótos csigák receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!