Fantasztikus desszertek

Aszaltszilvásfranciakalács

Aszalt szilvás francia kalács

Hozzávalók
A tésztához
150 g
aszalt szilva
360 g
kenyérliszt
2 ek
cukor
0.5 db
citrom reszelt héja
100 ml
meleg tej
2 tk
szárított élesztő
2 db
tojás
1 tk
vaníliakivonat
1 csipet
125 g
puha vaj
A forma kikenéséhez
kevés vaj
A díszítéshez
kb. 2 ek szeletelt mandula
2 ek
porcukor
1 ek
méz
1 ek
citromlé

Elkészítés

A francia kalács elkészítéséhez az aszalt szilvát kis kockákra vágjuk, egy nyeles lábasba rakjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd egyből leszűrjük és leitatjuk egy papírtörlővel. Ezt azért kell megcsinálni, hogy a szilva majd ne vonja el a nedvességet a tésztából.

Egy dagasztótálba rakjuk a lisztet, a cukrot, a citromhéjat és a szilvát. A meleg tejben elkeverjük az élesztőt, a tojást pedig felverjük, és hozzáadjuk a vaníliát. A lisztes keverékbe öntjük az élesztős tejet és a tojást, majd elkezdjük összedolgozni. Amikor nagyjából elkeveredett, mehet bele a só és a puha vaj. 5-6 perc alatt kidagasztjuk a tésztát, majd lefedjük, és 1 órát kelni hagyjuk.

Ha megkelt, deszkára borítjuk, 2 gombócot formázunk belőle, majd kb. 50 cm hosszú rudakat sodrunk, amiket összetekerünk. Enyhén kivajazzuk a formát, belerakjuk a tésztát, a végeit összenyomjuk, és lefedve további 30 percig kelesztjük. Megszórjuk a szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Pár percig hagyjuk hűlni.

Közben kikeverjük a porcukrot, a mézet és a citromlevet. Meglocsoljuk vele a tésztát, majd 10-15 perc múlva már felszeletelve tálalhatjuk.

aszalt-szilvas-francia-kalacs
Aszalt szilvás francia kalács
  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztés: 90 perc
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Összesen: 145 perc

www.streetkitchen.hu

A Szilvás receptek támogatója:
Tartalom szponzorációs logó

Ez a recept akkor jöhet nagyon jól, ha az ünnepekkor valami egyszerűbb desszertre vágysz, amit másnap akár reggelire is ehetsz vajjal, lekvárral. Próbáld ki, nem fogod megbánni!

Hozzávalók

1 27 cm átmérőjű, koszorú alakú sütőformához
A tésztához
150 g
aszalt szilva
360 g
kenyérliszt
2 ek
cukor
0.5 db
citrom reszelt héja
100 ml
meleg tej
2 tk
szárított élesztő
2 db
tojás
1 tk
vaníliakivonat
1 csipet
125 g
puha vaj
A forma kikenéséhez
kevés vaj
A díszítéshez
kb. 2 ek szeletelt mandula
2 ek
porcukor
1 ek
méz
1 ek
citromlé

A francia kalács elkészítéséhez az aszalt szilvát kis kockákra vágjuk, egy nyeles lábasba rakjuk, és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd egyből leszűrjük és leitatjuk egy papírtörlővel. Ezt azért kell megcsinálni, hogy a szilva majd ne vonja el a nedvességet a tésztából.

Egy dagasztótálba rakjuk a lisztet, a cukrot, a citromhéjat és a szilvát. A meleg tejben elkeverjük az élesztőt, a tojást pedig felverjük, és hozzáadjuk a vaníliát. A lisztes keverékbe öntjük az élesztős tejet és a tojást, majd elkezdjük összedolgozni. Amikor nagyjából elkeveredett, mehet bele a só és a puha vaj. 5-6 perc alatt kidagasztjuk a tésztát, majd lefedjük, és 1 órát kelni hagyjuk.

Ha megkelt, deszkára borítjuk, 2 gombócot formázunk belőle, majd kb. 50 cm hosszú rudakat sodrunk, amiket összetekerünk. Enyhén kivajazzuk a formát, belerakjuk a tésztát, a végeit összenyomjuk, és lefedve további 30 percig kelesztjük. Megszórjuk a szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük. Pár percig hagyjuk hűlni.

Közben kikeverjük a porcukrot, a mézet és a citromlevet. Meglocsoljuk vele a tésztát, majd 10-15 perc múlva már felszeletelve tálalhatjuk.

aszalt-szilvas-francia-kalacs
Aszalt szilvás francia kalács
  • Előkészítési idő: 30 perc
  • Kelesztés: 90 perc
  • Elkészítési idő: 25 perc
  • Összesen: 145 perc

Ha tetszett az Aszalt szilvás francia kalács receptje, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!

Megfőzték, értékelték

Megfőzték, lefotózták

Legfrissebb receptek

Összes recept