Hozzávalók
- 500 g liszt
- 255 ml tej
- 50 g puha vaj
- 75 g cukor
- 1 db tojás
- 15 g friss élesztő
- 1 csipet só
A kenéshez:
- 1 db tojás
- 1 ek víz
Hozzávalók
- 500 g liszt
- 255 ml tej
- 50 g puha vaj
- 75 g cukor
- 1 db tojás
- 15 g friss élesztő
- 1 csipet só
A kenéshez:
- 1 db tojás
- 1 ek víz
A foszlós kalács a húsvét egyik elmaradhatatlan étele, ami akkor a legjobb, ha házilag, frissen készítitek.
A szoba-hőmérsékletű hozzávalókat belerakjuk a dagasztógép keverőtáljába és addig dagasztjuk, amíg szép sima, fényes felületű tésztát kapunk. Ezután egy melegebb helyen, kb. 40 perc alatt duplájára kelesztjük. Ha kész, kiborítjuk a tésztát egy nyújtódeszkára, kihúzkodjuk a széleit. Egy kés segítségével 6 egyenlő részre osztjuk a tésztát, ezeket pedig gömbölyítjük és letakarva kb. 20 perc alatt duplájára kelesztjük. Kezdődhet a formázás.
Foszlós kalács fonása
A gombócokat kilapítjuk, felülről lefelé szorosan feltekerjük, és hosszú, kötél vastagságú hengert sodrunk belőlük. Ezeket a végüknél összefogjuk, és kezdődhet a fonás! Nevezzük a kalács-kezdeményünket egy hatlábú polipnak!
A polip szélső lábai mindig magastartásban vannak, a többi 4 pedig középen. A középen lévő 4 lábat mindig ketté választjuk, 2-2 lábra, hogy középen nagyobb helyünk legyen. Először a jobb felső lábat áthajtjuk balra, majd a bal felsőt jobbra. A jobb szélső lábat áthajtjuk középre, a baloldalhoz közelebb, és a balszélső lábat pedig jobb oldalra felülre. Most a jobb felsőt hozzuk középre, a bal szélsőt pedig átrakjuk jobbra magastartásba. A baloldali, magastartásban lévő lábat lehajtjuk középre. Mindig a szélső hurkát hajtjuk át a másik oldalra, és a felsőt hajtjuk le középre, és így folytatjuk. A végén pedig a kalács alá hajtjuk azt, amit már nem tudunk tovább fonni.
Sütés
A megfont kalácsot óvatosan átrakjuk egy sütőpapírral bélelt tepsire, lekenjünk a vízzel elkevert tojással, és a duplájára kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és mielőtt betennénk a kalácsot, még egyszer lekenjük. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha alapból nem gőzfunkciós a sütőnk, érdemes egy kevés vizet is tenni a sütőbe egy másik tepsiben, ami sütés közben párolog, így még szebb lesz a kalácsunk.
Ha tetszett a perfekt foszlós kalács receptje, csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!